Moguća arbitraža zbog 1,37 miliona eura

Luštica Development i Vlada se spore u vezi s iznosom koji ta kompanija treba da plati državnom budžetu jer ne računaju isto bruto-prihode
2343 pregleda 0 komentar(a)
Kompleks vrijedan više od milijardu eura: Lustica Bay, Foto: Luštica Development
Kompleks vrijedan više od milijardu eura: Lustica Bay, Foto: Luštica Development

Ministarstvo finansija ponovno je odbilo prigovor kompanije Luštica Development iz Tivta na način obračuna dijela obaveza te kompanije prema državi i Opštini Tivat, po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na poluostrvu Luštici iz 2009. godine.

Vlada je na sjednici u četvrtak razmatrala stav Ministarstva finansija koje je ranije odredilo da Luštica Development u državnu kasu treba da uplati 1.373.135 eura, po osnovu svojih „bruto primitaka“ u proteklom periodu.

Resor kojim rukovodi ministar Darko Radunović ostao je pri stavu da je revizorska kuća “Racio-Mont” ispravno obračunala obaveze investitora prema državi. Stav Ministarstva finansija je da je prigovor investitora neosnovan i da on ima mogućnost da pokrene arbitražu pošto se spor sa Vladom sporazumno nije riješio.Luštica development realizuje najveću stranu greenfield investiciju u Crnoj Gori – više od milijardu eura vrijednu izgradnju novog turističkog grada u Krtolima kod Tivta.

Vlada je 2017. odlučila da angažuje revizora koji će na osnovu cjelokupnog poslovanja Luštice developmet utvrditi njene ukupne bruto-primitke i odrediti iznos koji treba da plati Vladi. Ugovorom koji država ima sa investitorom je definisano da Vladi plaća iznos od dva odsto bruto primitaka, a Opštini Tivat tri odsto u pogledu fakturisane vode i kanalizacije.

Racio-Mont je izvještaj Vladi dostavio 31. oktobra 2018. godine i u njemu konstatovao da su obaveze investitora skoro 1,38 miliona eura. Luštica Development je prigovorila na nalaz, tvrdeći da u bruto primitke ne treba da uđe i obračunati PDV, već samo obračunati prihodi, odnosno da se procenat od tri odsto u pogledu fakturisane vode i kanalizacije koji pripada Opštini Tivat, treba da se računa samo u odnosu na razliku u cijeni po kojoj Luštica Development te usluge naplaćuje od svojih stanara, a ne na ukupno fakturisan iznos.

Te prigovore Ministarstvo finansija je krajem prošle godine odbilo i naložilo da Luštica Development državi uplati 1,38 miliona. Resor ministra Radunovića u januaru je Luštici dostavio instrukcije za plaćanje, ali ga je ta kompanija krajem februara obavijestila da ostaje pri stavu da iznos nije ispravno obračunat.

Luštica je angažovala stranu firmu Ameller Legal Consultants kao eksternog pravnog savjetnika, ali ni na novom sastanku u martu sa Ministarstvom finansija nije postignut dogovor.

Ministarstvo finansija je zatražilo da se u rješavanje spora uključe Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, odnosno Savjet za kapitalne projekte – tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta, ali su se obje institucije proglasile nenadležnima za davanje mišljenja, pa je ministarstvo ostalo pri svom stavu

Luštica platila 1,5 miliona eura

Luštica Development je državi isplatila 1,5 miliona na ime uplate kupoprodajne cijene za raspolaganje placevima. Po ugovoru, Luštica je u obavezi da kada proda plac ispod novoizgrađene stambene zgrade kupcima tih nekretnina, državi plati to zemljište po cijeni od 80 eura za kvadrat. Po obračunu do decembra prošle godine, po tom osnovu je kompanija bila dužna da Vladi plati nešto preko 1,5 miliona eura. To znači da je do tada nove privatne vlasnike na Luštici dobilo skoro 19.000 kvadrata nekadašnje državne i po ugovoru iz 2009. Orascomu zvanično iznajmljene.

Vlada je tih 1,5 miliona prenijela prenijela Opštini Tivat sa nalogom da ih lokalna uprava iskoristi za izgradnji nove MR 1 pristupne saobraćajnice turističkom kompleksu Luštica Bay u Krtolima. Nova saobraćajnica trebala bi da bude završena tokom ljeta, značajno prije ugovorenog roka koji ističe u septembru 2019. godine

Bonus video: