Opština Pljevlja blokirala račun Rudnika uglja

U Rudniku tvrde da je lokalna uprava pokrenula postupak prinudne naplate na osnovu rješenja koje je isto kao ono koje je poništio Upravni sud Crne Gore
89 pregleda 4 komentar(a)
Rudnik uglja, Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rudnik uglja, Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.04.2014. 03:00h

Opština Pljevlja blokirala je račun Rudnika uglja na iznos od 850.000 eura zbog neplaćenog poreza za 2013 godinu.

U Rudniku tvrde da je lokalna uprava pokrenula postupak prinudne naplate na osnovu rješenja koje je isto kao ono koje je poništio Upravni sud Crne Gore nakon tužbe Rudnika uglja.

"Izvjesno je da će i to rješenje u ponovnom postupku poništiti Upravni sud, ali to očigledno ne predstavlja ni najmanju smetnju opštinskim organima da se ponašaju na nezakonit i štetan način po našu kompaniju“, ocijenjeno je iz Rudnika uglja.

U toj kompaniji tvrde da problem naplate i utvrđivanja visine poreza na zemljište postoji od 2011, kada je Opština Pljevlja primijenila novi metod utvrđivanja iznosa ovog poreza i gotovo četiri puta povećala iznos koji je po tom osnovu Rudnik uglja plaćao.

„Dva puta je rješenje o porezu na zemljište za 2011. po tužbama Rudnika poništavao Upravni sud. Ovih dana očekujemo i treću presudu Upravnog suda po tužbi Rudnika uglja. Ista situacija se ponovila i sa porezom za 2012. godinu gdje je, takođe, Upravni sud dva puta poništio rješenje nadležnih opštinskih organa, a protiv trećeg rješenja je uložena žalba Glavnom administratoru Opštine Pljevlja koja će, u skladu sa dosadašnjom praksom, sigurno biti odbijena. Time će se stvoriti pretpostavke da se i to rješenje treći put nađe pred Upravnim sudom“, najavili su iz Rudnika.

U najvećoj pljevaljskoj kompaniji tvrde da iznosi utvrđenog poreza za 2011. i 2012. su odavno prinudno naplaćeni, čime je Rudniku nanijeta ogromna šteta zbog kašnjenja nabavki, isplate zarada zaposlenih...

U Rudniku kažu da su prinuđeni da pokrenu postupak naknade štete i podnesu krivične prijave pritiv odgovornih u lokalnoj samoupravi.

Slavica Terzić, načelnica Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Pljevlja, poručuje da je rješenje donijeto u skladu sa zakonom. Ona je istakla da su primjedbe Upravnog suda uglavnom formalne prirode, te da nigdje nije navedeno da Opština nema pravo da naplaćuje ovaj porez.

Bonus video: