MBA: Omogućiti bolje uslove za razvoj biznisa i privatnog sektora

U MBA smatraju da podatak da mladi preferiraju zapošljavanje u javnom sektoru u odnosu na privatni sektor, takođe ne raduje
85 pregleda 0 komentar(a)
Mladi ljudi, rad, Foto: Shutterstock
Mladi ljudi, rad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2016. 15:39h

Poslovne asocijacije, odnosno nevladin sektor, trebalo bi da intenziviraju aktivnosti u cilju omogućavanja što boljih uslova za razvoj biznisa, odnosno privatnog sektora, čime bi se stvorili dodatni uslovi za lakše zapošljavanje mladih, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Iz MBA su kazali da bi, prema podacima objavljenim u medijima, a na osnovu istraživanja Centra za građansko obrazovanje, polovina mladih ljudi iz Crne Gore koji su bili ispitanici, željeli da rade u inostranstvu, a polovina ne.

“Takođe, iznesen je podatak da više od polovine ispitanih preferiraju rad u javnom sektoru, dok bi nešto manje od četvrtine, odabralo privatni sektor”, dodaje se u saopštenju.

Osnovni razlog je, kako su naveli, uvjerenje dijela mladih da još nijesu sazreli ekonomski i drugi uslovi da bi mogli da zarađuju u svojoj zemlji toliko da sebi obezbijede udoban život, zbog čega bi rješenje za svoje egzistencijalne probleme potražili u inostranstvu, radeći u razvijenijim zemljama.

“Ovo je zaista opominjujući podatak za sve relevantne faktore u Crnoj Gori, pa dakle i za poslovne asocijacije, odnosno nevladin sektor, da intenziviraju svoje aktivnosti u cilju stvaranja što boljih uslova za razvoj biznisa, a time i privatnog sektora u Crnoj Gori, kako bi se stvorili dodatni uslovi za lakše zapošljavanje mladih i njihovu aktivniju ulogu u društvu”, kazali su iz MBA.

U MBA smatraju da podatak da mladi preferiraju zapošljavanje u javnom sektoru u odnosu na privatni sektor, takođe ne raduje.

“On međutim ukazuje na neophodnost stvaranja podsticajnijih uslova kako bi se mladi što više zainteresovali za rad u privatnom sektoru, odnosno odlučivali se za sopstveni biznis”, dodali sui z MBA.

Iz MBA su saopšili da su mogućnosti u tom pogledu značajno unaprijeđene ali da se, isto tako, mora prihvatiti činjenica da to nije dovoljno i da treba nastaviti sa aktivnostima koje će izazvati veće interesovanje mladih za rad u privatnom sektoru.

“Ta potreba da se traži sigurno uhljebljenje u državnoj službi je takođe i posledica uticaja roditelja koji za svoju djecu žele 'siguran posao', što je dijelom i recidiv prošlosti kada je samo zaposlenje značilo i kraj svih poslovnih briga”, kazali su iz MBA.

Privređivanje u uslovima tržišne ekonomije, kako su dodali, traži mnogo angažovanijeg pojedinca koji sopstvenim inicijativom utiče na kvalitet svog života.

“Naravno, za takvo svoje angažovanje neophodno je obezbijediti optimalan poslovni ambijent u kojem bi lakše 'pronalazio sebe'”, navodi se u saopštenju.

Iz MBA-a su kazali da usmjeravaju svoje aktivnosti i angažovanje na edukaciju najmlađih, kroz razvijanje preduzetničkog duha, kao neophodnog uslova za razvoj preduzetništva i biznisa kod generacija koje dolaze.

Bonus video: