Mandić: Da izađemo na ulice i zaustavimo ovo čudo

"Da se okupimo, saberemo, napravimo konkretan plan, izađemo na ulice i zaustavimo ovo čudo koje je zadesilo Crnu Goru"
55 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.11.2014. 18:23h

U Skupštini ni danas nije završena rasprava o Predlogu zakona o autoputu Bar–Boljare, koji poslanici vladajuće koalicije smatraju poslom vijeka, dok iz opozicije poručuju da podržavaju projekat, ali ne na osnovu ugovora koji je potpisala Vlada.

Rasprava je bila nešto oštrija u odnosu na prethodna dva dana, a predstavnici opozicije pozvali su i na proteste.

"Da se okupimo, saberemo, napravimo konkretan plan, izađemo na ulice i zaustavimo ovo čudo koje je zadesilo Crnu Goru", rekao je poslanik Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić.

Emilo Labudović iz DF-a kazao je da podržava ideju o gradnji autoputa od Bara do Boljara, ali Vlada nije dala nijednu garanciju da spremno ulazi u projekat, koji bi mogao koštati najmanje 2,5 milijarde eura.

„Gradnjom prioritetne dionice od Mateševa do Smokovca, ne pravite autoput, već oslobađate dio prostora Morače za gradnju hidrocentrala. Nema nijednog dokaza da gradimo autoput, jer se ne zna ni gdje počinje, ni gdje završava, ni kuda ide. Kinezi dolaze da ispitaju teren. Pa, hoće li da kopaju i crtaju istovremeno“, pitao je Labudović.

On smatra da je problem u tome što bi greške u vezi sa realizacijom projekta autoputa mogle plaćati buduće generacije građana Crne Gore.

„Ja sam za autoput i svi moji su za taj pravac. Ovaj put ne doživljavam kao autoput od Bara do Boljara, već kao pravac 5B, koji će povezati Bar, Berane, Beograd, Budimpešta i Beč“, rekao je Labudović.

On tvrdi da gradnja autoputa nema veze sa razvojem sjevera, čime se opravdava početak realizacije projekta.

„To sa razvojem sjevernog regiona nema ništa, jer može smo da pomogne ono malo građana što je ostalo na sjeveru lakše dođe do Podgorice ili Beograda. Mnogo, mnogo više treba za razvoj sjevera“, naveo je Labudović.

On je podsjetio da su predstavnici prethodne Vlade, iz iste garniture, tvrdili da je autoput neisplativ, da bi nakon što je to postao politički projekat, kazali da će kilometar koštati šest miliona eura.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović, smatra da je zakon koji je predložila Vlada siguran put Crne Gore u bankrot.

„To će biti kompromitacija vijeka, umjesto da bude projekat vijeka“, poručio je Đukanović.

On je saopštio da se projektom gradnje autoputa „namješta“ posao crnogorskim tajkunima, kako bi se spasile kompanije i banke bliske vlasti, koje će joj tu uslugu vratiti u narednoj kampanji.

Đukanović je kazao da se poslanici DF-a protive načinu na koji Vlada namjerava da realizuje autoput, jer bi to moglo da dovede do sloma javnih finansija.

„Prije nekoliko mjeseci sam tražio da se oduzme olovka ministru održivog razvoja i turizma, Branimiru Gvozdenoviću, jer šta god on potpiše, to je nešto crno za Crnu Goru. Mislim da će ga ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, nadmašiti. Olovka je opasno oružje koje može skupo da košta Crnu Goru“, rekao je Đukanović.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, ponovio je da je gradnja autoputa Bar–Boljare projekat vijeka za Crnu Goru, kao i da je njegova realizacija ispregovarana na najbolji mogući načun.

“Niko u regionu nije imao na uvid ovakav komplet dokumenata, koji podrazumijevaju ugovore o finansiranju i projektovanju i građenju, kao i zakon o autoputu”, rekao je Brajović.

On je dodao da je idejni projekat autoputa prepoznat način za ugovaranje po žutoj FIDIC-ovoj knjizi, da bi se na osnovu njega radio glavni.

„Ispregovarali smo da maksimalna garantovana cijena prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, od 809 miliona eura, može biti uvećana za samo deset odsto po osnovi naknadnih i nepredviđenih radova“, kazao je Brajović.

On je saopštio da će sredstva odobrena za realizaciju projekta dobiti glavni izvođač, koji će birati podizvođače.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Krajem oktobra je crnogorska Vlada potpisala sa kineskom Exim bankom ugovor o kreditu od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, koji je u septembru odobren. To je 85 odsto neophodnog iznosa, a preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Poslanik DF-a, Veljko Vasiljević, naveo je da sve analize pokazuju ekonomsku neisplativost projekta autoputa Bar–Boljare, kao i da bi realna cijena gradnje prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa bila 600 miliona eura.

„Realna cijena za dionicu od 40 kilometara je 600 miliona eura, dok je ostalih 400 miliona korupcija. Bolji način da se potroši milijardu eura je da se izgrade dvije elektrane, 300 kilometara puteva i da se otvori deset do 15 hiljada novih radnih mjesta, a ne da se gradi dionica autoputa“, rekao je Vasiljević.

On je dodao da bi zaduženje za realizaciju prioritetne dionice moglo dovesti do poskupljenja i povećanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) u Crnoj Gori, čiji će građani plaćati najskuplje gorivo i registraciju.

Bonus video: