O pasošima neće da otkriju ništa

Konkurs za izradu programa ulaganja na osnovu kojeg se može dobiti crnogorski pasoš raspisan je 28. novembra
117 pregleda 8 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Pavle Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2017. 14:39h

Ponude za izradu i sprovođenje posebnog programa ulaganja, na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo (ekonomsko državljanstvo) mogu se dostavljati do 27. februara. Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo je da do tada ne saopštava imena zainteresovanih.

Resor, kojim rukovodi ministar Pavle Radulović, međunarodni javni poziv raspisao je 28. novembra prošle godine, rok za otkup tenderske dokumentacije ističe 16. februara.

“Imajući u vidu da je tenderski postupak još u toku, u ovom trenutku ne možemo dati informaciju o broju i nazivima kompanija koje su otkupile dokumentaciju. Tenderska komisija će nakon otvaranja ponuda informisati javnost o tome koje kompanije su podnijele ponudu na tenderu”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva.

Vlada je krajem jula prošle godine usvojila Odluku o načinu, postupku i kriterijumima za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg neko može steći crnogorsko državljanstvo.

U javnom pozivu je objašnjeno da Program podrazumijeva ulaganja u privrednu djelatnost kojim će se doprinijeti ekonomskom razvoju države, ulaganje u nekretnine ili uplatu novca na posebni račun državnog budžeta.

Program obuhvata upravljanje, način i uslove za izbor investitora i primjenu programa, analizu i procjenu finansijskih efekata, izradu i implementaciju marketing i komunikacione strategije, kao i druge aktivnosti određene projektnim zadatkom.

”Ponuđač mora imati najmanje pet godina neprekidnog iskustva u izradi i realizaciji programa sticanja državljanstva na osnovu ulaganja u posljednjih sedam godina i mora zadovoljiti provjeru integriteta. Kvalifikacioni uslovi moraju biti ispunjeni kumulativno. Ispunjenost kvalifikacionih uslova ocjenjivaće se nakon prijema i otvaranja ponuda,” objašnjeno je u pozivu.

Učesnik na tenderu može formirati konzorcijum sa drugima. Takav konzorcijum može podnijeti ponudu pod uslovom da bar jedan član ispunjava uslove definisane javnim pozivom i instrukcijama za ponuđače. Uslov je i da članovi konzorcijuma odgovaraju neograničeno solidarno za obaveze svakog od njih. Odgovornosti i obaveze svakog člana konzorcijuma moraju biti eksplicitno definisane i navedene u ponudi.

Ponuđač uz ponudu mora uplatiti depozit ili dostaviti bankarsku garanciju od 100 hiljada eura. Garanciju mora izdati banka koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard end Purs agenciji ili banke koju Komisija za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva.

Vlada je 2010. godine pokrenula program ekonomskog državljanstva kojim je predvidjela da pasoš ponudi svima koji investiraju minimalno pola miliona eura od kojih bi se dio uplatio direktno u budžet. Od toga je odustala na zahtjev Evropske unije.

Taj koncept osmislio je švajcarski advokat Kristijan Kalin koji je detalje objavio na svom portalu navodeći da su za program zaiteresovane Crna Gora, Slovenija, Hrvatska i Albanija.

Posljednjih godina na predloge bivših predsjednika Vlade Igora Lukšića i Mila Đukanovića, predsjednika države Filipa Vujanovića i bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića dijeljeni su crnogorski pasoši čak i kontroverznim ljudima, osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Među “poznatim Crnogorcima” su bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fodova, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u toj državi osuđen zbog korupcije.

Pasoš ima i nasljednik poznate bankarske dinastije i jedan od finansijera projekta Porto Montenegro u Tivtu Natanijel Džejms Rotšild.

Ugovor će važiti tri godine uz mogućnost produženja

Komisija za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja, će formalnu ispravnost ponuda utvrditi tri dana od njihovog otvaranja.

Takođe, u roku od najkasnije 15 dana od dana otvaranja ponuda Komisija će napraviti rang-listu ponuđača.

Na osnovu utvrđene rang liste ponuđača i izvještaja Komisije o sprovedenom postupku izbora ponuđača, Vlada će donijeti odluku o izboru ponuđača i ovlastiti Komisiju da počne pregovore sa izabranim ponuđačem za zaključenja ugovora, navedeno je u javnom pozivu.

Ugovor sa izabranim ponuđačem biće potpisan na 36 mjeseci, uz reviziju ugovora sa aspekta postignutih rezultata svakih 12 mjeseci i mogućnost produženja za najviše 36 mjeseci pod uslovima definisanim ugovorom.

Bonus video: