Maksimović: Na berzi prikupiti sredstva za finansiranje budžeta

"Sa pravom očekujemo da će nam Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, ukazati priliku i dio planiranih zaduženja za ovu godinu obezbijediti kroz emisiju obveznica na domaćem tržištu kapitala”, rekao je Maksimović
141 pregleda 3 komentar(a)
Gojko Maksimović, direktor Montenegroberze, Foto: Zoran Đurić
Gojko Maksimović, direktor Montenegroberze, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.01.2016. 15:16h

Na Montenegroberzi bi, za potrebe finansiranja budžeta Crne Gore, u ovoj godini bilo moguće prikupiti iznos od 50 miliona do 100 miliona eura, saopštio je njen izvršni direktor, Gojko Maksimović.

“Ova godina na crnogorskom tržištu kapitala će biti puna izazova. Sa pravom očekujemo da će nam Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, ukazati priliku i dio planiranih zaduženja za ovu godinu obezbijediti kroz emisiju obveznica na domaćem tržištu kapitala”, rekao je Maksimović u intervjuu agenciji Mina-business.

On očekuje da će se ove godine realizovati i emisija nekih novih hartija od vrijednosti, što kroz emisiju obveznica, što kroz realizaciju postupaka inicijalnih javnih ponuda.

“Problem likvidnosti ćemo pokušati da riješimo kroz implementaciju podržavaoca likvidnosti – market makera, kao i kroz potencijalno priključivanje regionalnim platformama za povezivanje tržišta (SEE link), koje su pokrenule Zagrebačka, Makedonska i berza iz Sofije”, rekao je Maksimović.

On smatra da će ova godina takođe biti značajna i sa stanovišta regulative.

“Pretpostavljam da ćemo u ovoj godini imati usvojen novi zakon o tržištu kapitala, koji će biti potpuno usaglašen sa evropskom regulativom, pa će nužne izmjene za sve učesnike na tržištu biti izazovne”, ocijenio je Maksimović.

On oćekuje da će crnogorsko tržište kapitala uspjeti da navedenu regulativu iskoristo kao komparativnu prednost i da će ona kroz postojeće poreske olakšiće i najpovoljnije poreske stope, donijeti nove investitore kao i učesnike na tržištu.

Maksimović je ocijenio da je prošla godina bila uspješna i da je karakterišu pozitivni trendovi na tržištu.

„To je četvrta godina uzastopno u kojoj godišnji prinosi na crnogorskom tržištu kapitala, iskazani kroz kretanje indeksa, završavaju sa pozitivnim predznakom“, rekao je Maksimović.

Maksimović je, komentarišući dvije godine od ulaska Istanbulske berze u strukturu Montenegroberze, saopštio da se ta saradnja može posmatrati iz dva ugla.

„Institucionalni odnosi između dvije berze su na odličnom nivou i na navedenoj osnovi sigurno je da smo zadovoljni sa uspostavljanjem navedene saradnje. Nažalost, moramo konstatovati da još nije bilo priliva novca odnosno ulaganja u crnogorske hartije od vrijednosti od investitora sa turskog tržišta kapitala“, rekao je Maksimović.

On je podsjetio da je prošle godine održan i prvi Road show u Istanbulu, na kojem je predstavljena Montenegroberza, kao i najbolje kompanije sa tržišta.

Interesovanje za ulaganje u crnogorske hartije od vrijednosti potvrđeno je, kako je naveo Maksimović, i posjetom Crnoj Gori, visokih predstavnika najveće turske investicione banke, IS Bank.

„Uzimajući u obzir mogućnost korišćenja crnogorskog tržišta kapitala kao sredstva za kontrolu valutnog rizika i izloženosti prema euru kao valuti, smatramo da je realno za očekivati potvrdu interesovanja turskih investitora i da će se u skorijoj budućnosti realizovati njihovo ulaganje u crnogorske hartije od vrijednosti“, saopštio je Maksimović.

Na pitanje da li bi se u ovoj godini mogao očekivati ulazak novih renomiranih igrača u strukturu Montenegroberze, Maksimović je odgovorio da Montenegroberza prati dešavanja na polju vlasničkih preuzimanja berzi u regionu i šire.

“Tokom prošle godine, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) postala je manjiski akcionar Istanbulske i Zagrebačke berze. Uzimajući u obzir odnose koje Montenegroberza ima sa berzom iz Istanbula kao i teritorijalnu pripadnost, sa dozom optimizma očekujemo da se interesovanja EBRD u pogledu podrške tržištima kapitala nastavi i u narednom periodu“, saopštio je Maksimović.

On smatra da bi taj partner donio veliku snagu tržištu kapitala i da bi kroz njega sa sigurnošću mogao da se predvidi dalji i kvalitetniji razvoj.

„Smatram da je za funkcionisanje kvalitetnijeg tržišta kapitala potrebna i integracija institucija koje obavljaju poslovanje na domaćem tržištu. S tim u vezi, možemo očekivati da će preuzimanja određenih institucija koje obavljaju poslovanje u pogledu organizacije tržišta biti predmet interesovanja Montenegroberze u narednom periodu“, rekao je Maksimović.

Na Montenegroberzi je, kako je kazao, u prošloj godini ostvaren promet od oko 65 miliona eura, što je 40 odsto manje u odnosu na uporedni podatak iz 2014. godine.

„Navedeni pad nastao je prevashodno zbog izostanka primarne prodaje državnih obveznica na domaćem tržištu kapitala. Ukoliko bismo upoređivali samo trgovinu realizovanu na sekundarnom tržištu kapitala, dobijamo podatak da je ukupan promet u prošloj godini oko deset miliona, odnosno 18 odsto, veći u odnosu na 2014“, kazao je Maksimović.

Na segmentu vlasničkih hartija od vrijednosti, realizovano je trgovine u vrijednosti od oko 42 miliona eura, što predstavlja oko 65 odsto ukupnog prometa na Montenegroberzi u prošloj godini.

Maksimović je rekao da je najveći dio prometa ostvaren trgovinom akcijama Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Crnogorskog Telekoma, Jugopetrola.

„Te kompanije učestvuju sa skoro 65 odsto u ukupnom prometu akcija“, objasnio je Maksimović.

Oko 26 odsto ukupnog prometa ostvareno je na sekundarnom tržištu državnih i korporativnih obveznica. Najveći dio trgovine obveznicama odnosi se na državne obveznice koje dospijevaju u martu 2018. godine i sa navedenim hartijama je trgovano oko 15,4 miliona eura.

Trgovina korporativnim obveznicama Hipotekarne banke, koje dospijevaju u novembru 2021. godine, čini oko sedam odsto ukupnog prometa ostvarenog trgovinom obveznicama.

Promet ostvaren na segmentu investicionih fondova (otvoreni i zatvoreni) čini oko devet odsto ukupnog prometa.

Maksimović je podsjetio i da je 1. aprila prošle godine uvedeno računanje novog indeksa, MNSE10, koji prati kretanje deset najlikvidnijih hartija od vrijednosti na crnogorskom tržištu kapitala.

Bonus video: