Mizerna ulaganja, a samo bi dizali cijene

Menadžment EPCG, osim što ostavlja da Prva banka “obrće” desetine miliona eura, gleda i kako najmanje da je ošteti po osnovu ubiranja kamata na oročena sredstva
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 10:32h

Elektroprivreda je investirala svega pet miliona eura u svoju infrastrukturu, od koje zavisi kvalitet snabdijevanja strujom. To je zvaničan podatak o kapitalnim ulaganjima za devet mjeseci prošle godine. U uporednim podacima EPCG, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da su kapitalne investicije u 2010. iznosile samo 13,9 miliona eura.

Cijene struje opterećuju investicije koje planiraju energetske kompanije, dok menadžment EPCG više od dvije godine ne povlači najmanje 60 miliona eura iz Prve banke za ulaganja u kompaniju.

Taj novac je italijanski A2A, koji upravlja Elektroprivredom, unio u oktobru 2009. kroz dokapitalizaciju EPCG, ukupno vrijednu 96 miliona eura.

Menadžment EPCG, osim što ostavlja da Prva banka “obrće” desetine miliona eura, gleda i kako najmanje da je ošteti po osnovu ubiranja kamatama na oročena sredstva.

U finansijskom izvještaju za 2010. godinu otkrivaju da računi kod banaka donose kamatu od jedan do dva odsto na kratkoročne plasmane od 41,9 miliona eura, oročenih do tri mjeseca. Taj iznos čini gotovo polovinu novca EPCG iz dokapitalizacije. Najveći dio depozita EPCG inače drži u Prvoj banci.

Iz uprave Elektroprivrede javno je saopšteno da su određena sredstva oročili na kraći period da bi mogli da ih povuku za investiranje u projekte. Problem je što se to još nije desilo

"I zato vjerujem da će u subotu građani doći na protest, da pokažu da neće pristati da plaćaju cijenu njihove korupcije i najskuplju struju u regionu", pozvala je Ćalović.

Iz uprave Elektroprivrede javno je saopšteno da su određena sredstva oročili na kraći period da bi mogli da ih povuku za investiranje u projekte. Problem je što se to još nije desilo.

Prema podacima iz izvještaja za 2009. godinu, prosječna kamata na gotovo cijeli iznos iz dokapitalizacije kod Prve (81 miliona) i NLB banke (10 miliona) sa rokom dospjeća od jednog do šest mjeseci iznosila je 5,63 odsto.

I pored niskih kamata u određenom periodu, finansijski pokazatelji Elektroprivrede prikazuju da je pretprošle godine bilo oročenog novca i po kamatnoj stopi od šest odsto.

Prvu banku kontrolišu biznismen Aco Đukanović i njegov brat, lider DPS-a Milo Đukanović. Njen akcionar je i EPCG sa udjelom od 24 odsto, od čega ima 19,7 običnih akcija, a ostatak čine povlašćene.

"PREBIJANJE DUGA" otpisom 12,3 miliona PDV-a

Vlada je Elektroprivredi otpisala oko 12,3 miliona poreza na dodatu vrijednost za 2007, 2008. i 2009. godinu. Finansijski izvještaji kompanije otkrivaju taj iznos, koji “Vijestima” potvrđuju iz ministarstava finansija i ekonomije, obrazlažući da se radi o poravnanju računa sa EPCG preko PDV-a po četiri osnova. Iz ministarstava odgovaraju da je Vlada odobrila da se Elektroprivredi otpiše PDV na uvoz električne energije za 2007. godinu u iznosu od 6,1 miliona eura, o čemu su "Vijesti" tada pisale.

To “prebijanje” je prihvaćeno jer EPCG nije mogao da naplati dugovanja za struju od gradskih i seoskih vodovoda, Vojske Crne Gore, preduzeća u državnom vlasništvu, vjerskih i sportskih organizacija, Crvenog krsta i Željeznice. Od EPCG nije naplaćeno ni 2,28 miliona PDV-a na uvezenu struju u 2007.

Iz ministarstava navode da se odustalo od naplate PDV-a u korist izmirenja obaveza Željezare, odnosno za toliko Vlada nije morala da izdvaja novac za subvencije za struju toj kompaniji. Saopštili su da subvencije za socijalnu kategoriju potrošača u 2008. od tri miliona nisu direktno usmjerene EPCG nego je za toliko otpisan PDV kompaniji. Vlada je 2009. od Prijestonice preuzela dug za struju Vodvoda Cetinje u iznosu od skoro 892 hiljada eura. EPCG je otpisala dug za PDV u istom iznosu.

KOLIKO je novca otpisano

U MANS-u vjeruju da je EPCG privilegovanima otpisao dug od 120 miliona eura, tumačeći prema finansijskim pokazateljima. Iz EPCG su saopštili da se ne radi o otpisu nego o rezervisanim potraživanjima, koja predstavljaju sva dugovanja starija od šest mjeseci.

Tvrde da dug utuženjima pokušavaju naplatiti od građana i kompanija, navodeći da se godinama pojavljuje u izvještajima. Za oko 400 hiljada može se zaključiti da su trajno otpisana. Iz EPCG su saopštili da se radi o takozvanim izgubljenim sredstvima pošto je, na primjer, potrošač preminio, firma likvidirana, objekat srušen...

Bonus video: