Prosječna penzija veća za 3,5 eura

Penzije u Crnoj Gori usklađuju se jednom godišnje u procentu koji predstavlja zbir 75 odsto procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cijena i 25 odsto procenta rasta, odnosno pada zarada
0 komentar(a)
penzija, Foto: Arhiva Vijesti
penzija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.01.2016. 19:44h

Penzije u Crnoj Gori trebalo bi ove godine da budu povećane 1,275 odsto. To znači da bi prosječna penzija od 270 eura mogla da bude povećana za 3,43 eura.

To proizilazi iz podataka Monstata o potrošačkim cijenama i zaradama u prošloj godini i formule za usklađivanje penzija. Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) će narednih dana zvanično saopštiti procenat povećanja, a januarska penzija sa povišicom trebalo bi da bude isplaćena oko 20. februara.

Penzije u Crnoj Gori usklađuju se jednom godišnje u procentu koji predstavlja zbir 75 odsto procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cijena i 25 odsto procenta rasta, odnosno pada zarada.

Prema podacima Monstata potrošačke cijene su u prošloj godini porasle 1,5 odsto, dok je prosječna zarada povećana 0,6 odsto na 480 eura.

Iz toga proizilazi da zbog rasta potrošačkih cijena penzije treba da budu povećane 1,125 odsto, a zbog rasta plata još 0,15 odsto.

Zbog ovog povećanja Fondu PIO bi mjesečno dodatno trebalo oko 400 hiljada eura, a za godinu oko pet miliona eura. Taj iznos obezbijeđen je budžetom za ovu godinu.

Penzije u Crnoj Gori bile su zamrznute protekle tri godine. Ukupnim zamrzavanjem penzioneri su izgubili nešto više od polovine jedne penzije.

Prosječna zarada u Crnoj Gori u 2014. godini iznosila je 480 eura odnosno povećana je 0,6 odsto, pokazuju juče objavljeni podaci Monstata.

S obzirom na to da je za istu godinu izračunato povećanje potrošačkih cijena (inflacija) od 1,5 odsto, to znači, kako je navedeno, da je došlo do realnog pada vrijednosti zarada od 0,9 odsto.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru je iznosila 489 eura, a prosječna bruto zarada 737 eura.

Bonus video: