NVO Perućica: Dođe elektrana, nestade rasvjeta

Iz NVO Perućica dodaju da “rukovodioci“ bolje znaju treba li mještanima rasvjeta ili ne
0 komentar(a)
Milan Kastratović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Kastratović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.06.2017. 14:56h

Velika obećanja od malih ljudi se uvijek neslavno završe. Takav je slučaj sa MZ Konjuhe, na čijoj je rijeci Bradavac napravljena mala hidroelektrana (mHE), sa namjerom da se na Mojanskoj i Desnoj rijeci napravi još pet elektrana“, saopštio je predstavnik NVO „Perućica“ Milan Kastratović.

On je naveo da takvo ponašanje ne vodi korišćenju prirode radi zadovoljenja potreba ljudi, već njenom uništenju, kao i da se stvaraju u ekološki migranti.

„Napravljena elektrana radi, a struje nema ili samo nema za one čija je njihova rijeka. Dok je bila „loša struja“, selo je imalo uličnu rasvjetu, koja je uredno radila u ljetnjim mjesecima kada narod dolazi na svoja ognjišta, ali od kako se napravi elektrana rasvjete nema, doduše ima je ponekad zimi”, istakao je Kastratović.

Iz NVO Perućica dodaju da “rukovodioci“ bolje znaju treba li mještanima rasvjeta ili ne.

„Oni znaju da je većina „za“ gradnju mHE, zato i ne pitaju ko je “za“ nego ko je protiv, mnogo je lakše prebrojati. Oni koji su protiv oni su protiv „partije i države“ i protivnici su razvoja toga kraja. Za one koji ne znaju kakav sve razvoj postoji da pojasnimo: ruralni razvoj, razvoj seoskih područja, razvoj seoskog turizma, razvoj planinskog turizma, održivi razvoj, ekonomski razvoj, društveni razvoj, razvoj svijesti, razvoj odgovornosti. Kome basta neka bude protiv“, zaključio je Kastratović.

Bonus video: