Niže akcize na alkohol, e-cigarete i gazirane sokove

U zakon o akcizama prvi put se uvode male pivare koje imaju popust od 50 odsto u iznosu akcize kako bi se podstakao njihov rad
9351 pregleda 7 komentar(a)
Litar alkoholnog pića biće jeftiniji za oko jedan euro (Ilustracija), Foto: Reuters
Litar alkoholnog pića biće jeftiniji za oko jedan euro (Ilustracija), Foto: Reuters

Prema Predlogu izmjena zakona o akcizama, koje je Vlada preksinoć usvojila, uskoro će pojeftiniti pića od jakog alkohola, gazirani sokovi, punjenja za električne cigarete kao i pivo kod malih pivara.

Zakon je upućen Skupštini, a stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu.

Akciza na hektolitar (100 litara) čistog alkohola smanjuje se sa 1.500 na 1.250 eura. Koliko će pića od jakog alkohola biti jeftinija zavisi od procenta čistog alkohola, koji najčešće iznosi između 40 i 45 odsto. Ako neko piće ima 40 odsto čistog alkohola, to znači da u dva i po litra pića ima litar čistog alkohola, odnosno jedan hektolitar čistog alkohola je u 250 litara tog pića. Ovo sniženje bi značilo jeftniju bocu tog pića za jedan euro, plus vrijednost PDV-a na taj iznos.

Akciza na električne cigarete se smanjuje sa 0,9 na 0,07 eura po mililitru tečnosti za njihova punjenja, bez obzira da li sadrži nikotin i u kojem procentu.

Akciza na gazirane sokove smanjuje se sa dašnjih 30 na 25 eura po hektolitru. To je pojeftinjene od pet eura na 100 litara, odnosno pet centi po litru plus još jedan cent zbog manjeg iznosa PDV-a na tu osnovicu.

U zakon o akcizama prvi put su unijete male pivare kao proizvođači čime se definiše da one imaju popust od 50 odsto iznosa akcize. Akciza na pivo za ostale iznosi pet eura na 100 litara. Malim pivarama smatraće se one koji godišnje u promet stave manje od 5.000 hektolitara piva. Vlada, kako je navedeno u saopštenju, ovim želi da podstakne proizvodnju u malim, takozvanim „craft pivarama”.

Značajna novina je i uvođenje novog informacionog sistema za elektronsku razmjenu podataka u digitalnom obliku i bolja međusobna povezanost sa carinskom službom, što će, kako očekuju u Vladi, poboljšati naplatu akciza.

Dijelimično su snižene akcize za tečni naftni gas koji se upotrebljava u industrijske i komercijlne svrhe sa sadašnjih 58,5 na 42,25 eura na 1.000 kilograma, dok se za grijanje povećava sa 26 na 42,25 eura na hiljadu kilograma. Akciza na tečni gas za motorna vozila ostaje na 125 eura na 1.000 kilograma.

Izmjenama se i preciznije definišu oslobađanja plaćanja akciza za pogon poljoprivrednih mašina na registrovanom gazdinstvu i za upotrebu ribolovnih plovnih objekata za registrovane profesionalne ribolovce.

Bonus video: