Ministarstvo nije uskladilo akt sa zakonom: Staračke naknade nijesu povećane

Ovu naknadu prima oko 5.000 korisnika, pa je godišnji iznos budžeta trebalo da bude veći za oko 600 hiljada eura
61 pregleda 5 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.02.2015. 20:26h

Ministarstvo poljoprivrede nije povećalo staračke naknade sa 40 na 50,2 eura, a iznos za te namjene u Agrobudžetu ostao je isti kao i prošle godine - 2,65 miliona eura.

Ovu naknadu prima oko 5.000 korisnika, pa je godišnji iznos budžeta trebalo da bude veći za oko 600 hiljada eura.

Pravo na ovu naknadu imaju nosioci porodičnog poljoprivrednog imanja, koji žive na selu i bave se poljoprivredom, ne ostvaruju primanja po drugom osnovu a stariji su od 65 godina za muškarce i 60 godina za žene.

Skupština je 27. decembra prošle godine usvojila izmjenu Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju na predlog tadašnjih poslanika SNP-a Nevena Gošovića i Obrada Gojkovića i aktuelnog Aleksandra Damjanovića.

Tim amandmanom je predviđeno da se iznos ove naknade uskladi sa polovinom minimalne penzije od 100,4 eura, odnosno sada na 50,2 eura. Naknada od 2009. godine iznosi 40 eura, na koliko je tada utvrdila Vlada.

U usvojenim izmjenama piše da odredbe stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu i da će se primjenjivati od 1. januara 2015. godine.

Ukaz o proglašenju ovih izmjena predsjednik Filip Vujanović je potpisao 30. decembra, a one su objavljene u Službenom listu od 5. januara.

Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je Petar Ivanović, staračke naknade za januar počelo je da isplaćuje 28. januara i u tadašnjem saopštenju je navedeno da je za taj mjesec isplaćen iznos od 197.440 eura za 4.936 korisnika, što je tačno po 40 eura.

Vlada je, na predlog ministarstva, na sjednici od 5. februara usvojila agrobudžet za ovu godinu u kojem je stavka “program staračkih naknada” ostala u euro ista kao prošle godine, 2,65 miliona eura.

Predlagači amandmana su u obrazloženju naveli da je cilj njihovog predloga da se ovoj ugroženoj kategoriji stanovništva koliko-toliko poboljša materijalni položaj. Amandman je usvojen sa minimalnom većinom od 41 glasa a podržali su ga poslanici opozicije, SDP-a, LP i manjinskih stranaka. Predstavnici DPS-a bili su uzdržani.

Bonus video: