Pepeo i šljaka ne mogu na Maljevac

Termoelektrana nema drugu deponiju na koju može da odlaže otpad, koji svakodnevno nastaje u procesu proizvodnje struje
289 pregleda 0 komentar(a)
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Deponija Maljevac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.10.2016. 19:24h

Termoelektrana Pljevlja neće moći da odlaže pepeo i šljaku na deponiju Maljevac bez saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine.

To je predviđeno odlukom Agencije da ne prihvati Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu EPCG za nastavak odlaganja pepela i šljake.

Protiv takvog rješenja EPCG se može žaliti Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Termoelektrana nema drugu deponiju na koju može da odlaže otpad, koji svakodnevno nastaje tokom procesa proizvodnje električne energije.

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović lani je kazala da neće dozvoliti korišćenje Maljevca poslije 2016. Ona je tada istakla da će sanacija deponije na Maljevcu početi odmah po njenom stavljanju van funkcije, najkasnije 2017.

EPCG, međutim, deponiju Maljevac planira da koristiti najmanje do 2021. godine, a potom bi pepeo i šljaku Termoelektrana odlagala u rudnički kop Potrlica. To piše u Informaciji o aktivnostima na pripremi Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja energetike Crne Gore do 2030.

Korišćenje površinskog kopa Potrlica kao deponije nije predviđeno Prostornim planom Opštine Pljevlja.

Ranije se kao najpovoljnija pominjala lokacija bivšeg kopa u pljevaljskom selu Šumane, koju je EPCG prije nekoliko godina kupila od Rudnika uglja za oko sedam miliona eura.

Nastavak odlaganja na Maljevcu podrazumijevao bi eksproprijaciju dodatnog zemljišta i izmještanja dijela postojećeg visokonaponskog dalekovoda Pljevlja - Piva.

“Izbor najpovoljnije opcije zavisi od odluka o budućem radu postojeće TE i projektu gradnje nove Teroelektrane”, navodi se u dokumentu.

Deponija već godinama stvara ozbiljne probleme mještanima Zbljeva, čije se kuće nalaze neposredno uz odlagalište.

Bonus video: