Maksimović: Dio zaduženja za autoput obezbijediti emisijom obveznica

Prema njegovim riječima, prošla godina je za Montenegroberzu bila uspješna. Ostvaren je promet od oko 108 miliona eura, što je značajno više u odnosu na prethodne dvije godine
2 komentar(a)
Gojko Maksimović, direktor Montenegroberze, Foto: Zoran Đurić
Gojko Maksimović, direktor Montenegroberze, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.01.2015. 13:13h

Crna Gora bi ove godine mogla da, putem emisije domaćih obveznica, obezbijedi dio od ukupnog planiranog iznosa zaduženja, posebno kada je u pitanju finansiranje dionice autoputa Bar-Boljari, saopštio je izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

On je rekao da ukupno zaduženje Crne Gore ove godine iznosi oko 670 miliona eura.

„Prema informacijama kojima sada raspolažemo, možemo očekivati da se i ove godine dio tih ukupnih potreba pokuša zadovoljiti putem emisije domaćih obveznica“, kazao je Maksimović agenciji Mina-business.

On je dodao da tu prije svega misli na dio koji je planiran za finansiranje dionice autoputa, jer je predviđeno da država obezbijedi dio sredstava.

Crnogorska Vlada potpisala je sa kineskom Exim bankom ugovor o kreditu od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa. To je 85 odsto neophodnog iznosa, a preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

„Sigurno da bi postojalo interesovanje za novu emisiju obveznica, tako da smatram da kroz još najavljeno smanjenje kamatnih stopa na depozite, ovaj vid ulaganja sigurno može biti interesantan za investitore“, ocijenio je Maksimović.

On je naveo da je Montenegroberza dobila odgovor tri od četiri najveće banke u Crnoj Gori da su spremne, odnosno da imaju sredstva koja su raspoloživa za ulaganje u državne obveznice ove godine.

„Nadam se da ćemo uspjeti da dobijemo pozitvne impluse od države i da krenemo u realizaciju tog posla“, kazao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, prošla godina je za Montenegroberzu bila uspješna. Ostvaren je promet od oko 108 miliona eura, što je značajno više u odnosu na prethodne dvije godine.

„Promet je mnogo veći nego od godišnjeg za 2011. i 2010. godinu, kada je bio oko 50 miliona eura“, precizirao je Maksimović.

Prošle godine zaključeno je oko 6,3 hiljada transakcija, što je na nivou 2013.

„Kada se pogleda struktura prometa odmah vidimo zbog čega smo dobri sa tim ciframa. Najveći dio pošao je na emisiju državnih obveznica, gdje je kroz primarnu emisiju početkom marta ostvaren promet od oko 43 miliona eura na primarnom tržištu, a nakon toga, na sekundarnom, oko 3,3 miliona eura“, saopštio je Maksimović.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini značajna je bila i emisija korporativnih obveznica Hipotekarne banke s kojima je na primarnom tržištu prikupljeno oko deset miliona eura, a kasnije na sekundarnom oko 300 hiljada eura.

„Na tržište obveznica skoro da nam je otpala polovina ostvarenog prometa tokom prošle godine, odnosno oko 57 miliona EUReura, rekao je Maksimović.

On je ocijenio da je to značajno za Montenegroberzu, jer do sada nije bilo razvijeno to tržište.

„Od ostatka prometa, nešto što je najviše blo intresantno, a tiče se tržišta akcija, je transakcija s dionicama Budvanske rivijere. Tu su i standardne hartije Crnogorskog Telekoma, Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Jugopetrola“, naveo je Maksimović.

Kompanijski indeks MONEX20 porastao je oko 14 odsto u odnosu na kraj 2013. godine

„Prvi projekat koji možemo očekivati do kraja ove godine vezan je za emisiju prvih finansijskih derivata na crnogorskom tržištu“, rekao je Maksimović.

Kada je u pitanju Montenegroberza, Maksimović je saopštio da je prošla godina bila uspješna, da su ostvareni prihodi u iznosu od oko 350 hiljada EUR, što je rast od oko 40 odsto u odnosu na 2013. godinu.

„Projektovana neto dobit je oko 70 hiljada EUR“, precizirao je Maksimović.

Komentarišući ranije najave ulaska novog investitora u vlasničku strukturu Montenegroberze, s obzirom da je krajem 2013. godine kupovinom 24,38 odsto njenih akcija akcionar postala Istanbulska berza, Maksimović je kazao da novog investitora još nema i da se situacija u pregovorima malo iskomlikovala.

„U pitanju su neke stvari koje su van okvira poslovanja berze. Ta realizacija i dalje stoji na čekanju, to je nešto što nama sigurno treba. Pored Istanbulske berze, treba nam neko ko ima jaku političku moć da neke stvari pokrene, odnosno da malo probleme tržišta približi donosiocima odluka“, zaključio je Maksimović.

Bonus video: