Ministarstvo poljoprivrede: Podrška profesionalnim ribarima

Prihvatljiva investicija je podrška u troškovima rekonstrukcije dimenzije i oka na saku mreže koče, sa postojećih 40 milimetara romboidno na 40 milimetara kvadratno
79 pregleda 4 komentar(a)
ribari, Bar, Foto: Anto Baković
ribari, Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 14.04.2014. 14:28h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je profesionalne ribare da se u narednih mjesec prijave na poziv za dodjelu podrške za prilagođavanje dimenzija oka na saku mreže koče u ovoj godini.

Iz Ministarstva je objašnjeno da pravo na korišćenje podrške imaju profesionalni ribari, odnosno preduzeća i preduzetnici upisani u Registar profesionalnih ribara, koji djelatnost obavljaju upotrebom ribolovnog alata mreža koča.

Prihvatljiva investicija je podrška u troškovima rekonstrukcije dimenzije i oka na saku mreže koče, sa postojećih 40 milimetara romboidno na 40 milimetara kvadratno.

Iz Ministarstva su saopštili da maksimalno učešće javnih sredstava iznosi 500 eura po uspješno obavljenoj rekonstrukciji ribolovnog alata.

Zainteresovani za podršku treba da budu u Registru ribolovnih plovnih objekata koji vodi Ministarstvo i da imaju instaliran funkcionalan uređaj za satelitski sistem monitoringa ribolovnih plovnih objekata. Među neophodnim kriterijumima koje treba da ispunjavaju su i redovno dostavljanje dnevnika ulova Ministarstvu tokom godine, kao i da su prošle godine bili u ribolovu minimum 20 ribolovnih dana.

“Podnosilac zahtjeva, nakon završene rekonstrukcije ribolovnog alata – mreža koča, treba da dostavi saglasnost Instituta za biologiju mora o obavljenoj rekonstrukciji”, objašnjeno je u pozivu.

Predstavnici Ministarstva su naveli da se obrazac zahtjeva za dodjelu podrške može preuzeti na sajtu tog Vladinog resora ili u kancelarijama Direkcije za ribarstvo.

Oni su dodali da će, ukoliko ukupan iznos svih zahtjeva bude prešao budžetom planirani godišnji iznos, visina podrške biti proporcionalno smanjena svim podnosiocima.

Poziv će, kako su kazali, biti otvoren mjesec, nakon čega će dostavljeni zahtjevi biti obrađeni i odobreni. Ministarstvo će formirati Komisiju za dodjelu podrške, koja će razmatrati zahtjeve.

“Podržani korisnici će dobiti rješenje o dodjeli podrške za prilagođavanje dimenzija oka na saku mreže koče. Krajnji rok za završetak investicije i podnošenje zahtjeva za isplatu je 30. septembar”, navodi se u pozivu.

Komisija će, kako je saopšteno, obići korisnike koji su blagovremeno podnijeli kompletnu dokumentaciju za isplatu. Nakon toga će biti sačinjen izvještaj o ispunjenosti uslova sa foto-zapisom, na osnovu kojeg se obračunava odobreni iznos podrške, koji će biti isplaćen na žiro račun korisnika.

Iz Ministarstva su podsjetili da se podrška može ostvariti jedino uz priloženu saglasnost Instituta za biologiju mora.

Zainteresovani za podršku moraju dostaviti popunjeni zahtjev, kopiju dozvole za obavljanje privrednog ribolova, kao i fotokopije ribolovnog plovnog objekta, postojeće opreme, lične karte i žiro računa podnosioca zahtjeva.

Bonus video: