Pao tender za žičaru, Bartolet će obeštetiti

Komisija prihvatila žalbu Švajcaraca, ali i poništila tender. Obeštećenje 14,4 hiljade eura
70 pregleda 0 komentar(a)
žičara, skijanje, Foto: Shutterstock.com
žičara, skijanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.12.2015. 15:00h

Komisija za kontrolu javnih nabavki uvažila je žalbu švajcarske kompanije Bartolet na odluku Direkcije javnih radova da poništi tender za izgradnju šestosjede žičare K8, “Kolašin 1600” i za projektovanje akumulacionog jezera, ali je Komisija ovaj tender , ipak, poništila po službenoj dužnosti.

Navedeno je da je Direkcija javnih radova, kao naručilac, u postupku ove nabavke počinila bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i pravila opšteg upravnog postupka, zbog čega će švajcarskoj kompaniji morati da nadoknade troškove žalbenog postupka od 8.000 eura, kao i 6.426 eura za advokata koji je pisao žalbu.

Direkcije je time napravila štetu državi od 14.426 eura, ali je mogla biti i veća imajući u vidu kako se postupak od samog početka odvijao uz dosta nedoumica i čudno postavljenih potkriterijuma za bodovanje.

Direkcija je utvrdila da su pristigle ponude dvije kompanije: Dopelmajer (Doppelmayr) iz Austrije i Bartolet (Bartholet) bile falične i neispravne, i da u potpunosti nijesu odgovarale postavljenim uslovima tendera.

Švajcarcima je kao razlog za neispravnost ponude, između ostalog, navedeno to što im je jednu od traženih dozvola, prema prevodu sudskog tumača, dao Federalni okrug za životnu sredinu, saobraćaj, energiju i komunikaciju”, a ne nadležno ministarstvo kako je to traženo tenderskom dokumentacijom.

Žalilac je u odgovoru na žalbu istakao međutim navode drugog sudskog tumača prema kojem se u stvari radi o Saveznom ministarstvu za životnu sredinu Švajcarske.

Državna komisija utvrdila je međutim, da ponuda Švajcaraca nije mogla ni biti ocijenjena kao neispravna iz razloga navedenih u obrazloženju pobijanog rješenja, već eventualno iz razloga što žalilac dostavljenim dokazima nije dokazao ispunjenost uslova stručno tehničke i kadrovske osposobljenosti na zahtijevani način i da ponuda nije sačinjena u skladu sa tenderskom dokumentacijom.

Državna komisija je, ipak, po službenoj dužnosti utvrdila neusaglašenost javnog poziva investitorima iz tenderske dokumentacije sa Zakonom, koji je mogao da dovede do diskriminacije ponuđača i ograničavanja tržišne konkurencije, zbog čega je tender poništila.

Procijenjena vrijednost tendera iznosila je 11 miliona eura. Cijena u ponudi Dopelmajera bila je 8,29 miliona eura, a Bartoleta koji je uložio žalbu bila je 9,12 miliona.

U Direkciji javnih radova razmišljaju, da u posljednjim danima ove kalendarske godine oglase novi tender za izgradnju žičare jer, ako bi nabavku objavili naredne godine morali bi sačekati donošenje plana nabavki u ovoj instituciji u februaru ili martu.

Bonus video: