Pišče: Uzgoj stoke , ali i seoski turizam

Kompanija Agro Carine dobila je kredit od 2,5 miliona dolara od Abu Dabi fonda za razvoj. U planu proširenje farme, otkupa i prerade, gradnja bungalova,...
476 pregleda 9 komentar(a)
Pišče, Foto: Carine
Pišče, Foto: Carine
Ažurirano: 18.04.2016. 19:30h

Kompanija Agro Carine dobila je kredit od 2,5 miliona dolara iz Abu Dabi fonda koje će uložiti za razvoj farme na Pišču u opštini Plužine.

Izvršni direktor Agro Carina, dijela kompanije Carine koje se bavi poljoprivredom, kazao je da će taj novac uložiti u adaptaciju postojećih i izgradnju novih objekata, rješavanje infrastrukture, pribavljanje opreme i mehanizacije, povećanje otkupa od lokalnih proizvođača i izgradnju turističkih sadržaja.

“Ulagaćemo u izgradnju puteva i vodosnabdijevanje i to ne samo za potrebne farme, već će korist imati i ostali mještani”, kazao je Popović.

Na pitanje da li će se baviti samo stočarstvom ili i uzgojom povrća ili nekih drugih kultura, Popović je kazao da će uzgajati kulture prilagođene tom podneblju.

“Unaprijedićemo i uvećati kapacitet postojeće proizvodnje koju plasiramo u svojim restoranima i hotelima, kao i u trgovinskim lancima. Trenutno proizvodimo pet vrsta sira (autohtoni sir Prljo, ovčiji sir, kravlji sir, sir u krugovima na njeguški način i kajmak), jagnjeće meso, svježe i sušeno”, naveo je Popović.

On je kazao da su sa razvojem farme krenuli od momenta kada su postali njeni vlasnici, jer su, kako je kazao, višestruko uvećali stado, znatno proširili proizvodnju i pokrenuli otkup od lokalnih proizvođača.

“Mještani mogu da potvrde da otkup uvijek plaćamo svakog prvog u mjesecu, i po većoj cijeni nego što se otkupljivalo u drugim predjelima Crne Gore. Mi plaćamo 0,50 €po litru, i napominjemo da do sada nijesmo refundirali dio iznosa putem premije Ministarstva poljoprivrede”, kazao je Popović.

On je naveo da je urađena potpuna reorganizacija farme, i da sa ponosom ističe da su njihovi proizvodi sa farme na Pišču proizvedeni po tradicionalnoj recepturi i vrhunskog kvaliteta.

“Poznato je da u sklopu naše komapnije posluju dva restorana u Podgorici kao i hotel Delfin u Bijeloj, i naši gosti su prepoznali kvalitet, pa su naši proizvodi najprodavaniji u našim objektima. Kako se naša porodica i ranije bavila poljoprivredom, znamo da je za svakog proizvođača najvažniji siguran otkup i po dobroj cijeni, i to je ono što mi garantujemo, a mještani mogu da potvrde”, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima turizam i poljoprivreda su neraskidivo povezani, zbog čega planiraju i izgradnju bungalova.

“Planiramo da osim restorana gdje ćemo voditi goste našeg hotela u okviru izleta po sjeveru Crne Gore, napravimo i smještaj u vidu bungalova. Mimo gore pomenutog, na farmi će se proizvoditi kulture koje odgovaraju tom podneblju (krompir, šargarepa, kupus, žitarice…) Mi smo odavno prepoznali potencijal farme, i potrudićemo se da ga realizujemo kroz stavke koje smo naveli”, kazao je Popović.

Farma na Pišču, kako je naveo, ima površinu od tri miliona metara kvadratnih.

Bivša farma bankrotiranog “Baja Pivljanina”

Ova farma bila je dio bivšeg preduzeća “Bajo Pivljanin”, koje je u postupku privatizacije prvo kupio slovenački fond i tada počinje propast farme.

“Mi smo tada kupili većinski paket akcija od slovenačkog fonda, isplatili sva zaostala dugovanja, svim zaposlenim kojih je tada bilo 30 i koji nijesu primali redovno platu isplatili po 5.000 eura, jer logično je, da farma od 100 ili 200 ovaca koliko ih je tada bilo, ne može poslovati pozitivno sa tim brojem zaposlenih. Napravili smo reorganizaciju, povećali stado i krenuli sa otkupom”, kazao je Popović.

Međutim, firma “Bajo Pivljanin” odlazi u stečaj u februaru 2012. zbog duga od oko 450 hiljada eura. Carine, kako je kazao Popović, zemljište farme na javnoj licitaciji.

Opština Plužine godinama vodi spor sa Carinama oko poreza. Opština potražuje 150 hiljada, Carine odbijaju da plate smatrajući da treba da plate porez po tržišnoj cijeni po kojoj je zemljište plaćeno.

Bonus video: