Novac čeka 517 žrtava tranzicije

Neizmirene obaveze Fonda iznose 995,74 hiljade eura za 517 pozitivno riješenih zahtjeva u 2016. i u ovoj godini
105 pregleda 0 komentar(a)
protest žrtava tranzicije, Foto: Arhiva Vijesti
protest žrtava tranzicije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.05.2017. 19:35h

Fond rada je od početka godine isplatio 864,77 hiljada eura za 449 radnika, žrtava tranzicije, čiji su zahtjevi pozitivno riješeni, saopšteno je “Vijestima” iz te institucije. Na novac će morati da čeka 517 radnika.

Fond isplaćuje novac žrtvama tranzicije, odnosno radnicima koji su ostali bez posla u državnim preduzećima, a nijesu dobili otpremninu. Otpremnina iznosi 1.926 eura po radniku.

Direktor Fonda rada Kemal Đečević "Vijestima" je kazao da su isplatili i osam pozitivno riješenih zahtjeva za isplatu zarada u iznosu od 21,93 hiljade eura.

"Na dan 11. maj ove godine neizmirene obaveze iznose 995,74 hiljade eura za 517 pozitivno riješenih zahtjeva, od kojih za 252 rješenja koja su donijeta u 2016. godini i 265 rješenja donijetih u ovoj godini”, rekao je Đečević.

Ovogodišnjim budžetom za isplatu potraživanja opredijeljeno je 2,07 miliona eura radnicima kojima je do stupanja na snagu Zakona o radu prestao radni odnos kod poslodavca zbog stečaja ili za čijim je radom prestala potreba zbog tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena.

"Budžetom je opredijeljeno i 100 hiljada eura za potraživanja osobama kojima je radni odnos prestao zbog stečaja, a koja se odnose na isplatu zarada, naknada zarada zbog privremene spriječenosti za rad, naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor usljed krivice poslodavaca, otpremnine zbog odlaska u penziju u kalendarskoj godini u kojoj je pokrenut stečajni postupak. Uz to, namijenjeno je i 100 hiljada za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje bišim zaposlenima za godine radnog staža koje im nedostaju za sticanje uslova za penziju, za koji period poslodavac nije vršio uplatu tog doprinosa”, objasnio je Đečević.

Fond rada, prema riječima Đečevića, osim zahtjeva radnika koji su bez posla ostali zbog stečaja, svakodnevno prima i zahtjeve za isplatu potraživanja po drugim osnovima.

Tu su zahtjevi za zarade i naknade zarade za vrijeme odsustvovanja zbog privremene spriječenosti za rad, naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor zbog krivice poslodavca, za kalendarsku godinu u kojoj je pokrenut stečajni postupak, kao i otpremnine zbog odlaska u penziju u kalendarskoj godini u kojoj je pokrenut stečajni postupak. Građani zahtjeve podnose i ako su pravo na penziju ostvarili prije pokretanja stečaja i traže naknadu štete na osnovu odluke suda iz godine u kojoj je pokrenut stečaj.

Fondu dostavljaju i zahtjeve za uplatu doprinosa za PIO i oni čiji je radni odnos prestao usljed stečaja, a za godine staža koje im nedostaju za sticanje uslova za penziju za koje im poslodavac nije uplatio doprinos.

"Po navedenom osnovu ukupno je predato 746 zahtjeva od kojih je osam pozitivno riješeno, dok je 294 zahtjeva odbijeno. Isplaćeno je 21,93 hiljade eura. Fondu su do sada predata 104 zahtjeva za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje bišim zaposlenim za godine radnog staža koje im nedostaju za sticanje uslova za penziju, za koji period poslodavac nije uplaćivao doprinos. Od 104 zahtjeva 17 je pozitivno riješeno i po tom osnovu je isplaćeno 15,16 hiljada eura", rekao je Đečević.

Fond od osnivanja uplatio radnicima 26,4 miliona eura

Đečević je kazao da je Fond od osnivanja (januar 2010. godine), uplatio 26,4 miliona eura za 13.709 pozitivno riješenih zahtjeva radnicima kojima je radni odnos prestao usljed stečaja ili usljed tehnoloških, ekonomskih ili restrukturalnih promjena.

"Od ukupnog broja predatih zahtjeva za rješavanje je preostalo oko 3.300 i oni su u postupku obrade", rekao je Đečević.

On je dodao da u ovom trenutku nije moguće procijeniti kolijko će biti zahtjeva koji ispunjavaju uslove propisane zakonom i koliko će novca po tom osnovu trebati.

Bonus video: