Poslanici će raspravljati o Vladinoj odluci da preuzme dug KAP-a - Vijesti.me
skupština o dugu

Poslanici će raspravljati o Vladinoj odluci da preuzme dug KAP-a

Vlada je zatražila od parlamenta da je podrži u namjeri da preduzme sve mjere za preuzimanje većinskog vlasništva u KAP-u

Skupština će sjutra raspravljati o Vladinoj odluci da preuzme 22 miliona eura duga Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) prema Dojče banci.

Poslanici će raspravljati o Predlogu Odluke o naknadnom potrvđivanju odluke o preuzimanju duga te fabrike prema njemačkoj banci sa predlogom zaključaka.

Vlada je u svom predlogu zatražila od parlamenta da je podrži u namjeri da preduzme sve potrebne mjere za preuzimanje većinskog vlasništva u KAP-u, uz sve rizike koji iz toga proizilaze.

Predsjednik Vlade, Igor Lukšić, uputio je Skupštini zahtjev za zakazivanje vanrednog zasjedanja za 28. februar. Prethodno je Vlada donijela odluku o preuzimanju duga KAP-a prema Dojče banci i utvrdila Predlog odluke o njenom naknadnom potvrđivanju, sa Predlogom zaključaka, koji su dostavljeni parlamentu.

Vlada je u svom predlogu zatražila od parlamenta da je podrži u namjeri da preduzme sve potrebne mjere za preuzimanje većinskog vlasništva


Lukšić je, nakon što je Vlada odlučila da preuzme dug KAP-a, najavio da će tu odluku proslijediti Skupštini na potvrđivanje. Na sjednici Vlade su protiv odluke o vraćanju dugova KAP-a bili ministri Socijaldemokratske partije (SDP).

Predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) i SDP-a trebalo je danas da nastave pregovore o KAP-u. Pregovori koalicionih partnera vođeni su i tokom vikenda. Učesnici pregovora navode da su približili stavove, a najsporniji je način obezbjeđivanja struje za KAP.

Dugovi KAP-a prema Dojče, OTP i VTB banci iznose nešto preko 130 miliona eura i za taj iznos država je dala garancije. Ukupni dugovi fabrike iznose oko 350 miliona eura.