Radulović se izvinjava Vanji Ćalović: To nikad nije bio moj vokabular

"Nisam sretan zbog načina na koji sam odgovorio dami, ali sam samo vratio istom mjerom"
59 pregleda 0 komentar(a)
Splendid, Foto: Arhiva "Vijesti"
Splendid, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.05.2011. 18:17h

Suvlasnik kompanije Monetengrostars Žarko Radulović izvinio se direktorici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanji Ćalović zbog grubih riječi koje su je mogle uvrijediti, a koje je izrekao nekoliko sati ranije odgovarajući na njene optužbe da je bečićki hotel Splendid građen nelegalno.

Radulović je u izjavi radiju Antena M poručio Ćalović da će prije “crći” nego što će joj reći ko je vlasnik Splendida čiji je on direktor, ali je kasnije “Vijestima” kazao da ne bježi od toga što je rekao.

"Nisam sretan zbog načina na koji sam odgovorio dami ali sam samo vratio istom mjerom. Svako od nas je makar jednom nekome kazao “dabogda crko” i “crknućeš, a neću ti reći”. Mogao sam to i drugačije da kažem ali sam namjerno htio tako iako to nikad nije bio moj vokabular", objasnio je on.

Polemiku između Radulovića i Ćalovićke je izazvala Radulovićeva izjava da nevladin sektor i mediji tjeraju potencijalne strane investitore iz Crne Gore tako što im “provjeravaju papire” i “jurišaju” na njih.

Investitori se ne osjećaju kao poželjni

Ona je od Radulovića tražila da saopšti ko je vlasnik Splendida i ponovila optužbe da je taj hotel nezakonito građen te da su tokom njegove gradnje prekršeni “svi zakoni”.

"Šta treba u ovoj državi da se uradi i izgradi da bi bilo podržano od raznih koji uglavnom na ovaj način tjeraju strane investitore"

"Na konferenciji za štampu stranih investitora predstavljena je “bijela knjiga“ u kojoj se vidi koliko imamo biznis barijera i između ostalih stoji i odnos medija i NVO sektora prema investitorima.

I to je jedan od ključnih momenata jer se ovdje investitori ne osjećaju kao poželjni. Ovdje je problem investitoru da dokaže da je došao sa poštenim namjerama da nešto napravi. Reakcija koja je uslijedila je uzrok moje izjave", objasnio je Radulović.

On je kazao da se konferencija na kojoj je saopštio podatke završila analizom kompanije Montenegrostars i njega lično.

"Šta treba u ovoj državi da se uradi i izgradi da bi bilo podržano od raznih koji uglavnom na ovaj način tjeraju strane investitore", kazao je Radulović.

"Mi ne valjamo, mi smo sumnjivi"

On je rekao da sva tri hotela koja su u vlasništvu Montenegrostars kompanije, Montenegro, Blu star i Splendid, imaju 600 radnih mjesta, svake godine uplaćuju sedam milona eura u državne i lokalne fondove po osnovu doprinosa, poreza, PDV, i redovno su uplaćivali plate tokom dvije krizne godine.

Radulović je dodao da “su u jednom trenutku, možda u jednom dijelu hotela ali ne u cijelom, možda i bili mjesec dana bespravni graditelji”

"I sve to ne valja. Mi ne valjamo, mi smo sumnjivi. Sa tim hoće da stvore precepciju da ništa ne valja što je urađeno. Ne kažem da je sve urađeno idealno ali ima toga što valja. Nije tačno da je Splendid građen na način koji je Ćalović rekla.

Ja sam njih (predstavnika MANS-a) pozivao, i sada ih pozivam, da bilo kada dođu da im hronološki pokažemo cijeli proces gradnje Splendida. Prije dva mjeseca sam pozvao (koordinatora MANSA Dejana) Milovca da dođe da mu dokumentujemo kako je građen Splendid", kazao je on.

Radulović je dodao da “su u jednom trenutku, možda u jednom dijelu hotela ali ne u cijelom, možda i bili mjesec dana bespravni graditelji”.

"Ova kompanija srećom nikad nije bila u poziciji da nije mogla da dobije kredit"

"Ali da se tada stalo možda se hotel nikad ne bi završio, a sada to nikome nije na štetu", rekao je on.

Radulović je kazao da nije protiv NVO sektora i MANS-a i tražio da mu dozvole njegovo demokratsko pravo da se ne slaže sa njima.

On je kazao i da nikada za Montenegro stars nije tražio pomoć od države, “kako se to moglo shvatiti iz Ćalovićkine priče”.

"Bio sam predsjednik hotelijera u Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) 2009. godine kada smo nakon neočivanog dolaska krize tražili od države da, kao sve druge države, omogući da se dođe do kredita za pojedine hotele.

To nijesam tražio za sebe nego za kolege. Ova kompanija srećom nikad nije bila u poziciji da nije mogla da dobije kredit", zaključio je Radulović.

"Imaće priliku da ih lično upozna

Vanja Ćalović će, ipak, imati priliku da sazna ko su vlasnici hotela Splendid jer joj je Radulović ponudio da ih u julu, kada oni dođu u Crnu Goru, lično upozna.

"Ako hoćete da budem još bliži dva Švajcarca i jedan Rus"

"U julu će moji partneri biti tu, neka dođe u Splendid i vrlo rado ću je upoznati sa njima", kazao je Radulović.

On nije želio da kaže ko su ostali vlasni elitnog budvanskog holela.

"Tu nijesu bitni partneri, i spreman sam krivično da odgovaram i pred crnogorskim narodom, ko pokaže i dokaže da je u Montenegrostars komaniji jedna stolica, a ne jedan procenat, vlasništvo bilo koga sa prostora Balkana osim mene. Ostali su stranci i ovo je kompanija inostrano-domaća sa mješovitim kapitalom.

Ako hoćete da budem još bliži dva Švajcarca i jedan Rus", rekao je on Vijestima.

"Ne želim da mi partnere razvlače po Crnoj Gori"

Radulović je kazao da bi mogao da spomene imena ali neće kako oni ne bi imali neprijatnosti.

"Dabogda im davali još toliko jer je to njihovo pravo"

"Znajući nas dobro, ne želim te dobre ljude, savjesne, moje partnere, koji su došli i napravili nešto što je održivo, da ih razvlače po Crnoj Gori. Nije poenta ko su vlasnici nego da su u pitanju politički i drugi poeni koje hoće da se uberu preko toga.

Neću dozvoliti da ih razvlače po novinama", kazao je on i dodao da nikada nije i neće pitati MANS ni Vanju Ćalović odakle njima plate i ko ih donira.

"Dabogda im davali još toliko jer je to njihovo pravo i pošteno to rade ali moraju da budu pravični i prema drugima", kazao je on.

Bonus video: