MBA: Program ekonomskog državljanstva ne treba odlagati

Predstavnici MBA smatraju da pitanje visine cijene crnogorskog ekonomskog pasoša ne treba da bude prioritet, već da je mnogo važnije koliko njegov budući vlasnik planira da investira u Crnu Goru
2 komentar(a)
Montenegro biznis alijansa, Foto: Montenegro Business Alliance
Montenegro biznis alijansa, Foto: Montenegro Business Alliance
Ažurirano: 02.08.2018. 13:01h

Preveliki oprez prilikom izbora investitora kojem se dodjeljuje ekonomski pasoš Crne Gore ne bi trebalo da bude razlog odlaganja tog programa, prema kojem treba imati pragmatičan odnos, ocijenili su predstavnici Montenegro biznis alijanse (MBA).

"Prema tom pitanju treba imati pragmatičan odnos, s obzirom na sve veću ekonomsku i drugu povezanost na globalnom nivou. Preveliki oprez od pogrešnog odabira investitora kome se dodjeljuje ekonomski pasoš ne bi trebalo da bude razlog odlaganja donošenje tog programa“, kazali su predstavnici MBA.

Oni su podsjetili da je MBA prije više od deceniju pokrenula priču o ekonomskom državljanstvu, svjesna značaja uvođenja tog programa za razvoj ekonomije.

"Ta priča je ponovo aktuelna posljednjih dana, što je dobro i što budi nadu da ćemo konačno realizovati taj program koji, objektivno, i nije trebalo previše odlagati“, naveli su iz MBA.

Oni su dodali da sistem informisanja danas pruža mogućnost da se lako provjeri kredibilitet investitora koji imaju namjeru da ulažu u Crnu Goru.

Predstavnici MBA smatraju da pitanje visine cijene crnogorskog ekonomskog pasoša ne treba da bude prioritet, već da je mnogo važnije koliko njegov budući vlasnik planira da investira u Crnu Goru.

"Crna Gora je članica NATO-a, koja je sve bliža članstvu u EU. To je mlada država kojoj je svaki ekonomski podsticaj više nego dobrodošao, pogotovo što je dobijanje ekonomskog državljanstva način da se obezbijedi dugoročno prisusustvo provjerenih investitora koji će svojim aktivnostima podstaći njen ekonomski i svaki drugi napredak“, saopštili su iz MBA.

Oni su kazali da Crna Gora ima evidentne komparativne prednosti, što je poznato u poslovnom svijetu.

"Dodatnu sigurnost uloženog kapitala obezbjeđuje članstvo u NATO. Naša je obaveza da poslovni ambijent neprestano unaprjeđujemo i činimo što je moguće podsticajnijim za investitore. Svi uslovi su tu, a na nama je da ih iskoristimo na pravi način“, poručili su iz MBA.

Bonus video: