Oraskom počeo pripremne radove - Bemaks krči Lušticu

"U prošlosti smo napravili neke greške pa zato želimo da u Crnoj Gori sve napravimo na pravi način", dodao je Mejer
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 17:20h

Švajcarski Oraskom development počeo je pripremne radove koje uključuju raščišćavanje terena i izgradnju pristupnih puteva na Luštici, a taj posao povjeren je podgoričkoj firmi Bemaks, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Za planiranje i realizaciju pripremnih radova, kako su naveli čelnici kompanije, ove godine biće utrošeno oko osam miliona eura.

Izvršni direktor tivatske kompanije Luštica divelopment Semjuel Mejer rekao je da su trenutno u toku planski poslovi a da bi glavni dio građevinskih radova trebalo da počne krajem ove ili početkom naredne godine.

On je ocijenio da su u kompaniji oprezni kada je u pitanju konkretizacija projekta i da žele u pripremnoj fazi da posao odrade što je bolje moguće.

"U prošlosti smo napravili neke greške pa zato želimo da u Crnoj Gori sve napravimo na pravi način", dodao je Mejer.

Eksproprijacija je obaveza Vlade

On je saopštio da međunarodni i lokalni planeri za Oraskom unapređuju dizajn novog formata odmarališta, i to na način koji će zadovoljiti potrebe i želje budućih klijenata.

"Brend i marketing koncepti će biti razrađeni tokom proljeća, kako bi prodaja počela u maju, a prve rezervacije su već potpisane", rekao je Mejer, dodajući da će planirana investicija od preko milijardu eura biti realizovana u narednih 15 godina.

Na pitanje o ranijim problemima sa predstavnicima Opštine, Mejer je kazao da je jedino pitanje bilo eksproprijacija zemljišta, što je, kako je istakao, obaveza Vlade. On je ocijenio da sa predstavnicima izvršne vlasti imaju dobre kontakte i da računaju da tu neće biti problema.

"Gradnja puta o kojem pričamo je postojeći, on se proširuje i ostaće javno vlasništvo, jer smo mi samo zakupci zemljišta. Eksproprijacija ide veoma dobro, nije ništa hitno, Vlada ima vremena jer smo mi još u fazi projektovanja. Luštica development još nema građevinsku dozvolu, ali je mi nijesmo još ni tražili, i dalje projektujemo", naveo je Majer.

Planirano ukupno preko milijardu eura

Oraskom development je jako srećan što ima priliku da posluje u Crnoj Gori, koja ima dio vrijednog zemljišta, ocijenio je novi glavni izvršni direktor te kompanije Gerhard Nislejn, dodajući da će izgradnjom naselja država dobiti autentične objekte.

Oraskom development posluje u devet država i razvija četiri projekta na Crvenom moru, Sinaju, Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Oraskom i Vlada Crne Gore su osnovale preduzeće Luštica divelopment 2008. godine, kao džoint venčer udruženje i kojoj je povjeren na zakup poluostrvo Luštica. Oraskom ima 90 odsto, a Vlada Crne Gore deset odsto vlasništva u Luštici development.

Ugovorom o kupoprodaji, Oraskom development se obavezovao da u periodu od deset godina uplaćuje za akcije po milion eura i isto toliko za zakup.

Ukupna planirana investicija u tivatsku Lušticu iznosi oko 1,1 milijardu eura, a Oraskom ima obavezu da u periodu od 12 godina, od stupanja na snagu ugovora, izgradi tri hotela sa najmanje četiri zvjezdice.

Oraskom development posluje u devet država i razvija četiri projekta na Crvenom moru, Sinaju, Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bonus video: