Opština može da časti Porto

Ministarstvo tvrdi da je zakonito davanje povoljnosti investitoru da ne plaća komunalije za nove zgrade u površini bivših hangara
1 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 16.02.2018. 20:19h

Ugovor između Vlade i kompanije Adriatic Marinas, koja je vlasnik Porto Montenegra, jedan je od najkvalitetnijih privatizacionih ugovora i on predstavlja osnov za zaključivanje posebnog ugovora između Opštine Tivat i te kompanije o opraštanju duga od 5,6 miliona eura Adriatic Marinasu, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Povodom spekulacija i negativne medijske kampanje da državna i lokalna vlast žele da ugroze javni interes u postupku donošenja odluke o zaključivanju ugovora između Opštine Tivat i kompanije Adriatic Marinas, imamo obavezu da informišemo javnost da je Vlada 28. oktobra 2006. godine zaključila jedan od najkvalitetnijih privatizacionih ugovora čiji se investicioni efekti mjere stotinama miliona eura. Podsjećamo da je Porto Montenegro danas turistički ponos Crne Gore, Jadrana, i šire, koji je Crnu Goru pozicionirao na globalnoj mapi nautičkog turizma”, navedeno je iz Ministarstva.

Oni su naveli da je ugovor iz 2006. godine, o prodaji bivšeg vojnog remontnog zavoda Arsenal, zaključen u skladu sa zakonom i da predstavlja osnov za zaključivanje posebnog ugovora između Opštine Tivat i kompanije Adriatic Marinas.

U saopštenju se navodi i da Vlada poštuje i izvršava svoje ugovorne obaveze zasnovane na zakonu, i da će nastaviti sa afirmacijom ovakvih i sličnih razvojnih projekata koji, kako su naveli, Crnu Goru čine svjetski prepoznatljivom investicionom destinacijom.

Skupština opštine Tivat je 17. januara glasovima većine koju čine samo odbornici DPS usvojila spornu odluku na formalni predlog gradonačelnice Snežane Matijević (DPS). Specijalno državno tužilaštvo je zbog ove afere formiralo predmet i započelo izviđaj, a tivatski DPS se pravda da je sve u redu i da za sve postoji pravni osnov u članu 18c ugovora o prodaji Arsenala koga su oktobra 2006. potpisali tadašnji premijer Milo Đukanović u ime Vlade kao prodavca i tadašnji vlasnik Adriatic Marinasa Piter Mank u ime kupca. Tim spornim ugovorom suinvestitoru date povoljnosti da ne plati komunalije za površinu poslovnih prostora i apartmana, koja odgovara površini bivših hangara i nastrešnica Arsenala.

Matijević nije još potpisala ugovor o opraštanju ukupno skoro 5,6 miliona eura potraživanja Opštine Tivat od Porto Montenegra za komunalija, niti će to uraditi u skorije vrijeme. Ona je “Vijestima” prije dva dana potvrdila da to neće uraditi sve dok Specijalno državno tužilaštvo zvanično ne saopšti rezultate izviđaja.

Bonus video: