Praznici, pa kvar na serveru: Službeni list kasnio 15 dana

Najviše interesovanja bila je za izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se dodatna stopa poreza na zarade preko prosječne smanjuje sa 15 na 13 odsto i uvodi porez na dobitak od igara na sreću od 15 odsto
51 pregleda 1 komentar(a)
Vegas, kockanje, Foto: Alliance/dpa
Vegas, kockanje, Foto: Alliance/dpa
Ažurirano: 16.01.2015. 20:57h

Službeni list juče je tek na svoju internet stranicu postavio zakone koje je Skupština usvojila 27. decembra prošle godine, a kao datumi objave izdanja navedeni su 30. i 31. decembar 2014.

Među njima su budžet za 2015, izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, uredba o carinskim tarifama za 2015... Ovi akti stupili su na snagu 1. januara, ali oni na koje se odnose proteklih dana nisu mogli doći do njih.

Privrednici su se žalili da nisu mogli naći ni štampano izdanje.

Službeni list nije radio za praznike i do utorka 13. januara ove godine na njihovom sajtu nije bilo izdanja objavljenih nakon 26. decembra. U srijedu je server bio u kvaru i sajt nije radio, pa su se izdanja pojavila tek juče 15 dana nakon što su stupila na snagu.

Najviše interesovanja bila je za izmjene zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se dodatna stopa poreza na zarade preko prosječne smanjuje sa 15 na 13 odsto i uvodi porez na dobitak od igara na sreću od 15 odsto. U zakonu piše da se primjenjuje od 1. januara 2015, odnosno dan nakon što je, kako sada stvari stoje, objavljen u Službenom listu.

Priređivači igara na sreću nisu obračunavali porez od isplaćenih dobitaka od 1. januara, pozivajući se da nisu dobili konačnu verziju Zakona i podzakonske akte. Neki priređivači su proteklih dana u medijima postavljali i pitanje da li je predsjednik države Filip Vujanović uopšte potpisao ukaz o proglašenju zakona. Dio DPS-a protivio se da se ovaj porez obračuna na dobitke u kazinima. Iz kabineta Vujanovića juče je “Vijestima” odgovoreno da je predsjednik potpisao ukaz o proglašenju zakona i da je 31. decembra proslijeđen Skupštini za objavu u Službenom listu.

Kazne kladioničarima od 2.000 do 10.000, ali ih ne očekuju

U izmjeni Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica piše da će se novčanom kaznom od 2.000 do 10.000 eura kazniti priređivač igara na sreću ako ne obračuna, netačno obračuna, ne obustavi ili ne uplati u propisnom roku porez na dobitak.

Navedeno je da se porez odbija od svake ukupne isplate igraču računajući i ulog, i da se uplaćuje (državnom budžetu) najkasnije narednog dana od dana isplate. Za kršenje ove norme kazna odgovornom licu u priređivaču iznosi od 200 do 1.000 eura.

Priređivači smatraju da primjena zakona nije moguća i igračima nisu obračunavali porez. Očekuju i da neće dobijati kazne do usvajanja podzakonskih akata, koje su iz Ministarstva najavili do 15. februara.

Udruženje priređivača Montenegro bet je za tri dana skupilo preko 18 hiljada potpisa kako bi od Skupštine tražili da poništi izmjene ovog zakona.

Bonus video: