Radnici mljekare Nika počeće svakodnevne proteste

Radnici su preinačili odluku o načinu iskazivanja protesta da bi omogućili stečajnoj upravi izvođenje računice o potraživanjima i dugovanjima Nike, što je, prema tvrdnji nadležnih, neophodno za sticanje uslova za eventualni ulazak nekog od zainteresovanih investitora
344 pregleda 8 komentar(a)
Nika, Foto: Svetlana Mandić
Nika, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.03.2015. 19:40h

Radnici i kooperanti mljekare Nika, u koju je stečaj uveden 13. marta, protestovaće svakodnevno od sedam do 19 sati u prostorijama firme do 20. aprila, a nakon toga početi štrajk glađu, ukoliko im se do tada ne obezbijede potraživanja.

Odluka o odlaganju štrajka glađu donijeta je danas na sastanku kojem su prisustvovali vlasnik mljekare Aleksandar Božović, predstavnici Saveza sindikata i ministarstava rada i socijalnog staranja i poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sastanku nije prisustvovao stečajni upravnik Mladen Marković, koji je radnicima saopštio da nema potrebe da dolazi, jer samo sprovodi zakonski postupak. Radnici i kooperanti ranije su najavili da će danas, nakon sastanka u Opštinskom sindikalnom povjereništvu, početi štrajk glađu.

Oni su preinačili odluku o načinu iskazivanja protesta da bi omogućili stečajnoj upravi izvođenje računice o potraživanjima i dugovanjima Nike, što je, prema tvrdnji nadležnih, neophodno za sticanje uslova za eventualni ulazak nekog od zainteresovanih investitora.

Kako je ranije saopštio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, ukoliko iznos potraživanja i dugovanja Nike bude do 2,6 miliona eura, postoji mogućnost da neko od potencijalnih investitora uđe u Mljekaru, kroz zakup ili vlasništvo. U suprotnom, Nika ide u klasični stečaj i proglašava se bankrot.

Predstavnik 73 radnika, Branko Delibašić, rekao je da se neće dozvoliti eventualno preuzimanje Nike dok im se ne isplate zarade, koje nijesu dobijali od 2013. godine i za koje im se duguje oko 190.000 eura.

Radnici traže i povezivanje radnog staža za pet godina i četiri mjeseca po osnovu čega je potraživanje oko 832.000 eura. Oni zahtijevaju i isplatu kooperantima, kojima Nika duguje oko 250.000 eura.

"Naš jedini uslov je ispunjenje tih zahtjeva, jer smo dvije godine strpljivo čekali, posebno poslednjih šest mjeseci, da se ispune stalno ponavljana obećanja o pozitivnom rješenju situacije i ulasku investitora", kazao je Delibašić.

Radnici su nezadovoljni i odnosom državnih organa koji, kako su kazali, nijesu reagovali na vrijeme, iako su znali kakva je situacija u Mljekari. Radnici su pitali ko je dozvolio Božoviću da uništi Mljekaru i farmu muznih grla na Kapinom Polju, a zaposlene ostavi na ulici.

Jedan od radnika Veljko Đurđić naveo je da nijednog dana nije bio na bolovanju, nije koristio odmor, kao ni praznične i slobodne dane. On je kazao da je radio, ne kao za firmu, već za svoju kuću, za zaradu od 219 eura, zbog čega se sada osjeća prevarenim.

Božović je kazao da radnici, uvođenjem stečaja na njegov zahtjev, nijesu izgubili nikakvo pravo po osnovu isplate svojih potraživanja i da ima uslova za reorganizaciju.

"Sigurno je da Mljekara neče početi da radi dok se ne izmire prvo obaveze prema radnicima i kooperantima", saopštio je Božović.

Odgovarajući na optužbe radnika, on je kazao da je „samo bio vlasnik“, koji je rijetko dolazio u firmu, čije je upravljanje bio prepustio direktoru i menadžmentu. Prema njegovim riječima, kredit kod Crnogorske komercijalne banke (CKB), koja je najveći povjerilac i ima hipoteku nad cjelokupnom imovinom Nike, uzeo je kako bi kupio firmu prije deset godina.

Na pitanje od kojih sredstava će se riješiti potraživanja, ako je sve pod hipotekom, Božović je odgovorio da je u međuvremenu ulagano u firmu i dio kredita vraćen, pa je iznos duga po tom osnovu mnogo manji od vrijednosti Nike, koja je procjenjena na 3,5 miliona eura.

Božović je kazao da dugovanja Mljekari izose oko 500.000 eura i da treba da se utvrdi koliko je moguće naplatiti. Ako računica pokaže da je izvedeno stanje na osnovu potraživanja i dugovanja oko 2,6 miliona, moguće je pokrenuti stečaj kroz reorganizaciju.

Sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Branimir Vujačić i predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja, Vanja Janković, objasnili su radnicima i kooperantima proceduru stečajnog postupka koji može potrajati i godinu.

Bonus video: