Prosječna zarada 1,7 puta manja od potrošačke korpe - Vijesti.me
PODACI ZA MAJ

Prosječna zarada 1,7 puta manja od potrošačke korpe

"Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju zabilježile rast od 0,2 odsto u odnosu na april, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 0,4"

Potrošačka korpa,Hrana
Potrošačka korpa,Hrana (Foto: Boris Pejović)

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je iznosila 480 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je u tom periodu vrijedila 807,8 eura.

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je u odnosu na april porasla 0,6 odsto na 480 eura, što je i dalje činilo svega oko 40,6 odsto minimalne potrošačke korpe.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec oslabila 1,4 odsto, koliko je gubila i u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini.

"Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju zabilježile rast od 0,2 odsto u odnosu na april, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu porasle 0,4 odsto", navodi se u saopštenju.

Vrijednost prosječne bruto zarade u martu bila je 728 eura.

Prosječne neto zarade u maju su u odnosu na februar porasle u sektorima zdravstvene i socijalne zaštite 5,7 odsto, ostalih uslužnih djelatnosti 3,8 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije 3,7 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,2 odsto, informisanja i komunikacija 1,9 odsto, snabdijevanja vodom, upravljanja otpadnim vodama, kontrolisanjem procesa uklanjanja otpada i sličnim aktivnostima 1,8 odsto, saobraćaja i skladištenja jedan odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 0,9 odsto i trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala 0,3 odsto, obrazovanja i prerađivačke industrije po 0,2 odsto.

Neto zarade su pale u sektoru poljoprivrede, šumarstve i ribarstva 13,8 odsto, građevinarstva 10,5 odsto, poslovanja sa nekretninama 3,4 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti dva odsto, usluga smještaja i ishrane 0,8 odsto, vađenja ruda i kamena 0,7 odsto, snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,5 odsti i državne uprave, obaveznog socijalnog osiguranja 0,2 odsto.