Potraga za naftom početkom 2015.

Tehničke prezentacije ponuda održane su tokom oktobra a nakon završetka tehničke evaluacije, Ministarstvo ekonomije će, uz prethodno odobrenje Vlade, dostaviti pregovaračke platforme
8 komentar(a)
nafta (Novine), Foto: Arhiva Vijesti
nafta (Novine), Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.11.2014. 06:24h

Komisija Ministarstva ekonomije još procjenjuje ponude za istraživanje nafte i gasa na 13 blokova u podmorju kod Ulcinja i Bara, a iz ovog resora očekuju da će izbor partnera biti završen do kraja godine i da će do prvih istražnih radova doći početkom naredne godine, saopšteno je iz direktorata za rudarstvo i geološka istraživanja kojim rukovodi Vladan Dubljević.

Nakon što Komisija za evaluaciju završi procjene ponuda, sa izabranim ponuđačima počeće pregovori oko usaglašavanja teksta ugovora o istraživanju. Konačni tekst ugovora biće dostavljen Vladi i Skupštini na odlučivanje. Prihod države bio bi 65 odsto komercijalne vrijednosti pronađene nafte i gasa.

Na tender su stigle tri ponude koje su poslali konzorcijumi od po dvije kompanije. Prvu ponudu dali su Marathon iz Teksasa i OMV iz Beča, drugu ENI iz Italije i Novatek iz Moskve, a treću grčko-engleski konzorcijum Energean Oil & Gas i Mediterranean Oil & Gas.

Tehničke prezentacije ponuda održane su tokom oktobra a nakon završetka tehničke evaluacije, Ministarstvo ekonomije će, uz prethodno odobrenje Vlade, dostaviti pregovaračke platforme.

Vlada prema teksu tendera zadržava pravo da pregovara o površini ugovora o koncesiji za proizvodnju, trajanju različitih faza ugovora, sadržaju, obimu i vremenskoj dinamici za obavezni radni program, o predviđenom iznosu garancije za pokriće minimalnih rashoda u slučaju neispunjavanja obaveznog radnog programa...

Državni prihod biće 65% vrijednosti nafte i gasa: Dubljević, FOTO: Savo Prelević

“Do kraja godine će biti završena Strateška procjena uticaja na životnu sredinu za program istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore. U tu svrhu Ministarstvo ekonomije je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, za konsultanta izabralo konzocijum Centar za arhitekturu i projektovanje iz Podgorice i Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu Podgorica”, saopšteno je iz Ministarstva.

Za praćenje izrade Strateška procjene Ministarstvo je imenovalo posaban radni tim kako bi se obezbijedilo da taj dokument zadovolji tražene uslove iz projektnog zadataka i da aktivnosti budu izvršene u planiranom roku.

Hrvati će izabrati istraživače do marta, pregovori za sporni dio

Tender za istraživanje nafte i gasa u hrvatskom dijelu Jadrana završen je prošle sedmice, a prijavilo se šest kompanija. Javili su se Ekson - Mobajl, Ševron, Šel, Enel, Total i domaća Ina. Završetak pregovora i potpisivanje ugovora u hrvatskoj vladi očekuju do marta naredne godine.

Dio ovog istražnog prostora nalazi se u spornoj zoni za koju i Hrvatska i Crna Gora tvrde pripada njima.

Vlada Crne Gore je prije dvije sedmice izmijenila svoju zonu isključivši iz nje dio mora kod Prevlake i pozvala Hrvatsku da iz svog tendera izuzme spornu teritoriju. Iz Zagreba su to za sada odbili, ali najavili da su spremni pregovorima da riješe spor. Da bi izbjegla ovaj spor Crna Gora je raspisala tender za dio kod Bara i Ulcinja.

Bonus video: