Nisu obaviješteni o carinskoj uniji

“To je moja ideja da se napravi slobodna trgovinska zona i carinska unija, čime ćemo postati veće i atraktivnije tržište. Carinska unija je značajno rješenje, koje bi moglo da tenzije spusti i smiri, a ekonomija da napreduje”, rekao je tada Vučić koji se nalazi u izbornoj kampanji za predsjednika Srbije
56 pregleda 0 komentar(a)
Balkan Mapa, Foto: Shutterstock
Balkan Mapa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2017. 19:07h

Ministarstvo ekonomije nije zvanično upoznato sa predlogom o carinskoj uniji, zbog čega ne može komentarisati ovakvu vrstu inicijative. Kada i ukoliko budemo sa njom zvanično upoznati, moći ćemo iznijeti konkretan stav po tom pitanju”, saopšteno je juče “Vijestima” iz ovog resora.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je još krajemfebruara kazao da je pokrenuo inicijativu za formiranje carinske unije u kojoj bi bile Crna Gora, Srbija, BiH, Makedonija, Kosovo i Albanija. On je taj dokument predao i zvaničnicima EU, a kazao je da je imao i prve konsultacije sa premijerima Albanije i Bosne i Hercegovine.

“To je moja ideja da se napravi slobodna trgovinska zona i carinska unija, čime ćemo postati veće i atraktivnije tržište. Carinska unija je značajno rješenje, koje bi moglo da tenzije spusti i smiri, a ekonomija da napreduje”, rekao je tada Vučić koji se nalazi u izbornoj kampanji za predsjednika Srbije.

Evropski komesar Johanes Han je kako su sarajevski mediji prenijeli na regionalnom samitu u glavnom gradu BiH predložio stvaranje carinske unije uvjeravajući da je EU ozbiljna da integriše region. Carinska unija bi, tvrdi Han, mogla da obezbijedi čak 80 hiljada novih radnih mjesta. Samitu je prisustvovao i premijer Duško Marković.

U Beogradu je prošle sedmice održan sastanak predstavnika privrednih komora i Vlada BiH i Srbije, sa kojeg je kako su mediji prenijeli, saopšteno da bi carinska unija mogla zaživjeti za šest mjeseci kao i da bi ugovor o njenom formiranju trebalo da potpišu predstavnici vlada ovih šest država na Sajmu privrede u Mostaru koji će se održati od 4. do 8. aprila.

Sa tog sastanka je saopšteno da bi carinska unija mogla zaživjeti za šest mjeseci.

“Vijesti” su pitale Ministrstvo ekonomije da li je upoznato sa skorim formiranjem carinske unije, šta bi ona podrazumijevala, koje su njene razlike u odnosu na postojeći CEFTA sporazum, i da li će dokument o njenom formiranju biti potpisan tokom privrednog sajma u Mostaru od 4. do 8. aprila.

Ove zemlje regiona sada imaju CEFTA sporazum koji takođe predviđa bescarinsko tržište. Vučić nije precizirao šta bi “carinska unija” predviđala i u čemu bi se razlikovala u odnosu na CEFTA sporazum.

Bonus video: