Nurković: Ministarstvo će početkom februara raspisati tender za dostavljanje ponuda za zakup crnogorskih aerodroma

Ministar je kazao da će do kraja septembra biti završeni fizički radovi na autoputu, a nije siguran da li će se do tada završiti tehnički pregled i dobiti upotrebna dozvola
6077 pregleda 7 komentar(a)
Nurković na današnjem radnom doručku sa novinarima, Foto: Luka Zeković
Nurković na današnjem radnom doručku sa novinarima, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.01.2020. 15:01h

Ministarstvo saobraćaja će početkom februara raspisati tender za dostavljanje ponuda za zakup crnogorskih aerodroma.

To je najavio danas ministar saobraćaja Osman Nurković na radnom doručku sa novinarima.

"Poznato je da su na predkvalifikacionom tenderu odabrane četiri ponude. Priprema se tenderska dokumentacija i poziv odabranima da dostave ponude. Cijeli postupak bi trebao da se završi do kraja prve nedelje u februaru. Rok za dostavljanje ponuda je 60 dana, Vjerujem da će biti potrebno možda duže vrijeme, ali da ne prejudiciramo. Možda će biti zahtjev ponuđača da se rok produži za još mjesec dana", kazao je ministar.

Nurković
Nurković na današnjem doručku sa novinarima(Foto: Luka Zeković)

On je rekao da se odabir najpovoljnije ponude može očekivati u maju, kada će i startovati pregovori oko konačnog ugovora koji će sigurno biti kompleksni. Ministar nije mogao precizirati rok kad bi se mogao potpisati ugovor.

Nurković je istakao da očekuje u ponudama između 150 i 200 miliona eura po osnovu jednokratne naknade, a ne samo 100 miliona kako je definisano.

Uz to, očekuje i da će budući zakupac ponuditi 15 ili 20 odsto od godišnjeg prihoda umjesto 10 odsto koliko Vlada traži.

On je optimista da će se posao završiti u ovoj godini, a u slučaju da se desi da budžet ne prihoduje novac od jednokratne uplate za koncesionu naknadu Nurković je kazao da će se "preživjeti i bez toga".

Nurković
Nurković na današnjem doručku sa novinarima(Foto: Luka Zeković)

Ministarstvo finansija ovogodišnjim budžetom je planiralo prihod od 70 mliona eura od jednokratne uplate po osnovu davanja aerodroma u zakup.

"Mi ćemo morati da živimo i bez toga, bez obzira potpisali ili ne, ali bi teže bilo da se realizuje planirani budžet ako ne bude izvršavao u skladu sa planovima. Ministar finansija je planirao 70 miliona i bio je oprezan. Ja sam mu rekao budi optimista i očekuju 150 ili 200 miliona avansa, a ne 70 miliona. Ne vidim nijedan opradvan razlog i bojazan da neće doći do potpisivanja ugovora", kazao je Nurković

Na predkvalifikacionom tendru izabrane su četiri kompanije -"Incheon International Airport"iz Južne Koreje, GMR iz Indije, konzorcijum francuskog AdP-a i tuskog TAV-ai "Corporacion America Airports" iz Luksemburga.

Upitna upotrebna dozvola za autoput do 30. septembra

Ministar je kazao da će do kraja septembra biti završeni fizički radovi na autoputu, a nije siguran da li će se do tada završiti tehnički pregled i dobiti upotrebna dozvola.

"Najveći dio fizičkih radova je završen i oni će sigurno do 30. septembra biti završeni. Jedino što je zebnja da se tehnički pregled i upotrebna dozvola u tom trenutku ne mogu obezbijediti. Mora se voditi računa o kvalitetu radova", rekao je Nurković.

Dodao je da se počeo sprovoditi lex specialis za Montenegro Airlines i da menadžment utvrđuje višak broja zaposlenih.

Nurković je najavio i planove za spajanje Barske i Crnogorske plovidbe.

"Skupština akcionara Barske plovidbe bi trebalo da donese neke odluke koje bi omogućile prenošenje tih brodova ili novoformiranoj kompaniji ili Crnogorskoj plovidbi. Potrebna je reorganizacija i da se kompanije objedine u jednu" kazao Nurković. On je dodao da je u narednom periodu planirano da se investira u Luku Bar oko 60 miliona eura. "Postoji značajno interesovanje stranih partnera za Luku Bar. U ovoj godini nijesmo donijeli odluku o njenoj privatizaicji, ali ako bude postojalo konkretno interesovanje i neki zajednički posao u vidu možda privatno-javnog partnerstva, moguće da će se u tom pravcu voditi razgovori“, rekao je Nurković.

Bonus video: