Mandić traži da se poništi prodaja zemljišta koje je razbilo LSCG

Lider Nove je podnio zahtjev Tužilaštvu da obori ugovor o kupoprodaji imovine u okviru plaže Trsteno, smatrajući ga nezakonitim
269 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 19:35h

Lider Nove srpske demokratije, poslanik Andrija Mandić podnio je juče državnom tužilaštvu zahtjev za poništenje ugovora o kupoprodaji pojasa uz morsku obalu od 483.488 kvadrata na prostoru plaže Trsteno, ocjenjujući ga nezakonitim.

Ugovor je 22. novembra 2004. godine zaključen između Opštine Kotor, kao prodavca, i podgoričkog preduzeća za turizam i investicije K.P.M Limited.

Mandić je tražio da tužilaštvo poništi nezakonitu odluku Skupštine opštine Kotor o prodaji tog zemljišta, kao i pokretanje istražnih postupaka „radi utvrđivanja krivične odgovornosti lica koja su učestvovala u nezakonitom poslu“.

Skupština opštine je na sjednici od 7. juna 2004, ističe Mandić u zahtjevu tužilaštvu, donijela „nezakonitu odluku o prodaji zemljišta putem javnog nadmetanja“, a njen donosilac se, između ostalog, poziva na član 19 i 21 Zakona o građevinskom zemljištu.

„To zemljište nikada nije imalo pravni status gradskog građevinskog zemljišta jer se nalazilo van granica Generalnog urbanističkog plana Kotora. Takođe, nije moglo imati ni status građevinskog zemljišta iako je bilo u obuhvatu Prostornog plana Kotor jer se ne radi o naseljenom području. Pored toga, u katastarskoj evidenciji ovo zemljište, u vrijeme donošenja nezakonite odluke, a i danas, po kulturi je šuma, kamenjar, pješčana plaža i javni nekategirisani putevi. Značajni dio zemljišta u momentu donošenja ove nezakonite odluke, imao je status Morskog dobra. Stoga, Opština Kotor nije bila ni vlasnik ni raspolagač ovog zemljišta“, naglasio je Mandić u zahtjevu.

Devet eura po kvadratu

Ispred Skupštine opštine Kotor kupoprodajni ugovor potpisao je tadašnji njen predsjednik Nikola Samardžić, dok je kupca K.P.M. Limited zastupao Vanja Mugoša, advokat iz Podgorice. Mugoša je “Vijestima” rekao da “tri-četiri godine ne zastupa kompaniju”. Bez odgovora je ostalo pitanje ko stoji iza firme K.P.M.

Prema ugovoru, zemljišni kompleks je prodat za cijenu od 4.399.740 eura, ili devet eura po kvadratu. Početna cijena je bila 7,24 eura po kvadratu, odnosno, 3.500.445 eura za čitav kompleks.

Mandić naglašava da Opština Kotor nije bila vlasnik nekretnina koje su bile predmet kupoprodajnog ugovora, kao ni šuma 4. klase, nekategorisani javni putevi, dio morske obale i pojas uz obalu obuhvaćen granicama Morskog dobra.

“Po tada važećim zakonima, kao dobra od opšteg interesa, bila su u državnoj svojini”, navodi Mandić. .

Mandić traži zabranu

Mandić u zahtjevu Tužilaštvu zaključuje da shodno Zakonu o imovini te nekretnine nijesu mogle biti predmet nezakonite kupoprodaje.

“Mogle su biti, pod uslovima utvrđenim zakonom, date samo pod koncesiju ili na korišćenje, a nikako prodate“, ističe Mandić.

Mandić od državnog tužioca traži zabranu raspolaganja imovinom iz spornog kupoprodajnog ugovora do okončanja istrage. Nakon poništaja ugovora zahtijeva da se izbriše preduzeća K.P.M Limited iz katastarskog operata Višnjevo i Krimovica, kao nosioca stvarnih prava na tim nekretninama.

Mandić u zahtjevu Tužilaštvu zaključuje da shodno Zakonu o imovini te nekretnine nijesu mogle biti predmet nezakonite kupoprodaje

“Da se umjesto tog preduzeća upiše da je vlasnik država Crna Gora. Treba pokrenuti krivični postupak protiv svih osoba koje su učestvovale u iniciranju, donošenju i potpisivanju nezakonitih akata o prodaji zemljišta i sa njima povezanih lica. Oni su postupajući na opisan način svjesno i organizovano nanijeli višemilionsku štetu državi kao vlasniku tih nekretnina počinivši pri tome više teških krivičnih djela koja se i po našim i međunarodnim propisima smatraju organizovanim kriminalom“, ističe se u zahtjevu državnom tužilaštvu.

Do posljednjeg sukoba u Liberalnom savezu Crne Gore, koji je izazvao da LSCG zamrzne djelovanje, došlo je upravo zbog mimoilaženja dva čelna čovjeka Slavka Perovića i Miodraga Živkovića oko prodaje tog zemljišta ruskoj firmi. Stranačke kolege Živkovića su tada optužile da je pregovore u vezi sa kupoprodajom zemljišta milionske vrijednosti mjesecima “držao u tajnosti”. Zbog toga je Mali kabinet LSCG predložio glasanje nepovjerenja Živkovicu i većinskom odlukom je u septembru 2004. na Cetinju smijenjen sa funkcije političkog lidera i isključen iz LSCG.

Država upisana kao korisnik plaže

U katastru je država upisana kao korisnik, a ne vlasnik plaže Trsteno, kao što je to slučaj na drugim plažama u Crnoj Gori.

Sve to može navesti na sumnju da iza kupca ovog zemljišnog kompleksa stoji neki od nedodirljivih crnogorskih moćnika. Predmet ugovora bila je kupoprodaja zemljišnog kompleksa koje se nalazi u katastarskoj optini Krimovica i KO Višnjevo na teritoriji Kotora na lokalitetu bliže označenom kao Grbalj, između plaže Trsteno i Ponte, kao i u mjestu Platamuni.

Zemljište je u trenutku prodaje činilo dvije katastarske parcele u KO Višnjevo i sedam parcela u KO Krimovica. Iz preduzeća Morsko dobro sredinom juna je objavljeno da je plaža Trsteno izdata firmi K.P.M. za 80.000 eura, do kraja godine.

Ko stoji iza firme K.P.M.

Prema podacima iz registra Privrednog suda K.P.M. Limited je registrovano kao društvo za turizam i investicije. Osnivač i stopostotni vlasnik podgoričke firme nakon posljednje promjene u registru suda figurira ofšor firma "Tangril Equities LTD Tortola, sa britanskih Djevičanskih ostrva.

Adresa firme K.P.M. Limited u Podgorici je Trg Nikole Kovačevića 9, a izvršni direktor je Andrija Đurović. Kada su kupljene nekretnine od Opštine Kotor vlasnik K.P.M. Limited iz Podgorice bila je kiparska firma Gavroshe Investments Company LTD.

Ovlašćeni zastupnik prilikom kupovine nekretnina u Kotoru bila je advokat Vojka Bulatović.

Galerija

Bonus video: