Sastanak Markovića i Petrija: Neophodna dalja reforma poreske politike

Članovi delegacije MMF-a su saopštili da je uloga države u ekonomiji značajna, kao i u nastavku reformi u finansijskom sektoru, naročito bankarskom, u pravcu njegove dalje konsolidacije
74 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Martin Petri, Foto: Gov.me
Duško Marković, Martin Petri, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.03.2018. 16:40h

Crna Gora bi ove godine trebalo da se skoncentriše na dalju reformu poreske politike, ali i na podršku jačanju fiskalne odgovornosti jedinica lokalne samouprave, ocijenio je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru, Martin Petri.

On je, na sastanku sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, kazao da bi Crna Gora ove godine trebalo da se skoncentriše na dalju reformu poreske politike, posebno u dijelu smanjenja poreskog opterećenja rada, što je Vlada već i prepoznala.

Petri je dodao da bi trebalo raditi i na reformi penzionog sistema i javne uprave.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Petri pozdravio jačanje stabilnosti javnih finansija, kao i namjeru izvršne vlasti da nastavi da sprovodi strukturne reforme.

Članovi delegacije MMF-a su saopštili da je uloga države u ekonomiji značajna, kao i u nastavku reformi u finansijskom sektoru, naročito bankarskom, u pravcu njegove dalje konsolidacije.

Oni smatraju da treba raditi na reformi tržišta rada, kao i da bi novi zakon o radu trebalo da bude koncipiran tako da doprinese povećanju zaposlenosti.

Marković je saopštio da je važan novi zamah u privredi Crne Gore u okviru širih integracionih procesa i dodao da je Vlada riješena da istraje u procesu reformi, koje uz podršku međunarodnih partnera, treba da doprinesu ekonomskom napretku zemlje.

Na sastanku je ocijenjeno da je prošla godina bila godina uspjeha za Vladu u vođenju ekonomske politike, uz veoma dobre šanse da se taj trend nastavi i u ovoj godini.

Marković je sagovornike informisao o ključnim rezultatima ekonomske politike u prošloj godini, koji se reflektuju u jačanju fiskalne stabilnosti i snažnom godišnjem ekonomskom rastu od iznad četiri odsto.

On se zahvalio MMF-u na snažnoj podršci Vladi u spovođenju mjera fiskalne konsolidacije, u tadašnjem veoma nepovoljnom političkom ambijentu.

Marković je kazao da je trend jačanja fiskalne stabilnosti nastavljen u ovoj godini i dodao da je u prva dva mjeseca prihod centralnog budžeta veći 26,1 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

On je rekao da očekuje i nastavak trenda rasta investicione aktivnosti i naveo da je Vlada donijela Plan privatizacije za ovu godinu, koji treba da podstakne dalje investicije.

“Projektovanom godišnjem rastu od tri odsto trebalo bi, pored privatizacija, da doprinese i nastavak strukturnih reformi u oblastima državne uprave, zdravstva, obrazovanja i tržišta rada”, saopštio je Marković.

On je podsjetio na činjenicu da je i Svjetska banka ocijenila kredibilnom ekonomsku politiku Vlade, odobrivši Crnoj Gori PBG garancije od 80 miliona eura kojima je moguće obezbijediti refinansiranje dijela javnog duga do 250 miliona eura po izuzetno povoljnim uslovima.

Bonus video: