NVO "Perućica": Elektrane ćemo kupiti dva puta

“Mi kad nešto obećamo, spremni smo da uništimo trećinu države”
131 pregleda 2 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Svetlana Mandić
Dragica Sekulić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.02.2017. 18:18h

Nevladina organizacija "Perućica", kojom rukovode Milan Kastratović i Milutin Kočanović, zamjerila je ministarki ekonomije Dragici Sekulić što se javno hvali da će privatne mini hidroelektrane poslije 25 godina ostati u vlasništvo države. Oni su naveli da će ih država i potrošači električne energije svojim subvencijama već "tokom prvih deset godina kupiti dva puta".

"Glavni problem je bio kako nazvati pare koje se daju investitorima: subvencije ili podsticaj? Jedno je sigurno da je 'korisno' za državu jer će elektrane dobiti u vlasništvo za 25 godina, dajući podsticaj 'svega' 10 godina, samo što se zaboravilja da se za 10 godina mogu dva puta kupiti. Dobra trgovina nema šta, i ekonomski isplativa", istakli su iz NVO "Perućica".

Sekulićeva je prošle sedmice u emisiji TV "Vijesti" tvrdila da je izgradnja mHE u Crnoj Gori, trasparentna i po zakonu, i da je korisna za građane.

"Kada je zakon u pitanju, kao prvo krši se Ustav kao najveći zakon. Uništavanje prirode na jedan bezočan način je i negacija ekološke Crne Gore što je u Ustavu zapisano. Pravo građana da imaju pravo da odlučuju o svim pitanjima važnim za život ljudi je direktno ugroženo. Kao primjer da je to tako, bila je konstatacija ministarke koja je na izjavu građana da je rijeka uništena, odgovorila da je to mišljenje seljana. Pitamo se da li su seljani druga kategorija ljudi. Iako je prikazano okom kamere suvo rječno korito, čudi se, ko kaže da nema rijeke kad elektrana radi. Ni riječi da je zarobljena u cijevima i da teče ispod zemlje“, dodali su iz NVO.

Kastratović i Kočanović pitaju šta znači učešće proizvodnje mHE od 0,01% ili 0,05% u ukupnoj potrošnji, i kako će nam one “spasiti obraz” pred EU o ispunjenosti obaveze od 33 odsto energije iz obnovljivih izvora u odnosu na potrošnju.

"Mi kad nešto obećamo, spremni smo da uništimo trećinu države. Riječ je riječ“, zaključili su iz NVO “Perućica”.

Bonus video: