Nafta blizu 109 dolara za barel

Cijene nafte pale su na blizu 109 dolara za barel pošto je benzin u SAD skočio na prosječno 4 dolara za galon čime su pojačana strahovanja da će skuplje gorivo umanjiti potražnju petroleja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 09:33h

Laka nafta za isporuke u maju izgubila je 58 centi i danas košta 109,08 dolara barel. U Londonu, sjevernomorski Brent je pojeftinio 33 centa i prodaje se po 123,12 dolara.

Analitičari očekuju da će poskupljenje goriva voditi smanjenju potražnje i izazvati pad cijena nafte koja je danas 29 odsto skuplja nego sredinom februara.

Nafta je 2008. godine dostigla rekordnih 147 dolara za barel prije nego što je svet utonuo u recesiju.

Tržiste nafte je prezasićeno

Ministar za naftu Saudijske Arabije, Ali Naimi, izjavio je da je svjetsko tržište prezasićeno, čime je odbacio očekivanja da će OPEK uskoro povećati produkciju petoleja u naporu da snizi cijene.

Naimi kaže da Saudijska Arabija može da udovolji zahtjevima potrošača u slučaju potrebe, ali da je ponuda nafte na tržištu sad suviše velika.

Kraljevina je smanjila dnevnu produkcuju na 8,3 miliona barela u martu sa 9,1 miliona barela u februaru zbog viška ponude. Naimi kaže da će produkcija vjerovatno ponovo porasti u aprilu.

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svijetu i može da prozivede 12,5 miliona barela petroleja na dan.

Bonus video: