Poljaci iznenađeni, radnici zadovoljni

Iz OTL-a kažu da su pregovori uspješno zaključeni i nijesu primili bilo kakve signale koji bi ukazivali na otkazivanje tendera
57 pregleda 4 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 26.04.2017. 16:30h

Poljska grupa OT Logistics, jedini ponuđač na tenderu za privatizaciju Luke Bar i Montekarga, saopštila da je neprijatno iznenađena odlukom predstavnika crnogorske vlasti da poništi tendere.

Poljaci napominju da je Savjet za privatizaciju informisao crnogorsku javnost o svojoj odluci, ali ne i njihovu kompaniju koja još nije dobila zvanično obavještenje.

„Iznenađeni smo odlukom Savjeta za privatizaciju, posebno imajući u vidu potpunu transparentnost privatizacionog procesa u kome smo učestvovali. Pregovori su uspješno zaključeni u martu ove godine i u međuvremenu nijesmo primili bilo kakve signale koji bi ukazivali na mogućnost otkazivanja tendera. Trenutno istražujemo ovo pitanje i obavijestićemo tržište o bilo kakvim novim događajima nakon prijema zvaničnog objašnjenja od predstavnika crnogorskih institucija”, rekao je izvršni direktor OTL-a Zbignjev Novik.

OTL je krajem marta zaključio pregovore sa Vladom o kupovini akcija u kompanijama Luka Bar i Montekargo. OTL je nakon korekcije prvobitne ponude nudio 8,52 miliona eura za 30 odsto akcija Luke Bar i 2,5 miliona eura za 51 odsto akcija Montekarga.

Poljaci su se obavezali da sprovedu investicione programe u obje kompanije vrijedne 17,45 miliona eura, kao i da zadrže sve radnike, poštujući sve stavke kolektivnih ugovora u naredne tri godine.

Sindikalna organizacija i radnici Luke pozdravljaju odluku Savjeta da poništi tender.

“Još je veće zadovoljstvo ovog sindikata zbog činjenice da je Savjet sa posebnom pažnjom cijenio i, u konačnom, pored ostalih prihvatio i stavove ove organizacije”, saopštio je “Vijestima” šef sindikata Savo Nikotić.

On se posebno zahvalio Skupštini opštine Bar i svima koji su doprinijeli donošenju ovakve odluke Savjeta i koji su podržali napore ove organizacije da se kolektivni ugovor prihvati kao trajni akt od velikog značaja za radnike.

“Posebnu zahvalnost ova organizacija duguje Međunarodnom savjetu dokera (IDC) na njihovoj iskrenoj i nesebičnoj pomoći”, dodao je Nikotić.

Na pitanje “Vijesti” da li i će istrajati sa krivičnom prijavom protiv Branka Vujovića i ostalih članova Tenderske komisije, Nikotić je odgovorio da se “krivična prijava protiv članova Tenderske komisije odnosi na krivična djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

“Sa iznijetog razloga, ova sindikalna organizacija nema status stranke u ovom postupku, nego ishod iste zavisi od mjera i radnji koje će preduzeti Specijalno državno tužilaštvo”, objasnio je Nikotić.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović je kazao da se poništenje tendera za Luku Bar može tumačiti na dva način.

“Ako je motiv transpartentnost postupka i spoznaja da se, nakon privatizacije Kontejnerskih terminala, napravi jedinstvena platforma Luke i Željeznice sa ključnom ulogom države i strateškim partnerom koji ne bi imao većinsko vlasništvo onda možemo da kažemo da je država napravila dobar izbor,” rekao je Damjanović.

Dodaje da “zli jezici” kažu da motive poništenja tendera treba tražiti u pristupanju Crne Gore NATO savezu i ostavljanju prostora da dio Luke bude namijenjen za sve, bez za industrijske i turističke svrhe.

“Ako su to motivi, a vrijeme će brzo to pokazati, onda Crna Gora ulazi u još veći problem od problema u kome se trenutno nalazi,” ocijenio je Damjanović.

On je dodao da je postala praksa da se krše tenderska pravila i procedure, te da je kršenje tih procedura sa tenderom za Luku Bar slično kao kod prodaje Duvanskog kombinata.

Poslije vijesti o poništenju tendera, akcije Luke Bar juče su na berzi uz simboličan promet manji od 100 eura izgubile na vrijednosti skoro maksimalnih 10 odsto, na prosječnih 32,8 centi po akciji, uz gomilanje prodajnih naloga.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar ocijenio je da je za Crnu Goru dobra vijest da će u ovom trenutku Luka Bar ostati u državnom vlasništvu.

“Međutim, odustajanje od prodaje Luke Bar na samom kraju ovog kontroverznog procesa je još jedan pokazatelj, na koji URA odavno ukazuje, da u partitokratskoj državi DPS-a i njegovih satelita na rukovodećim pozicijama nema stručnjaka koji mogu da na kvalitetan način izvedu proces do kraja“, kazao je Konatar.

Dodaje da poljska kompanija OTL nije kriva što mi ne znamo šta hoćemo i hvatamo „tajm aut“, kako reče potpredsjednik Vlade Milutin Simović, košarkaškim terminom koji ekonomija ne poznaje i koji će biti sigurno predmet ismijavanja u svim ozbiljnim ekonomskim krugovima.

“Na ovaj način se nepovratno ruši ugled države u svijetu, jer sistem oću-neću može da važi u vrtiću ali ne i u ozbiljnoj državi. Upravo zbog ovakvih stvari, Simovićevih „tajm auta“ i štetnih interesa Vujovićeve ekipe ozbiljni investitori zaobilaze Crnu Goru“, poručuje Konatar.

Dodaje da je nesporno da su tokom procesa privatizacije napravljeni brojni propusti.

Vuksanović: Pometnja u DPS-u, Vujović da podnese ostavku

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović je kazala da je poništenje tendera pobjeda građana Bara, njihovih političkih predstavnika u lokalnom parlamentu i stručne javnosti pod čijim je pritiskom Vlada morala da popusti.

“Ponosni smo što je SDP presudno doprinijela sprečavanju prodaje čime nastavljamo da štitimo narodna dobra kao što smo sačuvali Taru od tajkuna, Termoelektranu od DPS-ovog nauma da je pokloni ruskom oligarhu Deripaski, Elektroprivredu koju su takođe htjeli da prodaju, Kraljičinu plazu i mnoga druga dobra," rekla je Vuksanović .

Ona je dodala da podrška predsjednika DPS-a Mila Đukanovića privatizaciji Luke dan pred poništenje tendera pokazuje koja pometnja vlada u toj partiji.

“Na sceni sa jedne strane imamo politiku pohare, a sa druge strane neozbiljnost gdje predsjednik DPS-a zastupa jedno, Vlada drugo, a Tenderska komisija treće”, istakla je Vuksanović navodeći da sve to vodi neminovnim političkim promjenama nakon ulaska u NATO. Dodala je i da inspirator privatizacije Luke Branko Vujović treba da podnese ostavku na mjesto predsjednika Tenderske komisije.

Bonus video: