Preporuke Centralne banke: Eksperti da paze državnu kasu

Guverner CBCG Radoje Žugić dok je bio ministar finansija nije prihvatio predlog da se formira nezavisni fiskalni savjet
3 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2016. 19:10h

Centralna banka (CBCG) je u okviru preporuka Vladi za vođenje fiskalne politike u narednoj godini preporučila da se formira fiskalni savjet u čijem bi sastavu bili i nezavisni eksperti .

To tijelo treba da ima važnu ulogu u adekvatnom planiranju, izvršenju i kontroli budžeta. Prema preporuci vrhovne monetarne institucije, fiskalni savjet bio bi sastavljen od predstavnika Ministarstva finansija, CBCG, Državne revizorske institucije (DRI) i nezavisnih eksperata.

Kada je u martu 2014. godine na predlog Ministarstva finansija usvajan sistemski Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju i poslanik u novom sazivu Skupštine Aleksandar Damjanović (SNP) predlagao je da se tim zakonom definiše formiranje nezavisnog fiskalnog savjeta. Međutim, tada nije bilo političke volje da se savjet formita. Ministar finansija je te godine bio sadašnji guverner CBCG Radoje Žugić.

CBCG preporučuje da se povećaju akcize na mineralna ulja i da se revidiraju socijalni zakoni

Osim Damjanovića, prilikom rasprave na skupštinskom Odboru za ekonomiju o sistemskom zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, predsjednik Senata DRI Milan Dabović tada je ukazao na potrebu formiranja fiskalnog savjeta.

“Fiskalni savjet treba da se bavi smjernicama poreske politike,” sugerisao je Dabović.

U Srbiji je izmjenama zakona o budžetskom sistemu definisano formiranje fiskalnog savjeta. To tijelo funkcioniše kao nezavistan državni organ sastavljen od eksperata, a za rad odgovara parlamentu te države.

CBCG preporučila je Vladi u domenu fiskalne politike da na rashodnoj strani budžeta preispita plan i regulatorni okvir javnih nabavki, troškove službenih putovanja sve na “opravdan nivo”, smanji troškove telefonskih i IT usluga, kao i troškove angažovanja advokata.

U Preporukama Vladi za vođenje ekonomske politike u 2017. godini u koje “Vijesti” imaju uvid, preporučuje se reprogramiranje poreskog duga za solventne firme, te kreiranje mehanizama za sprečavanje dodatnog povećanja poreskog duga.

Preporučeno je i da se politika zarada u javnom sektoru uskladi sa tekućim prihodima i principima fiskalne održivosti. To je Žugić nedavno po stupanju na dužnost guvrenera CBCG najavio. Na njegovu preporuku dok je bio ministar finansija, Vlada je usvojila u februaru Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim su povećane plate državnim funkcionerima.

CBCG ne preporučuje da se smanje plate prosvjeti, zdravstvu i najniže u javnom sektoru.

Navodi se da treba revidirati socijalne zakone da bi se obezbijedila fiskalna održivost, odnosno prilagoditi regulativu tako da socijalnu pomoć dobiju samo pojedinci u stanju stvarne socijalne potrebe. Preporuka je da se spriječi mogućnost prelaska korisnika PIO na sistem socijalne pomoći.

CBCG preporučuje da se povećaju akcize na mineralna ulja, kako bi se stvorili dodatni prihodi budžeta, a čiji dio bi se koristio za potrebe izgradnje autoputa. Vrhovna monetarna institucija nije preporučila povećanje drugih poreza.

Smatraju da treba nastaviti aktivnosti na projektu strateških zaliha naftnih derivata u skladu sa energetskom politikom EU.

“U tom smislu, razmotriti veće doprinose za planirani naftni fond kako bi se (u slučaju pronalaska nafte i gasa) budžet postepeno prilagođavao novim prihodima - bez većih disbalansa, a u cilju veće budžetske discipline. Ovaj fond bi trebalo da služi ne za tekuću potrošnju već za investicije, od kojih bi buduće generacije imale koristi”, navode iz CBCG.

Bonus video: