Petina rožajskih porodica na socijali

"Surova rožajska zbilja, nemaština, nezaposlenost i nepostojanje osnovnih uslova za dostojanstven život doveli su da mladi napuštaju rodno mjesto i materijalnu sigurnost zatraže u drugim zemljama"
76 pregleda 4 komentar(a)
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 08.06.2015. 18:39h

Socio-ekonomska situacija u Rožajama je veoma teška. Karakterišu je velika nezaposlenost, zbog koje se ogroman broj porodica nalazi u stanju socijalne potrebe, i sve izraženije iseljavanje stanovništva, ocijenio je sekretar za ekonomski razvoj i preduzetništvo Nezir Dacić.

Socijalnu pomoć sada prima čak 1.305 porodica sa 4.846 članova, što je 20 odsto ukupnog stanovništva.

Posljedicu takvog stanja on, uglavnom, vidi u uticaju globalne ekonomske krize i tranzicionog perioda tokom kojeg su ugašeni skoro svi privredni subjekti u gradu.

„To je dovelo do ekonomskog kraha i gubljenja radnih mjesta, uz nemogućnost da se u prošlom vremenu stvori i iznađe drugi model investiranja ili obnavljanja postojećih fabrika. Ključni problem Rožaja, koje je inače slovilo za razvijen privredni grad, i dalje je nezaposlenost velikog broja mladih svih stepena školske spreme”, rekao je Dacić.

Surova rožajska zbilja, nemaština, nezaposlenost i nepostojanje osnovnih uslova za dostojanstven život, smatra on, doveli su da mladi napuštaju rodno mjesto i materijalnu sigurnost zatraže u drugim zemljama.

Za poboljšanje socio- ekonomske situacije, prema Dacićevom mišljenju, neophodno je i hitno promijeniti negativan imidž sjevernog regiona.

“Ekonomija i politika moraju zajedničkim naporima povećati nivo stranih investicija, fiskalna politika se mora promijeniti u pravcu stimulativnog djelovanja na privredni razvoj ovog regiona sa korišćenjem IPA sredstava i iz ostalih fondova”, rekao je Dacić.

On preporučuje i preduzimanje strategijskih mjera u razvoju poljoprivrede i stočarstva.

„Ozbiljno bavljenje ovim djelatnostima treba stimulisati i garantovati otkup proizvoda, kao i redovnu isplatu poljoprivrednih premija. Neophodno je iznaći način povoljnih kreditnih sredstava za koja kamatna stopa ne smije biti veća od tri odsto, a vjerujem da bi dobro rješenje bilo da se formira garantni fond za sjever kojim bi Vlada garantovala za zaduživanje kod banaka”, rekao je Dacić.

Vlada i Opština, kako je istakao, rade na unapređenju uslova za normalan život. Lokalna uprava je usvojila podsticajne mjere i subvencije za otvaranje novih radnih mjesta.

Glavna orijentacija za razvoj preduzetništva i privrednog razvoja, prema Dacićevom mišljenju, su mala i srednja preduzeća.

„Ono na čemu sektor malih i srednjih preduzeća u narednom periodu mora značajno da radi, treba da se bazira na finalizaciji svojih proizvoda, unapređenju znanja i vještina marketinga i menadžmenta radi podizanja nivoa kvaliteta proizvoda“, rekao je Dacić.

Uz pomoć Vlade i drugih finansijskih subjekata, smatra on, mora se raditi i na otvaranju novih proizvodnih pogona u postojećim, neiskorištenim industrijskim kapacitetima.

„SO Rožaje je donijela odluku o oslobađanju naknade za komunalije za gradnju poslovnih i privrednih zgrada na rok od tri godine, od momenta puštanja objekta u upotrebu“, rekao je Dacić.

Temelji razvoja tog grada se, prema njegovom mišljenju, oslanjaju se na drvopreradu, preradu šumskih plodova i gljiva, poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo, energetski hidropotencijal...

„Rožajsko stanovništvo prepoznatljivo je po dobrim trgovcima i majstorima. Današnja mlada generacija ima vrlo dobre poslovne ideje za pokretanje sopstvenog biznisa, ali glavna prepreka je nedostatak finansijskih sredstava i slaba kupovna moć”, ocijenio je Dacić.

Zapošljavanje raste, ali u Opštini

Najugroženiju kategoriju u gradu na Ibru čine penzioneri kojih je 2.466, što je više od 10 odsto stanovništva.

Prosječna penzija, prema podacima Fonda PIO, iznosi 198 eura, što je za 80 eura ili oko 27 odsto niže od crnogorskog prosjeka.

Zaposlenih je 2.591, a nezaposlenih 1. 222. Prosječna plata je 440 eura, 40 eura niža od prosjeka.

Prema podacima iz decembra, stopa nezaposlenosti je iznosila 17, 7 odsto.

Zapošljavanje se u posljednjih osam mjeseci vršilo samo u lokalnoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama, gdje je uhljebljeno oko 150 novih radnika.

Nada u rad tri pogona Gornjeg Ibra

Dacić očekuje da će uskoro biti otvorena tri pogona u nekadašnjem drvoprerađivačkom gigantu Gornjem Ibru.

“Međunarodni tender je raspisan 20. maja i trajaće do 19. juna. U pripremi je razvojni projekat iz oblasti prehrane, proizvodnje konditorskih proizvoda. Očekujemo investicije u oblasti hidroenergije, izgradnje malih hidrocentrala na rijeci Ibar i njenim pritokama“, rekao je Dacić, i dodao da lokalna uprava kontinuirano radi na privlačenju investitora, kao i izradi projekata koje kandiduju kod državnih i međunarodnih organizacija i fondova.

Bonus video: