Osnovnom sudu vratili da opet odlučuje o smjeni Radovićeve

Viši sud ukinuo je presudu Osnovnog suda po kojoj je Skupština nezakonito, na predlog guvernera CBCG, smijenila Irenu Radović sa pozicije viceguvernera
2237 pregleda 3 komentar(a)
Osnovni, Upravni i Vrhovni sud imaju isti stav: Savić, Foto: Boris Pejović
Osnovni, Upravni i Vrhovni sud imaju isti stav: Savić, Foto: Boris Pejović

Viši sud ukinuo je prvostepenu presudu Osnovnog suda po kojoj je Skupština nezakonito na predlog guvernera Centralne banke (CBCG) Radoja Žugićasmijenila Irenu Radović sa pozicije viceguvernera u julu prošle godine i predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje. To je zvanično “Vijestima” potvrdila juče savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović. “Vijesti” nijesu mogle da dobiju obrazloženje presude, dok se ona ne dostavi strankama u postupku.

Sudija Osnovnog suda Milena Brajović je 22. februara ove godine donijela presudu na koju se 14. marta Višem sudu u ime Skupštine žalila Kancelarija zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Viši sud odluku je donio 7. maja ove godine, ali je prekršio zakonski rok za njen otpravak i držao je u fioci više od dva mjeseca.

Predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću su pravni zastupnici Radovićeve, advokati Goran Rodić i Siniša Gazivoda, uputili kontrolni zahtjev kako bi utvrdio da li se u njenom slučaju neopravdano odugovlači sa odlučivanjem. Zakonski rok Saviću da odgovori na kontrolni zahtjev prema odredbama Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku je bio 60 dana. Gazivoda i Rodić su kontrolni zahtjev predali 14. juna, a Savić je imao rok da saopšti razloge kašnjenja do 13. avgusta.

Brajovićeva je u obrazloženju odluke istakla da CBCG kao poslodavac nije ispoštovala procedu za prestanak radnog odnosa koju propisuje zakon o radu, kao i da Radovićeva nije mogla biti smijenjena na osnovu Zakona o CBCG. Brajovićeva je ocijenila da je CBCG morala da tvrdnje o otkazu Radovićevoj potkrijepi dokazima, te da navodi u predlogu za razrješenje koji se tiču toga da Radovićeva nije pokazala odgovarajući nivo stručnosti i efikasnosti što je navodno rezultiralo i predlaganjem nekih rješenja koja su mogla imati ozbiljne posljedice po bankarski sistem, za sud su paušalno dati i bez ijednog pravno relevantnog dokaza.

Prethodno su Upravni i Vrhovni sud potvrdili da Skupština nije mogla da smijeni Radovićevu na osnovu Zakona o CBCG, već da se morao primijeniti Zakon o radu. Osnovno i Više državno tužilaštvo je odbacilo Žugićevu krivičnu prijavu protiv Radovićeve da je u tužbi za mobing odala poslovnu tajnu.

Bonus video: