Šehović Kavariću: Da ne znamo drugačije mislili bi da predstavljate CEAC

Odbor nije počeo sjednicu u 15 časova kako je to bilo predviđeno, jer se u sali gdje se održava sjednica nije pojavio Lazović
39 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2013. 22:07h

Odbor za ekonomiju nije se večeras izjasnio o Vladinom predlogu zaključaka o Kombinatu aluminijuma (KAP), ni nakon četvoročasovne rasprave tokom koje su predstavnici izvršne vlasti ponovili da preferiraju ponudu ruskog vlasnika, a Socijaldemokratska partija saopštila da je neće glasati.Na sjednici Odbora, koju je obilježila oštrija rasprava ministra ekonomije, Vladimira Kavarića i poslanika SDP-a, Damira Šehovića, odlučeno je da se izjašnjavanje o predlogu zaključaka obavi naknadno, ali svakako prije održavanja sjednice Skupštine na kojoj će se oni razmatrati.Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da sve zavisi od toga kada će predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, zakazati sjednicu, ali je svakako apelovao da to bude što hitnije.Kavarić je ponovio da je Vlada pred poslanicima postavila tri moguće opcije rješavanja krize u KAP-u, među kojima preferira mogućnost da ruski vlasnik, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC), odnosno En plus grupa, na Vladu prenese svoj udio, od oko 29 odsto akcija u fabrici, “odmah i besplatno”. Rusi su ponudili da potraživanja, koja trenutno iznose 120 miliona eura, diskontuju na nivou od 40 miliona i da to predstavlja zaduženje KAP-a.

Ponuda važi i za Rudnike boksitaPreostale dvije opcije za rješavanje situacije u KAP-u su stečaj i ponuda vlasnika Željezare, turske Tosjali grupe što je za Vladu manje prihvatljivo u odnosu na ponudu En plus grupe.Damjanovića je interesovalo da li se ponuda ruskog vlasnika odnosi i na nikšićke Rudnike boksita, gdje treba da se riješi sudbina oko 300 radnika.“Je li razlog nepominjanja Boksita u ovoj fazi i to što obaveze koje nikšićka firma ima prema vlasnicima KAP-a nijesu ušle u ovih 40 miliona eura koliko košta otkup akcija, ili se radi o jednostavno previdu kod zaključaka koji nijesu obuhvatili bitnu firmu kao što su Rudnici boksita”?, pitao je Damjanović.Kavarić je rekao da se ponuda o prenosu akcija odnosi jednako na KAP i Rudnike boksita i da bi se, u slučaju da se taj program realizuje, prenijele akcije i nikšićkog preduzeća na Vladu.

“Isti mehanizam funkcionisanja imamo i za KAP i za Rudnike boksita, međutim između te dvije firme postoji značajan tehnološka razlike. KAP potenciramo zbog kontinuiteta proizvodnje i zato što bi svako eventualno zaustavljanje proizvodnje bilo fatalno”, objasnio je Kavarić.On je, komentarišući dogovor sa Elektroprivredom (EPCG), odnosno mogućnost da Vlada preuzme potraživanja koje ta kompanija ima prema KAP-u, a da se u zamjenu za to zaključi dugoročni ugovor o snabdijevanju strujom, kazao da tu postoje dvije varijable.“Jedna je potraživanja koja preuzima država, a druga je cijena struje i te dvije stvari treba da budu uravnotežene. Ukoliko je cijena struje niža mi možemo da preuzmemo više potraživanja”, rekao je Kavarić.

Šehović Kavariću: Ponašate se kao da ste predstavnik CEAC-a

Poslanik SDP-a, Damir Šehović, rekao je da će građani, ukoliko se prihvati ponuda ruskog vlansika, najvjerovatnije platiti 211 miliona EUR plus dodatnih 51 milion EUR CEAC-u.“Sada pokušavate da SDP učinite krivim zato jer ne prihvatamo taj predlog. Sad ćete vi ispasti odgovorni jer građani treba još da plate 51 milion eura, a mi koji smo protiv toga se pokušavamo okarakterisati kao neodgovorni”, rekao je Šehović.On je rekao da SDP-u “ne pada na pamet” da glasa za tako nešto i da obrazlaže zašto je protiv.“Da ne znamo da ste ministar u Vladi nego da se prvi put vidimo i da prvi put slušamo argumente koje iznosite na ovom Odboru garantujem vam da bismo ja i kolege bili ubijeđeni da ste predstavnik CEAC-a, a ne Vlade”, tvrdi Šehović.On je rekao da je cijena nedovoljne želje Kavarića da sprovede skupštinske zaključke, donijete prije godinu, 85 miliona eura, koje će poreski obveznici morati da plate.“Čak i da se desi ovaj scenario da vaša varijanta prođe u parlamentu, a ona je teška 263 miliona eura, molim vas odgovorite nam na pitanje kome mislite da uzemete tih 263 miliona, obrazovanju, kulturi ili nauci”?, pitao je Šehović.On je rekao i da bi Kavarić trebalo da razmisli i o opciji promijene posla jer “država Crna Gora ovo rasipništvo više ne može da zdrži”.

Kavarić: Ne postoji četvrta opcijaKavarić je nakon izlaganja Šehovića saopštio da je imao “zaista impresivan politički govor”.“Prvi put čuo sam predlog rješenja od Šehovića - stečaj. Ono što je on međutim propustio da objasni jesu neke stvari kako bi to sproveo. Nije ponuđen nijedan odgovor ni na jedno pitanje”, rekao je Kavarić.On je kazao da nije jasno kako bi se kroz proces stečaja obezbijedila radna mjesta, sirovine, materijali i struja.“Predlažete reorganizacija kroz stečaj. Pobogu čovječe znate li što znači reorganizacija kroz stečaj. To ako se uspješno sprovede znači da bi Rusi bili vlasnici KAP-a kada se završi stečaj. Problem je što vi ne želite da izaberete i nećete da stanete iza onoga što je vaš stav”, kazao je Kavarić.On je rekao da su sve opcije na stolu i da četvrta ne postoji, kao i da neko, ukoliko misli drugačije ili ima bolje rješenje, to isto i predloži.

Krivokapić: Vama je mandat zagarantovanPredsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, rekao je da, u slučaju da je prespavao prethodnih 15 godina, ne bi znao ko je pozicija a ko opozicija.“Ne možete isključiti politikanstvo iz vas. Definitivno nepopravljivi ste”, poručio je Krivokapić.On je rekao da je problem radnika KAP-a taj što svakog dana idu na posao, a ne znaju hoće li imati drugoga.“Vama je zagarantovan jedan mandat, naredne četiri godine. Kaad bi meni neko rekao da ću raditi u KAP-u naredne četiri godine izašao bi pjevajući odatle”, rekao je Krivokapić.Radnici, kako je naveo, očekuju od Vlade, da im da mogućnost, ali ne tako što će ih dovesti na 200, 300 ili 400 već im omogućiti da njih 1,2 hiljade vrati proizvodnju od 120 hiljada tona.

Pozitivna: Sve opcije su lošePredstavnik Samostalnog sindikata Rudnika boksita, Borisav Bojanović, poručio je da je situacija u tom preduzeću teška, jer radnici već nekoliko mjeseci ne primaju plate.Predsjednik Odbora direktora EPCG, Srđan Kovačević, saopštio je da je cijena struje koja je isporučivana KAP-u, ali i svim ostalim građanima u Crnoj Gori, uvijek bila debelo ispod tržišne cijene.On je rekao da su u toj kompaniji raspoloženi da potpišu novi ugovor sa KAP-om o isporuci struje, ali da se prethodno moraju riješiti dugovi koje KAP, Montenegrobonus i Crnogorksi elektroprenosni sistem (CGES) imaju prema EPCG.KAP se, kako je ranije saopšteno, od početka godine nelegalno snabdijeva strujom, koju mu isporučuje CGES.“Spremni smo da, s obzirom da se radi o isporuci značajno manjoj nego ranijih godina i o količini struje koja postoji u Crnoj Gori i koja se ne bi uvozila, razmotrimo da cijena bude korektna, da ne bude tržišna, ali da bude iznad proizvodnih troškova uz određenu dobit”, rekao je Kovačević.Poslanici Pozitivne Crne Gore ocijenili su da su sve tri opcije Vlade loše i da bi trebalo napraviti sveobuhvatnu analizu poslovanja KAP-a.Iz Demokratskog fornta su ocijenili da je ključni problem Ugovor o poravnanju koji je potpisan 2009. godine i kojim je prestao da važi kupoprodajni ugovor iz 2005.Poslanik SNP-a, Srđan Milić, smatra da KAP mora da radi i da dobija struju.“Ne interesuje me jeste li se posvađali i kako će izgledati sjutrašnji dan u Vladi, ali me zanima kako će izgledati sjutra u KAP-u”, zaključio je Milić.

Sjednica kasnila zbog Lazovića

Sjednica skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kasnila je sa početkom jer se potpredsjednik Vlade Vujica Lazović nije pojavio u 15 časova.

Aleksandar Damjanović, predsjedavajući Odbora dao je tada pauzu od pola sata i zahtijevao da se iz kabineta potpredsjednika Vlade da obavještenje zašto se Lazović nije pojavio.

Poslanik SDP-a, Damir Šehović rekao je ranije da potpredsjednik Vlade nije zauzet nego da neće da dođe.

Lazović je potom ipak došao, ali je ubrzo ipak napustio sjednicu.

Prethodni svoj izostanak, Lazović je opravdao navodeći činjenicu da je ministar ekonomije Vladimir Kavarić resorno zadužen za pitanja koja se tiču KAP-a.

Prekid Odbora prije njegovog početka izazvalo je negodovanje kod predsjednika Sindikata Aluminijuma Rada Krivokapića koji je ovaj potez parlamentaraca ocijenio neozbiljnim i istakao da ako sudbina KAP-a zavisi samo od jednog čovjeka, da ta fabrika vjerovatno ne treba ni da postoji.

Krivokapić: SDP i njegov šef najveća šteta koja se mogla desiti

Radnici Kombinata aluminijuma (KAP) i nikšićkih Rudnika boksita, koji su danas protestovali ispred Skupštine, poručili su da će braniti svoje interese i da od odluke poslanika zavisi hoće li biti novog radničkog okupljanja.Krivokapić je kazao da radnici nijesu nikakav kredit koji se ne može naplatiti ili promašena investicija, nego zaposleni koji rade u KAP-u i proizvode."Došli smo da pošaljemo jasnu poruku, ali i da poslanici vide ljude o kojima donose odluke. Od njihove odluke zavisi hoće li biti novog radničkog okupljanja", rekao je Krivokapić ispred Skupštine.

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet nastavili su danas sjednicu na kojoj se prošle sedmice raspravljalo o rješavanju situacije u KAP-u i stepenu realizacije skupštinskih zaključaka u vezi sa tom kompanijom.Krivokapić je kazao da je KAP jedina fabrika koja ima hiljadu radnika."Pogasili su sve što je radilo u Crnoj Gori, treba li još i nas da ugase? Nije svejedno sjedim li ja tamo i slušam ih ili hiljadu ljudi koji su se ovdje okupili”, rekao je Krivokapić.Prema njegovim riječima, radnici umjesto da budu budućnost i perspektiva, predstavljaju veliku smetnju.

“Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić je rekao da neće podržati nikakvu odluku koja je na štetu građana. Jesmo li mi možda vanzemaljci ili građani Crne Gore? Najveća šteta koja se mogla desiti u Crnoj Gori je gospodin Ranko Krivokapić i njegova minorna partija”, kazao je Krivokapić i dodao da politički nije obojen.

Radulović: Derikože da idu kućiRadnicima se obratio i potpredsjednik Skupštine, Branko Radulović koji je kazao da KAP treba da bude kao kombinati u okruženju i motorna snaga razvoja Crne Gore.“Jedina istina je ta da ako ne bude KAP-a, neće biti ni Crne Gore. Sve ostale opcije i taj navodni sporazum sa tajkunima ili taj programirani stečaj su gubitničke varijante”, ocijenio je Radulović.On je kazao da u takvoj situaciji nema politike, već se svi moraju odrediti kao pravi rodoljubi prema Crnoj Gori.

“Istina je ta da oni tajkuni koji su bili derikože svih ovih godina pođu kući. Ne znam da li su to ruski ili neki drugi, ali nijesu dolični Crnoj Gori”, rekao je Radulović. On je kazao da danas treba raskinuti “sramni” ugovor sa Glenkorom koji od 1995. godine pljačka Crnu Goru.“Nema priznavanja dugova bez pravih dugova, ko će ih vraćati? To znači preispitati ukupno poslovanje KAP-a”, kazao je Radulović i poručio da država mora preuzeti KAP.

Bojanović: Odgovaraćemo krivično, ali ćemo braniti interese radnikaMilutin Đukanović iz Demokratskog fronta (DF) kazao je da je trenutna situacija najbolji pokazatelj kako je Vlada vodila politiku 20 godina, odnosno da nije vodila računa o interesima ni radnika ni građana. “Posljednji elektroenergetski objekat su sagradili prije 30 godina. Pare koje su dobijali od privatizacije trebalo je da ulože u razvojne projekte, a ne izbornu kampanju”, poručio je Đukanović. Predsjednik Sindikata Rudnika boksita, Borislav Bojanović poručio je da će se radnici boriti svim sredstvima i braniti interese radnika te dvije kompanije.“Ako ste krenuli putem koji ne odgovara borićemo se svim sredstvima ako treba, odgovaraćemo krivično, ali branićemo interese radnika ove dvije kompanije”, rekao je Bojanović. On je pitao da li je moguće da jedna odluka punu godinu ne može da se sprovede u djelo. “Zar mislite da ćete moći da 1,2 hiljade radnika KAP-a i 310 radnika Boksita pošaljete na ulicu. To nije 1,5 hiljada radnika, to je šest hiljada stanovnika Crne Gore, što je veliko za ovako malu državu”, kazao je Bojanović.On je objasnio da nalazište Rudnika boksita u okolini Nikšića ima oko 40 miliona tona, a kada se to pomnoži sa vrijednosti tog boksita, to je jedna milijarda.“Zar hoćete da date nekom drugom da te pare iznosi iz države”, pitao je Bojanović. Radnik Rudnika boksita, Raško Čivović kazao je da već četiri godine ne izlazi iz suda zbog Rusa. “Dobio sam odgovor od Evropske komisije (EK) da prate ovaj slučaj, samo da znate”, dodao je Čivović.Radnicima KAP-a i Rudnika boksita u protestu su se pridružili i radnici Prerade i Kovačnice.

Galerija

Bonus video: