Novi incident u Željezari: Opet eksplozija, dvoje povrijeđeno

Račun blokiran zbog duga od 1,2 miliona eura, radnici zabrinuti, a uprava ne želi da komentariše
190 pregleda 5 komentar(a)
Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Željezara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.07.2017. 06:24h

Prije dvije noći u Čeličani nikšićke Željezare Tosčelik je došlo do eksplozije, a radnik Momir Đukanović je, samo pukom srećom, ostao živ. Zadobio je samo lakše povrede.

Njega je prije godinu sud vratio na posao, nakon što su početkom maja 2015. sa devetoricom kolega dobio otkaz jer su odbili da rade prekovremeno više nego što su mogli da izdrže i što zakon predviđa.

“U nedjelju ujutro, nešto poslije jedan sat iza ponoći, eksplodirao je panel na peći i da sam ostao na mjestu gdje sam se nalazio trenutak prije eksplozije vjerovatno bih poginuo. Kolege su vraćale snimak i rekle da slavim dan kada sam ostao živ. Kranovođa, kolega iz Turske, je odmah sišao da mi pomogne i uveo me u kabinu”, kazao je Đukanović.

Lakše je povrijeđen i njegov kolega Danilo Mijušković, koji je bio u blizini u trenutku eksplozije.

“Ne znam razlog eksplozije, ali znam da sam dobro prošao kako je moglo da se završi. Cijelu noć nijesam spavao od bolova. Zvao me poslovođa i kazao da ne dolazim na posao dok se ne oporavim. Ovdje sreće nema”, kazao je Đukanović, i dodao da je nedavno i njegov brat, takođe radnik Tosčelika, umalo nastradao.

Predsjednik Sindikata Pero Kadović kazao je da je prava sreća da niko nije poginuo.

“Ovo je samo još jedno upozorenje u nizu. Nažalost, nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju i prava je sreća da neko nije teže povrijeđen ili poginuo. Fali nam radnika, uslovi su teški, plate mizerne i vrijeme je da se situacija promijeni”, kazao je Kadović.

Zaposleni u Tosčeliku kazali su “Vijestima” da će se takve stvari i dalje dešavati jer rade u lošim uslovima.

“Nije ni čudo što se ovo dešava. Uslovi su loši, radimo noću, ništa se ne ulaže, nemamo ni HTZ opremu, ni peć, ni kazan, i sve je bez dozvole. I robovi su bolje prolazili od nas. Voljeli bismo da neko uđe u Željezaru i prikaže realno stanje, ali i da svi oni koji pričaju hvalospjeve o investitoru dođu da se pogledamo u oči i da ih pitamo da li su vidjeli stvarno stanje ovdje. Rizikujemo živote za 350 ili 380 eura“, smatraju radnici.

Iz uprave su kazali da se u nedjelju „desio manji problem u toku proizvodnje i da nije bilo ozbiljnijih ozljeda i materijalne štete”, kao i da istražuju uzrok kako bi ga otklonili.

“Svi zaposleni u pogonima fabrike su dužni prilikom zaposlenja preuzeti zaštitnu (HTZ) i koristiti je na radnom mjestu. Postoje interne kontrole koje redovno vrše uvid u poštovanje korišćenja HTZ opreme i pravilima o bezbjednosti i zaštiti na radu. Utvrdićemo razloge poremećajem tehnološkog procesa koji je rezultirao problemom u proizvodnji, te ćemo preduzeti mjere u cilju sprečavanja ponavljanja istog”, piše u saopštenju, kojeg je potpisao direktor prodaje i marketinga Primož Babnik.

Račun blokiran, radnici zabrinuti, a uprava ne želi da komentariše

Od juče je račun Tosčelika u blokadi na osnovu zahtjeva firme Kosanović, kojoj za otkup sirovina duguju oko 1,2 miliona eura.

“To je strašno. Sa ovako malim platama još nam i blokada računa treba. Svi imamo kredite i bojim se da će blokada najviše pogoditi radnike”, kazao je Kadović.

Babnik je, nakon podužeg elaborata o uspješnosti Tosjali grupe, u čiji sastav posluje Tosčelik, o poštovanju principa i pravila poslovne etike, i čuvanju poslovne tajne, kazao da ne žele da “komentarišu navode u vezi sa finansijskim relacijama sa partnerima”. Ali je zato “otkrio” njihove poslovne namjere koje se, kako tvrdi, odnose na pokretanje dodatnih pogona, što će povećati proizvodnju i proširiti proizvodni asortiman.

“Izvršavanju obaveza preuzetih ugovorom, dogovorom, ili na drugi poslovno regularan način, pristupa se sa izrazitom profesionalnom pažnjom i odgovornošću. Poslovna praksa Toscellika je da se uzdržava od postupaka kojima bi se otežavalo izvršenje obaveza druge strane, i u slučaju problema uvijek se daje prednost dobroj volji da se problem prevaziđe”, kazao je Babnik.

Bonus video: