Projekat za Rose kasni dvije godine

Konzorcijum ofšor firmi nije predao zahtjev za građevinsku dozvolu, obezbijedio garanciju, niti potpisao ugovor o infrastrukturi
387 pregleda 3 komentar(a)
Rose, Foto: Shutterstock
Rose, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2015. 20:10h

Firma Northstar, koja treba da gradi dva hotela i naselje vila u Rosama kod Herceg Novog, nije podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, nije dostavila garanciju od milion eura i još nije potpisala ugovor sa Opštinom Herceg Novi o izgradnji infrastrukture.

Ovo je navedeno u Izvještaju o realizaciji ove investicije kojeg je Vlada poslala Skupštini. Na sajtu projekta montrose-montenegro.com navedeno je da će radovi početi na jesen 2015. godine o čemu će više informacija objaviti u posljednjom kvartalu ove godine (oktobar-decembar).

Vlada je ugovor sa konzorcijumom, kojeg čine Northstar Podgorica i ofšor firma Equest Capital Limited iz Britanije, potpisala krajem 2009. godine. Osnivač Northstara je holandska ofšor firma Montrose Development B.V. Na sajtu registra kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu (www.companiesintheuk.co.uk) navedeno je da je kompanija Equest Capital Limited zatvorena 17. maja 2011. godine.

Nakon stvaranja raznih administrativnih preduslova, smanjenja površine zakupljenog prostora i više aneksa ugovora, investicioni period je počeo 26. novembra 2013. godine i u roku od pet godina Northstar treba da uloži najmanje 210 miliona eura.

Investicije u prvu fazu koja se odnosi na sektor 32 - Rose -Dobreč, za koju je urađena državna studija lokacije iznose 141,8 miliona, dok za sektor 33, za koji Vlada tek treba da donese odgovarajuća prostorno-planska dokumenta, treba uložiti 68,2 miliona.

Konzorcijum se obavezao da će ova ulaganja obaviti u roku od pet godina, a može ga produžiti ukoliko su Vlada i druge nadležne instutucije kasnile sa dokumentacijom.

Vlada može, tek, nakon isteka investicionog roka 26. novembra 2018. pokrenuti postupak kontrole investicija, tako što će zajedno sa investitorom izabrati revizorsku kuću sa liste od pet najznačajnijih revizorskih kuća koje posluju u Crnoj Gori.

Aneksom ugovora predviđeno je da investitor obezbijedi garanciju od milion eura najkasnije u roku od 21 poslovnog dan od dana izdavanja gradevinske dozvole za projekat a najduže za 24 mjeseca od dana pravosnažnosti ugovora što je 26. avgust 2015.

Kako investitor do sada nije ni predao zahtjev za građevinsku dozvolu, a nije predao ni garanciju u ovom roku, Vlada prema ugovoru ima pravo da od Northstara naplati kaznu od pet hiljada eura za svaku sedmicu zakašnjenja nakon 26. avgusta.

Ukoliko kazneni iznos pređe 120 hiljada eura (24 sedmice - oko šest mjeseci), Vlada će imati pravo na jednostrani raskid ugovora i pravo da traži naknadu štete.

Za protekle dvije godine investicionog perioda Northstar je trebalo da investira 35,4 miliona eura i to sve u prvu fazu za koju je studija usvojena sa zakašnjenjem tek krajem prošle godine.

Opština Herceg Novi i konzorcijum investitora su u januaru 2012. godine potpisali predugovor kojim je predviđeno da Northstar učestvuje sa Opštinom u komunalnom uređenju i izgradnji infrastrukturnih objekata od javnog značaja do granica lokacije. U izvještaju je navedeno da konačni ugovor nije potpisan i da još traju usaglašavanja.

Konstatovano je da je investitor ispunio obavezu o uplati rate za prvih deset godina zakupa od 3,9 miliona eura.

Vlada ima obavezu da jednom godišnje o ovim investicionim projektima informiše Skupštinu.

Luštica Bej napreduje, uloženo 70 miliona, najveći dio investicija poslije 2025. godine

Kompanija Luštica Divelopment koja gradi kompleks „ Luštica bej“ na tivatskom dijelu poluostrva od 2010. godine do avgusta ove godine uložila je 69 miliona eura. Do oktobra 2017. godine treba da uloži još 81 milion čime bi zaokružila ugovoreni minimalni iznos investicije od 150 miliona.

To je navedeno u Vladinom izvještaju o tom projektu koji je pripremljen za Skupštinu.

Od 69 miliona deset je za dugoročni zakup lokacije, u građevinske radove uloženo je 30,3 miliona, za operativne troškove i konsultantske usluge, plate zaposlenih i donacije potrošeno je 15,2 miliona…

Kompanija u vlasništvu Samiha Savirisa najavila je ukupne investicije od 1,1 milijardu eura.

Minimalni iznos investicije od 150 miliona odnosi se na period od četiri godine od potpisivanja ugovora u oktobru 2013. godine. Do oktobra 2017. treba da se završi prva faza u kojoj se mora izgraditi jedan hotel sa 300 soba sa kategorijom od najmanje četiri zvjezdice, golf igralište od 18 rupa, gradski centar koji uključuje najmanje 30 prodavnica, po pet barova i restorana, policijsku i vatrogasnu stanicu, kliniku, školu, marinu...

Druga faza se odnosi na period do oktobra 2021. godine kada mora da se izgradi još jedan hotel sa najmanje četiri zvjezdice i 200 soba, a treća faza do 2025 godine predviđa gradnju još jednog hotela iste kategorije sa najmanje 50 soba.

“Cjelokupni investicioni program, koji će biti realizovan posle treće faze podrazumijeva nastavak izgradnje naselja koji će sadržati osam hotela (3,31 hiljada hotelskih soba, 60 odsto sa pet i više zvjezdica), 1,25 hiljada rezidencijalnih jedinica (uključujući vile i aprtmane), dvije marine, golf teren sa 18 rupa otvoren tokom cijele godine, restorane, osnovnu školu, zdravstvene objekte...“, piše u izvještaju. Investitor nema rok za objekte koje gradi nakon 2025. godine.

Za ovaj projekt je kompletirana planska dokumentacija. U toku je gradnja golf terena i marine, završeno je deset zgrada sa 72 apartmana koji su predati kupcima. Investitor pregovara sa nekoliko hotelskih operatera i planirano je da izgradnja prvog hotela počne do kraja ove godine.

Izgrađen dio naselja, u toku gradnja prve marine i golf igrališta

Bonus video: