Raste im profit, a radnicima lošije

“Menadžeri banaka jedva dočekali da se ukine ovaj GKU, koji je imao solidna rješenja za radnike u ovom sektoru. Svanulo im je”
121 pregleda 9 komentar(a)
Lidija Pejović (Novine)
Lidija Pejović (Novine)
Ažurirano: 04.08.2015. 17:45h

Predsjednica Sindikata banaka Crne Gore, pri Uniji slobodnih sindikata, Lidija Pejović revoltirana je zbog jednostranog otkaza Granskog kolektivnog ugovora (GKU) za banke i druge finansijske organizacije od strane Udruženja banaka Crne Gore”.

“U pregovorima sa Unijom poslodavaca, kao socijalni partneri, ušli smo zbog usaglašavanja sa zakonom pojedinih normi. Međutim, poslodavci su ušli u pregovore sa jednim jedinim ciljem, a to je otkazivanje ili drastično umanjenje svih prava prema zaposlenim”, ocijenila je Pejovićeva.

Raskid GKU pokrenulo je Udruženje banaka Crne Gore kako bi smanjili finansijske troškove koje su ugovori o radu do sada obezbjeđivali zaposlenima. Najvažnije pravo koje su zaposleni u finansijskim institucijama izgubili odnosi se na isplatu zagarantovane otpremnine u iznosu 24 plate, u slučaju sporazumnog raskida radnog odnosa.

“Nebriga prema zaposlenima, nemaran odnos prema socijalnom dijalogu šalju poruku Udruženja banaka da ih je briga i za zaposlene, a tako i za građane i kompanije koje su njihovi klijenti. Ko ne brine o članovima iz svoje kuće zašto bi mu bili važni oni koji to nisu”, istakla je Pejović.

Ona je napomenula da su od prvog dana pregovora predstavnici sindikata “pod pritiskom”, i “stalnim prijetnjama da ako se ne prihvati ponuđeno neće se potpisati GKU”.

“Ponašanje po principu „uzmi ili ostavi“, je daleko od korektnog i nikako u skladu sa imperativom EU-e, a to je vođenje socijalnog dijaloga. Svjedoci smo jedne neukusne i bahate demonstracije moći kapitala nad sferom rada”, naglasila je Pejović.

U trenutku ekspanzije bankarskog sektora, kada skoro sve banke posluju sa dobitkom, kako je napomenula predsjednica Sindikata banaka, “razumno i logično bi bilo da su radnici ti koji bi trebalo da traže povećanje svih davanja po osnovu rada”.

“Tim prije što svi znamo da su 2009. kad su utvrđena prava Granskim kolektivnim ugovorom banke poslovale sa minusom od 21.000.000 eura, a danas imaju isti toliki plus. Razlika je preko 41.000.000 eura u korist banaka”, navela je Pejović.

Ona je istakla da je jasno “da se zarad ekstra profita na teret zaposlenih pokušava napraviti novi GKU od kojeg će korist, pored stranih vlasnika kapitala, imati i domaći članovi najvišeg menadžmenta koji će za ostvrareni “uspjeh“ dobiti enormne bonuse”.

“Znamo da članovi menadžmenta u tzv. menadžerskim ugovorima imaju tretman „široke ruke“, dok za zaposlene u pojedniačnim ugovorima o radu važi pravilo „stisnute šake“”, dodala je Pejović.

Ona je napomenula da su zajedno sa kolegama iz SSCG predložili produženje važenja GKU za narednih šest mjeseci, kako bi imali prostora da se sastanu sa predstavnicima Udruženja banaka i direktno ih pitaju za razloge ovakvog odnosa prema svojim zaposlenim, ali I da su bili odbijeni.

“Menadžeri banaka jedva su dočekali da se ovaj GKU, koji je imao solidna rješenja za radnike u ovom sektoru, ukine. Svanulo im je”, poručila je Pejović.

Radonjić bez komentara

Sekretar Udruženja banaka Crne Gore Mirko Radonjić nije želio da komentariše problem zaposlenih u finansijskom sektoru zbog raskida granskog kolektivnog ugovora za banke, osiguranja i druge finansijske institucije

“Na odmoru sam”, odgovorio je Radonjić “Vijestima”.

Plate manje od realnog profita, najgore šalterskim radnicima

Ona je istakla da su plate u bankarskom sektoru “drastično manje od realnog profita, posebno za najizloženije radnike, šalterske službenike, koji rade u daleko najtežim uslovima”.

“Njima su prava najdrastičnije ugrožena. Kad je god moguće poslodavci zapošljavaju na određeno ili još gore preko agencija za privremene poslove, uz daleko manje naknade nego što primaju njihove kolege na istim radnim mjestima.

Obespravljivanje radnika u bankama jasno je vidljivo u slučaju neplaćenih prekovremenih sati, ignorisanje istog i kroz nepoštovanje rada sa strankama na vratima banaka”, navela je Pejović.

Bonus video: