Počasnom konzulu 900.000 eura za ledinu

U katastru se plac vodi kao državna svojina, a da “M.G.I.” ima pravo korišćenja jer je u pojasu morskog dobra. Opštini je ovo zemljište neophodno kao prilaz za sportsku dvoranu “Župa”
15763 pregleda 3 komentar(a)
Dumortije je lokaciju ogradio u aprilu, Foto: Siniša Luković
Dumortije je lokaciju ogradio u aprilu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.08.2019. 15:51h

Ukoliko odbornici u lokalnom parlamentu na predstojećoj sjednici 20. avgusta daju zeleno svjetlo za odluku o kupovini zemljišta, koju je pripremila i predložila administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS), Opština Tivat će firmi koju kontroliše počasni konzul Belgije u Crnoj Gori, biznismen Žan Luk Dumortije, isplatiti skoro 900 hiljada eura.

Kusovac i saradnici odlučili su da lokalna uprava od Dumortijeove firme “M.G.I.” d.o.o. iz Kotora, kupi ukupno pet katastraskih parcela u neposrednoj blizini tivatske sportske dvorane na Župi za gradnju puta. Ove sada neiskorištene ledine, nalaze se između sportske dvorane i Jadranske magistrale, a njihova ukupna površina je 3.874 metra kvadratna.

U katastru za ove nakretnine piše da su u svojini Crne Gore, a da firmi “M.G.I.” iz Kotora ima pravo korišćenja jer se nalazi u pojasu morskog dobra. Zemljište je navedeno kao neplodno, a osnov sticanja je “više osnova”. Vlasnik firme je kompanija “Mongo Properrties” sa Islanda, a prethodno je osnivač bio Dumortije. “M.G.I.” u protekle četiri godine iz poslovanja ima akumulirani gubitak od 1,3 miliona eura.

„Zemljište iz člana 1 odluke, ukupne površine 3.874 m2, kupuje se radi privođenja namjeni dijela zemljišta u zahvatu Državne studije lokacije „dio Sektora 22 i Sektor 23“ i to dijela saobraćajnice broj 3 sa parkingom (kat. parcele 4704/5 i 4708/2), pješačke površine uz parking (kat. parcela 4704/2), dijela pješačke površine između UP 5 i 8 (kat. parcela 4704/3) kao i kompletiranja UP 8 (kat. parcela 4704/4)”, navedeno je u predlogu odluke o kojoj će se 20. avgusta izjašnjavati odbornici.

Na UP 8 još prije više od 30 godina sagrađena je tivatska sportska dvorana. Kupoprodajna cijena, prema ovom predlogu, utvrđena je na iznos od 230,07 eura po kvadratu, shodno procjeni Uprava za nekretnine Crne Gore, pa će lokalna uprava Tivta firmi belgijskog biznismena/diplomate, platiti ukupno 891.291,18 eura.

Opština će firmi “M.G.I.” zemlju platiti u ratama od kojih tri dospijevaju do kraja ove, a devet u narednoj godini. Dogovorena dinamika plaćanja je da se prva rata u iznosu od 100.000 eura izmiri do 16. septembra, druga rata u istom iznosu do 16. oktobra, a treća od 91.291,18 eura do 16. novembra.

U naredenoj godini Opština će firmi “M.G.I.” plaćati po 50.000 eura mjesečno svakog 16. u mjesecu od januara do juna, dok će od juna do septembra do svakog 16. u mjesecu plaćati rate u iznosu od po 100.000 eura.

„Opština Tivat kao investitor planira da privede namjeni dio saobraćajnice koja je u DSL-u „dio Sektora 22 i Sektor 23“ označena kao saobraćajnica broj 3 kojoj pripada i parking, a koja vodi od magistrale do sportske dvorane. Put koji se sada koristi kao prilaz dvorani nije u opštinskom vlasništvu”, navedeno je u obrazloženju odluke, uz napomenu da aktuelni vlasnik firme “M.G.I.” nema interes za preostalim djelovima svojih katastarskih parcela nakon što preko njih pređe planirana saobraćajna infrastruktura, pa je Opštini ponudio da ih u potpunosti otkupi.

Gradonačelnik Kusovac je u obrazloženju naveo i da je ova varijanta povoljnija za lokalnu samoupravu jer je sa vlasnikom zemljišta dogovorena isplata u ratama, dok bi, da se ide na klasičnu eksproprijaciju, po zakonu Opština kompletan iznos za Dumortijeove nekretnine morala da obezbijedi odjednom i unaprijed uplati na poseban depozit Ministarstva finansija čija Uprava za nektretnine tada dalje sprovodi upravni postupak.

Ograđivanjem puta natjerao Opštinu da ubrza odluku

Izgradnjom saobraćajnice koja je ucrtana preko Dumortijeove zemlje, Opština Tivat će obezbijediti kolski prilaz sa magistrale sportskoj dvorani, kao i za više privatnih kuća i imanja u okolini tog javnog objekta. Kako bi ukazao na potrebu rješavanja problema i natjerao Opštinu da otkupi njegovo zemljište ispred sportske dvorane, Žan Luk Dumortije je 25. aprila angažovao radnike koji su tada postavili metalne stubiće na prilazni put kojim se od Jadranske magistrale skreće ka Sportskoj dvorani. Ovaj pokušaj ograničavanja pristupa dvorani kao i kućama i imanjima mještanima Bonića, izazvao je reakciju žitelja tog dijela Tivta koji su svojim vozilima blokirali prilaz i spriječili dalje izvođenje radova. Morale su intervenisati i Komunalna policija i Komunalna inspekcija.

Bonus video: