Restoran Ribnica čeka novog vlasnika: Radnici se boje da neće biti para

Bivši radnici, koji su pokrenuli stečaj 14. novembra 2013, sumnjaju da se atraktivna lokacija i restoran pripremaju nekom kupcu za što manji iznos, a da će oni ostati „kratkih rukova“
713 pregleda 4 komentar(a)
restoran Ribnica, Foto: Boris Pejović
restoran Ribnica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2017. 19:16h

Stečajna uprava Duklja Ribnice AD u stečaju uspjela je pred sudom da poništi ugovor o hipoteci koji je godinama bio glavna prepreka za prodaju restorana Ribnica na atraktivnoj lokaciji u Podgorici. Bivši radnici, njih 20-ak, ipak strahuju za sudbinu svojih potraživanja, a da li će ovaj objekat biti prodat na 16. oglasu, trebalo bi da bude poznato do kraja sedmice.

„Duklja Ribnica je pokrenula i uspjela u sporu za poništaj ugovora o hipoteci koji je zaključen između drugog suvlasnika Jastreb i Hypo Alpe-Adria-Leasingu periodu prije otvaranja stečajnog postupka, kojim je uspostavljena hipoteka nad susvojinom ovog stečajnog dužnika, a za koju ovaj stečajni dužnik nije dao saglasnost na zakonom propisani način. Upravo zahvaljujući uspjehu u ovom sporu prvi u redu za naplatu među povjeriocima, nakon prodaje imovine, biće bivši radnici”, sopštila je „Vijestima“ stečajni upravnik Dragica Gvozdenović.

Bivši radnici, koji su pokrenuli stečaj 14. novembra 2013, sumnjaju da se atraktivna lokacija i restoran pripremaju nekom kupcu za što manji iznos, a da će oni ostati „kratkih rukova“.

Bivši šef Sindikata Duklja Ribnice Milan Bogojević kaže da radnici „imaju pravo da sumnjaju“ da se prodaja ovog objekta priprema nekom za kupovinu za mali iznos novca.

„Naš 15-ak bivših radnika smo pokrenuli stečaj 2013. jer tri godine nijesmo primali platu, a struju i vodu su nam isključili. Upućeni smo bili kućama bez obrazlođenja kada ćemo biti vraćeni na posao. Zbog toga smo sami angažovali i pokrenuli stečaj. Za neisplaćene plate nam se u neto iznosu duguje oko 180 hiljada eura, a bruto više od 300 hiljada. Bojimo se da nećemo dobiti ništa jer se samo možemo naplatiti iz stečajne mase. Ako se objekat proda za nikakve pare, mi se ne možemo naplatiti“, istakao je Bogojević.

On je istakao da se plaši da im potraživanja neće biti isplaćena u potpunosti.

„Tražimo i da nam se poveže radni staž za tri godine tokom kojih nam nije isplaćivana plata. Tražimo neisplaćene plate i povezivanje staža, ali se bojimo da to dobiti nećemo“, dodao je Bogojević i napomenuo da su u prvom isplatnom redu samo njihove neto zarade.

Upravnica Gvozdenović je objasnila da su ukupna potraživanja bivših radnika nešto manje od 360 hiljada eura, s tim što dio koji se odnosi na neuplaćene poreze i doprinose, a koji je uključen u ovaj iznos, pripada Poreskoj upravi.

„Od cijene koja se postigne prodajom imovine zavisiće i stepen naplate povjerilaca. Ukupna potraživanja svih povjerilaca su oko milion i po eura“, navela je Gvozdenović.

Otvaranje ponuda u četvrtak

Posljednji 16. oglas za prodaju imovine iz stečajne mase dužnika objavljen je 21. februara, a ponude, po tom oglasu, su mogle biti dostavljene neposredno Privrednom sudu ili preko pošte do 24. marta.

„Postupak otvaranja ponuda zakazan je za 30.03.2017. godine u 10 časova u Privrednom sudu. S obzirom na to da je objekat bivšeg restorana Ribnica susvojina stečajnog dužnika Duklja Ribnica a.d. u stečaju i Jastreb d.o.o. u stečaju, susvojina Duklja Ribnica a.d. se prodaje po početnoj cijeni od 279.878,72 eura. Na prethodnih 15 objavljenih oglasa nije bilo dostavljenih ponuda za kupovinu imovine ovog stečajnog dužnika, bez obzira na interesovanje, koje i sada postoji“, objasnila je Gvozdenović.

Bonus video: