Pui počelo suđenje u Makau za 560 miliona eura

Tužilaštvo iz Makaa crnogorskog državljanina malezijskog porijekla vodi kao organizatora grupe za ilegalno klađenje. On je u Crnoj Gori vlasnik hotela i kazina Maestral i firme Adriatik Propertis
5492 pregleda 9 komentar(a)
Pua, Statis i Marković na otvaranju renoviranog hotela Maestral, Foto: Bojana Ćupić/Vlada.me
Pua, Statis i Marković na otvaranju renoviranog hotela Maestral, Foto: Bojana Ćupić/Vlada.me
Ažurirano: 13.02.2019. 07:26h

U kineskoj samoupravnoj teritoriji Makao juče je počelo suđenje crnogorskom državljaninu malezijskog porijekla Vei Seng Pui, kao vođi kriminalne grupe koja je organizovala ilegalno klađenje vrijedno preko pet milijardi hongkongških dolara, što je oko 560 miliona eura. Za ilegalno kockanje u Makau prijeti kazna zatvora do tri godine.

Vei Seng Pua, poznatiji pod imenom Pol Pua, postao je crnogorski državljanin 2013. godine na predlog Vlade Mila Đukanovića kao „osoba od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, ekonomski i drugi interes Crne Gore”. On je sa svojim dugogodišnjim poslovnim partnerom, Crnogorcem grčkog porijekla Petrosom Statisom, vlasnik hotela i kazina Maestral u Pržnu kod Budve, kao i kompanije Adriatik Propertis koja je zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže. Statis je vlasnik i Univerzal kapital banke, koja je, prema navodima na njenom sajtu, članica poslovne grupe u kojoj se još nalaze hotel i kazino Maestral, Aman Resort Sveti Stefan, kao i mediji “Pobjeda”, “Dnevne novine”, i portali “Cafe del Montenegro” i “Portal Analitika”.

Kako objavljuje novinska agencija Makaa MNA, suđenje obuhvata 15 optuženih koje je prema optužnici predvodio Pua, malezijski profesionalni kockar. Oni su optuženi za ilegalne operacije klađenja u sobama hotela “Wynn Macau” tokom Svjetskog prvenstva 2014. godine, tokom kojih su samo u prvoj sedmici rada, kako je saopštila policija, imali promet od preko pet milijardi hongkongških dolara.

Suđenje je trebalo da počne 21. januara 2019, ali je kasnije odloženo za juče. MNA navodi da uprkos obavještenju nijedan od 15 optuženih nije bio prisutan juče u sudu, a samo su dva dala izjave kojima su odbacile optužbe.

Izjave su juče dala dva inspektora policije koji su učestvovali u istragama koje su dovele do optužbi. Oni su naveli da su u okviru istrage 18. juna 2014. postavili nadzor u četiri sobe u tom hotelu, za koje su imali sumnje da se koristi za ilegalno klađenje. Pretres u tim sobama su počeli narednog dana kada su uhvatili više osumnjičenih koji su gledali fudbalske utakmice i koristili više laptopova, mobilnih telefona i druge kompjuterske opreme sa informacijama koje se odnose na sportske opklade na utakmice Svetskog prvenstva.

Optuženi su, kako navode, tokom istrage poricali bilo kakvu vezu sa ilegalnom kladioničarskom mrežom već da su samo grupa prijatelja koja se kladila na internetu. Negirali su i da su vlasnici materijala zaplijenjenog u sobama.

"Vijesti" su u novembru prošle godine, u saradnji sa “Nacionalom” i The Black Sea u okviru mreže Evropska istraživačka saradnja, objavile opširni tekst o Pui i njegovim biznisima u Crnoj Gori. Pua je tada preko advokata negirao da je član Trijade i da je igdje pravosnažno osuđen, a potvrdio je da je vlasnik hotela i kazina Maestral. Rekonstruisani hotel je 2017. godine zajedno sa Puom i Statisom otvorio premijer Duško Marković.

Nakon izlaska teksta u “Vijestima” Marković je kazao da je o Pui saznao iz medija, i da on nije partner Vlade već privatnog vlasnika.

“Ako su vlasnici u kriminalu, to je stvar nadležnih državnih organa”, rekao je Marković.

Uhapšen i u Las Vegasu 20 dana nakon Makaa

Od grupe koja je uhapšena 2014. u Makau, kako navodi MNA, 17 osoba je deportovano, a petorici je zabranjeno da napuste tu teritoriju. Kako prenosi MNA Pua je uhapšen 18. juna a napustio je Makao ubrzo nakon racije policije u hotelu, i to privatnim avionom od 48 miliona dolara i otišao u Las Vegas.

Američki Federalni istražni biro (FBI) već 9. jula iste godine u sobama hotela u Las Vegasu hapsi Puu i drugu grupu pod optužbom za ilegalno klađenje. Na suđenju koje je počelo 14. jula agenti FBI su pod zakletvom kazali da oni vode Pua kao člana azijske mafije Trijada 14K.

Sud je naredne godine presudio da je FBI koristio ilegalne metode tokom svoje istrage i Pua je pušten. Njegov sin Daren Pua je priznao krivično djelo “prenošenje informacija o klađenju” i platio kaznu od 100.000 dolara.

Na suđenju u Las Vegasu, Puine veze sa Trijadom 14K osporene su u pismu malezijskog ministra unutrašnjih poslova Ahmada Zahida Hamidija od 18. decembra 2014. Hamidija je 19. oktobra 2018. uhapsila malezijska agencija za borbu protiv korupcije i na teret mu se stavlja 45 krivičnih djela korupcije i pranja novca.

Bonus video: