Novac iz kreditne linije IRF-a i za plate zanatlijama, frizerima, trgovinama...

Kamatna stopa je 1,5 odsto za sredstva iz EIB-a, a ako budu iz nekih drugih izvora, kamata će biti dva odsto. Rok vraćanja je do osam godina (uključuje grejs period do dvije godine)
6100 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Vukčević, Foto: Gov.me
Zoran Vukčević, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.03.2020. 07:35h

Država će zanatlijama, taksistima, frizerima, malim trgovinama, buticima i autoprevoznicima, ugostiteljima, privatnim vrtićima i ostalim preduzetnicima koji su morali da obustave posao zbog koronavirusa pomoći povoljnijim kreditom da bi isplatili plate radnicima u naredna tri mjeseca.

“Taj kredit će se isplaćivati preko banaka na tekući račun zaposlenih. Na taj način ćemo obuhvatiti što više malih preduzetnika i njihove zaposlene, s obzirom na ograničene finansijske resurse u ovom trenutku”, rekao je predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević.

IRF krediti za preživljavanje
IRF krediti za preživljavanje(Foto: Vijesti)

Privrednici iz više oblasti od danas se mogu prijavljivati Investiciono-razvojnom fondu za kreditnu liniju IRF-a, u okviru ekonomskih mjera Vlade za ublažavanje problema izazvanih koronavirsom. Ukupna podrška iznosi do 130 miliona eura.

Vukčević je objasnio da je od te sume 80 miliona obezbijeđeno kroz preraspodjelu novca koji fond ima u ovogodišnjem finansijskom planu, a ostatak od 50 miliona će biti iz međunarodnih izvora.

“To je kredit za obezbjeđenje likvidnosti - kreditna linija za preživljavanje. Život i zdravlje građana su iznad svega. Zato je prioritet nabavka ljekova, medicinske opreme, sanitetskih vozila. Odmah zatim je proizvodnja, prerada i nabavka hrane i sredstava za higijenu. Uzimajući u obzir neizvjesnost trajanja pandemije, moramo voditi računa o snabdijevanju građana najnužnijim prozvodima. Slijede preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su direktno ugrožena. To su ugostitelji, zanatlije, taksisti, mali autoprevoznici, mali butici, frizeri, privatni dječji vrtići, male trgovine i drugi preduzetnici koji su morali da zatvore svoje objekte. Podržaćemo i srednja i velika preduzeća, jer moramo voditi računa o projektima i investicijama koji su od presudnog značaja da se održi osnovna ekonomska aktivnost”, precizirao je Vukčević.

On je poručio da je nužno sačuvati zdrava preduzeća. Dodao je da intenzitet uticaja ove situacije neće biti isti za sva preduzeća, pa će IRF svako pojedinačno analizirati i na osnovu toga donositi odluke, odnosno neće se moći dobiti kredit po automatizmu.

Poručio je da ovo nije vrijeme za preduzeća koja žele iskoristiti povoljne uslove kreditne linije za rješavanja problema poslovanja iz prošlosti. Vukčević je, odgovarajući na pitanje, rekao da IRF nije razmatrao podršku štampanim medijima za plate, ali ne isključuje tu mogućnost ako se ukaže potreba.

Kredit može biti do tri miliona, ali to ne znači da svi koji se prijave moraju da dobiju taj iznos. IRF procjenjuje iznos u odnosu na kompleksnost situacije u kojoj se preduzeće nalazi i u skladu sa navedenim potrebama.

Kamatna stopa je 1,5 odsto za sredstva iz EIB-a, a ako budu iz nekih drugih izvora, kamata će biti dva odsto. Rok vraćanja je do osam godina (uključuje grejs period do dvije godine).

Grejs period se posebno utvrđuje za svakog, u zavisnosti od realne mogućnosti preduzeća.

“IRF intenzivno pregovara sa svojim međunarodnim partnerima da bi obezbijedio što više finansijskih sredstava da bi se pripremili za period nakon prestanka pandemije, kada će biti potreban i sanacioni i razvojni program”, poručio je Vukčević.

Bonus video: