Oteli građanima 9,6 miliona, ne moraju da vrate

Vlada je 16. aprila donijela dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport.
0 komentar(a)
pumpa gorivo, Foto: Shutterstock.com
pumpa gorivo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.10.2015. 18:45h

Ustavni sud Crne Gore proglasio je juče neustavnom dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport.

“U predmetu U-II broj 14/15, 15/15 i 19/15, Ustavni sud je donio odluku kojom se utvrđuje da Uredba o dopuni Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivate (Službeni list Crne Gore, br. 18/15), koju je donijela Vlada Crne Gore, nije u saglasnosti s Ustavom i zakonom i prestaje da važi danom objavljivanja ove odluke i odbacuje zahtjev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji obračuna naknade na osnovu osporene Uredbe”, navedeno je u saopštenju Ustavnog suda

Vlada je 16. aprila donijela dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport.

Uredba je počela da se primjenjuje 21. aprila, a dva dana kasnije predlog za ocjenu ustavnosti podnijela je grupa samostalnih poslanika i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), a desetak dana kasnije i Socijalistička narodna partija (SNP).

Početkom jula pojavio se i proceduralni spor da li podnosioci predloga za zakonitost i ustavnost te uredbe treba da ponovo pokrenu ili dopune inicijativu, jer je Vlada tada izmijenila.Tom izmjenom se plaćanja takse oslobađa izvođač radova na autoputu, a Uredba je ponovo objavljena u Službenom listu.

Vlada je, po osnovu takse na gorivo, od 27. maja do 7. oktobra naplatila 8,23 miliona eura.

Naknadu štete moći će da ostvare samo oni koji su sačuvali račune

Odluka Ustavnog suda kojom je utvrđeno da Uredba Vlade Crne Gore kojom je kao elemenat za obrazovanje maloprodajnih cijena naftnih derivata uvedena naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport od 0,7 eura, je očekivana, saopštio je juče samostalni poslanik i član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Neven Gošović.

"Riječ je o elementarno nezakonitom aktu koji je proizveo veoma negativne posledice na štetu građana i pravnih lica u Crnoj Gori. Predmetna Uredba u primjeni je počev od 20. aprila 2015. godine. Predlog za ocjenu ustavnosti naznačene Uredbe nas 5 samostalnih poslanika podnijeli smo Ustavnom sudu još 21. aprila 2015. godine. Međutim, Ustavnom sudu je trebalo skoro 6 mjeseci da donese odluku po podnesem Predlogu, iako je taj Sud donio zaključak da se radi o predmetu koji ima širi društveni značaj i da se ima razmatrati kao prioritetan", naveo je Gošović.

U čitavom ovom periodu Uredba je, kako je dodao, proizvodila pravne posledice čime je na "protivpravan način građanima i pravnim licima u Crnoj Gori nanesena materijalna šteta, koja prema podacima Poreske uprave iznosi više od 8 miliona eura".

"Nažalost, Ustavni sud nije prihvatio naš Predlog da saglasno odredbama člana 63 Zakona o Ustavnom sudu donese Rješenje kojim će narediti naftnim kompanijama u Crnoj Gori da u postupku obračuna maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, ne vrše primjenu predmetne Vladine Uredbe o obrazovanju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata. Da je Ustavni sud prihvatio naš Predlog, za šta su postojali više nego opravdani razlozi, ne bi došlo do primjene osporene, neustavne i nezakonite Vladine Uredbe i ne bi nastupile negativne štetne posledice po građane i pravna lica", saopštio je Gošović.

Ovako će naknadu štete, kako dodaje, moći da ostvare samo građani i pravna lica koja su sačuvala račune za kupovinu naftnih derivata u periodu primjene Vladine Uredbe.

"Kako Vladina Uredba prestaje da važi danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u Službenom listu Crne Gore, neophodno je da Odluka bude objavljena u što je moguće kraćem roku, kako neustavna i nezakonita Uredba ne bi i dalje proizvodila pravne posledice. Pri svemu ovom, Vlada je bila svjesna nezakonitosti donesene Uredbe, pa je 15. juna ove godine zahtijevala od Ustavnog suda da zastane sa postupkom, dakle da ne odlučuje, dok Vlada drugim propisom ne uredi pitanja načina i visine elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata".

"U svakom demokratskom društvu, predsjednik Vlade koja je donijela nezakonitu Uredbu, čija je primjena proizvela ogromnu štetu građanima i pravnim licima, a ništa nije uradio na stavljanju van snage tog akta, ni kada je Vlada datim mišljenjem Ustavnom sudu i sama ocijenila da je u pitanju nezakoniti akt, u znak odgovornosti prema građanima podnio bi ostavku. Iluzorno je očekivati da će se Milo Đukanović izviniti građanima i podnošenjem ostavke na funkciji predsjednika Vlade iskazati demokratski kapacitet", zaključio je Gošović.

SNP: Stavljena tačka na pljačku građana

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) juče je saopšteno da je Ustavni sud odlukom "stavio tačku na pljačku građana Crne Gore".

"Pokazalo se da je pravda, spora, ali dostižna. SNP insistira da nadležni organ, bez odlaganja, izvrši promjene maloprodajnih cijena naftinih derivata. Zahvaljujući inicijativi SNP-a, cijene svih vrsta goriva u narednom periodu biće značajno niže. Ukazujemo da je Vlada Crne Gore, na osnovu neustavnog nameta, u periodu od 20.04. do 06.10. iz džepa građana otela 9.557.185,48 eura" navodi se u saopštenju koji potpisuje predsjednik SNP-a Srđan Milić.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) su saopštili da po, Zakonu o Ustavnom sudu i tumačenju tog suda, ova odluka ne može imati retroaktivno dejstvo, čime se omogućava da višemjesečno pljačkanje svih građana ostane bez ikakvih posljedica.

Bonus video: