Raković: Ministarstvo nije nadležno za isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a

Predstavnici 420 penzionera KAP-a trebalo bi da dobiju otpremnine u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura
55 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.04.2016. 13:45h

Ministarstvo finansija nije nadležno za davanje naloga za isplatu otpremnina bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) koji zahtijevaju izmirenje te obaveze, saopštio je predstavnik penzionera te fabrike, Nikola Raković.

On je agenciji Mina-business kazao da je danas na sastanku sa ministrom finansija, Radojem Žugićem dobio informaciju da je u okviru Vlade predviđen poseban postupak za izdavanje naloga za isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a.

„Dostavili smo Vladi tačne, ali nezvanične spiskove sa imenima bivših radnika. Međutim, potrebno je da pravna služba KAP-a dostavi zvanične spiskove koji bi bili vjerodostojni“, naveo je Raković.

On je dodao da je u utorak zakazan sastanak, kojem će prisustvovati Žugić, kao i ministri ekonomije i rada i socijalnog staranja, Vladimir Kavarić i Zorica Kovačević.

„Sastanku ću prisustvovati i ja, a Žugić će se potruditi da se on i održi kako bi se što prije realizovala isplata otpremnina“, rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, bivši radnici KAP-a će se okupiti za vrijeme održavanja sastanka kako bi ispratiti njegov ishod.

„Očekujemo pozitivan ishod sastanka, s obzirom na usvojeni Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a“, kazao je Raković.

On je dodao da su se bivši radnici izborili za sopstvena prava kroz državne institucije.

„Strpljivo čekamo realizaciju našeg zahtjeva, koji ćemo sigurno i ostvariti vjerujući u institucije“, zaključio je Raković.

Bivši radnici KAP-a protestovali su u utorak ispred Ministarstva finansija zahtijevajući isplatu otpremnina, zajedno sa kolegama iz Rudnika boksita.

Predstavnici 420 penzionera KAP-a trebalo bi da dobiju otpremnine u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura.

Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) usvojen je prije devet mjeseci u skupštini kao lex specialis.

Skupština ranije nije usvojila Predlog zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Boksita, koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju, jer su nedostajala dva glasa, dok su protiv bili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke.

Radi se o 127 penzionera Rudnika boksita koji zahtijevaju isplatu otpremnina kao što je to obezbijeđeno i zaposlenima u KAP-u.

Bonus video: