Ministarstvo finansija zabranilo da se vidi kako posluje KAP

Ministarstvo finansija oslobodilo Kombinat i ostale kompanije u stečaju obaveze da dostavljaju izvještaje KHOV-u
70 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 20:31h

Ministarstvo finansija oslobodilo je novim tumačenjem propisa Kombinat aluminijuma u stečaju (KAP) obaveze da Komisiji za hartije od vrijednosti (KHOV) dostavlja kvartalne izvještaje o poslovanju, potvrđeno je juče “Vijestima” u KHOV-u.

To bi značilo da objavljivanje izvještaja neće biti obaveza ni za ostale crnogorske kompanije u stečaju koje su, do sada, kao emitenti hartija od vrijednosti redovno dostavljale podatke o poslovanju.

Preduzeća, koja se kotiraju na berzi, obavezna su da dostavljaju izvještaje o poslovanju Komisiji prema Zakonu o hartijama od vrijednosti i pravilima KHOV.

Nakon skoro deceniju, Ministarstvo finansija na čijem čelu je Radoje Žugić promijenilo je dosadašnju praksu i obaveze izvještavanja na domaćem tržištu kapitala, iako se akcijama KAP-a, ali i drugih kompanija u stečaju i dalje povremeno trguje na berzi.

Ovoj odluci, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti, prethodila je pismena prepiska stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića sa KHOV-om, u kojoj je regulator eksplicitno naveo da se izvještaji o poslovanju moraju objavljivati.

Poslije pokretanja stečajnog postupka u KAP-u 8. jula ove godine aluminijumska kompanija je i dalje nastavila da radi sa gubicima, ali je još nepoznato da li sve troškove održavanja proizvodnje pokriva državni Montenegro bonus ili Vlada novcem poreskih obveznika.

Direktna posljedica odluke izvršne vlasti biće veća netransparentnost poslovanja kompanija u stečaju. I u slučaju KAP-a otežaće da se utvrdi koliko sada održavanje nerentabilne proizvodnje košta građane Crne Gore, odnosno poreske obveznike.

U Ministarstvu finansija juče nijesmo mogli dobiti odgovor na pitanja zašto je taj Vladin resor oslobodio obaveze izvještavanja kompanije u stečaju i da li je to učinjeno zbog Kombinata aluminijuma. Nije odgovoreno ni na pitanja da li u Ministarstvu smatraju da će ovo tumačenje doprinijeti pogoršanju imidža tržišta kapitala u Crnoj Gori gdje je korporativna kultura još u povoju, kao ni da li imaju procjenu kako će se to odraziti na strane investitore zainteresovane za trgovinu hartijama na berzi.

Spekuliše se da je za pokrivanje mjesečnih troškova KAP-a neophodno doplatiti nekoliko stotina hiljada eura do čak milion eura državnog novca, kako je to nedavno i saopštio bivši direktor KAP-a Jurij Moisejev.

Iz Montenegro bonusa nedavno nijesu htjeli da odgovore koliko novca je država ili ta kompanija potrošila od 8. jula ove godine do danas za održavanje proizvodnje u Kombinatu i da li su tačne tvrdnje bivšeg ruskog menadžmenta da se doplaćuje milion eura mjesečno. Nije odgovoreno da li imaju procjenu koliko će stečajni postupak u KAP-u trajati i koliko će to koštati poreske obveznike, da li KAP samostalno plaća cijenu električne energije sada ili to radi Montenegro bonus.

Sajt Komisije za hartije od vrijednosti do sada je bio dragocjen izvor informacija za investitore koji žele da trguju na Montenegroberzi. Zato bi odluka Ministarstva finansija, zbog nedostatka pouzdanih informacija o poslovanju kompanija u stečaju, mogla podstaći devijantne pojave u berzanskoj trgovini akcijama bankrotiranih kompanija.

Galerija

Bonus video: