Prezentovan program jedinstvenog registra državne imovine

Glavni ciljevi projekta su, kako je naveo, uvid u opseg i strukturu imovine koja je u vlasništvu države, nadzor nad stanjem imovine, uspostavljanje mehanizama kvalitetnog i bržeg donošenja odluka o upravljanju imovinom i praćenje učinaka upravljanja imovinom
81 pregleda 0 komentar(a)
registar državne imovine, Foto: Vlada Crne Gore
registar državne imovine, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.07.2015. 19:04h

Uspostavljanje programa jedinstvenog registra državne imovine olakšaće uvid u raspolaganje imovinom, a biće operativan nakon sprovedenih obuka koje će se realizovati do kraja decembra, saopšteno je danas na prezentovanju tog programa.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Uprava za imovinu prezentirala je danas državnim organima i lokalnoj samoupravi program jedinstvenog registra državne imovine koji će biti operativan nakon sprovedenih obuka koje će se realizovati do kraja decembra.

Direktor Uprave za imovinu, Blažo Šaranović rekao je da jedinstvena evidencija državne imovine predstavlja ne samo zakonsku obavezu, već obavezu prema javnosti, kao i da je to izazov koji je sada uspješno savladan.

„Uspostavljanje jedinstvenog registra državne imovine, a naročito popis nefinansijske imovine olakšava uvid u raspolaganje imovinom. Uprava za imovinu će u svakom trenutku imati tačan pregled u broj i vrijednost državne imovine, što omogućava realnu sliku vrijednosti nepokretne imovine. Takođe će se na efikasniji način preduzeti mjere za naplatu potraživanja po osnovu izdavanja u zakup jer će Uprava za imovinu imati uvid u slobodne prostore“, objasnio je Šaranović.

Glavni ciljevi projekta su, kako je naveo, uvid u opseg i strukturu imovine koja je u vlasništvu države, nadzor nad stanjem imovine, uspostavljanje mehanizama kvalitetnog i bržeg donošenja odluka o upravljanju imovinom i praćenje učinaka upravljanja imovinom.

U saopštenju se navodi da se, prema prezentiranom projektu, jedinstvena evidencija o pokretnim i nepokretnim stvarima vodi na osnovu popisa, odnosno identifikacije tih stvari, procjene njihove vrijednosti, podataka iz katastra nepokretnosti i drugih podataka i prateće dokumentacije, koju obezbjeđuju i dostavljaju organi u čijoj su nadležnosti te stvari, u rokovima propisanim Zakonom o državnoj imovini.

Softversko rješenje je na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke realizovala kompanija Atos d.o.o. iz Beograda.

Uprava za imovinu je najavila je da će projekat predstaviti javnosti na posebnoj konferenciji za medije.

Bonus video: