Sindikati prijete generalnim štrajkom ako struja poskupi

Struja je i sada preskupa i više nećemo imati strpljenja ni obzira prema situaciji u državi. Ako bude trebalo, spremni smo i na građansku neposlušnost
51 pregleda 0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.02.2011. 17:18h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) će u roku od dva dana odlučiti da li će dozvoliti Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) da poveća cijenu struje, a ukoliko do toga dođe sindikati će pozvati zaposlene i građane na generalni štrajk.

Na sjednici Socijalnog savjeta na kojoj je nastavljena priča o najavljenom poskupljenju struje, predstavnici EPCG su ponovili razloge zbog kojih smatraju da do povećanja cijene treba da dođe. Ministar rada i socijalnog staranja i predsjednik Socijalnog savjeta Suad Numanović ponovo je apelovao na menadžment EPCG da prije ispostavljanja sličnih zahtjeva nadležnoj agenciji o tome obavjesti svoj Odbor direktora “u kojem sjede i predstavnici Vlade”.

Unija slobodnih sindikata (USS) i Savez sindikata (SSCG) najavili su da se, ukoliko se nastavi sa sličnim udarima na džepove ionako siromašnih radnika i građana, više neće ustezati da organizuju štrajkove i na taj način izraze svoje nepristajanje na takvu socijalnu politiku i tretman radnika.

"Struja je i sada preskupa i više nećemo imati strpljenja ni obzira prema situaciji u državi. Ako bude trebalo spremni smo i na građansku neposlušnost i generalni štrajk jer članstvo to traži od nas", kazao je generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić i dodao da se o toj temi već duže ozbiljno raspravlja u okviru SSCG.

Masoničić je rekao da analize SSCG pokazuju da su cijene električne energije u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Bugarskoj i Srbiji niže u odnosu na Crnu Goru, dok su u Hrvatskoj, Grčkoj i Sloveniji neznatno veće. Takođe, kako je rekao, monopolistički položaj preduzeća kakvo je EPCG ne smije da se odražava na kompletno stanovništvo.

Generalni sekretar USS-a Srđa Keković rekao je da EPCG svojim ponašanjem rizikuje generalni bojkot plaćanja računa te da je njihov zahtjev neustavan i nezakonit.

"Garantujem vam da ćemo pokrenuti pitanje štrajka sa svim partnerima, SSCG i nevladinim sektorom", kazao je Keković i dodao da je jedino pitanje koliki će biti odziv radnika.

"Mislim da bi svako povećanje struje u ovom trenutku moglo da izazove određenu reakciju", kazao je on.

USS je, kako je rekao, tražila od RAE da ne usvoji zahtjev EPCG i ne odobri povećanje struje, i da ne primjenjuje Pravilnik o tarifama za električnu eneregiju dok se pred Ustavnim sudom ne završi proces ocjene njegove ustavnosti i zakonitosti.

"Imaćemo čvrst stav povodom svih troškova koje je ispostavila EPCG i moraće da se ponašaju u skladu sa tim. EPCG je imala pravo da ispostavi ovakav zahtjev i dio troškova je opravdan, ali ogroman dio nije i oni su svjesni da cijela javnost dijeli to mišljenje", kazao je predstavnik RAE Pero Vučković.

Numanović je rekao i da EPCG treba da prije donošenja konačne odluke o eventualnom povećanju cijena električne energije vodi računa o standardu i platežnoj moći građana koji su njihovi potrošači, naročito zato što oni već teško izmiruju sadašnje račune.

"Prilikom odlučivanja o cijeni stuje, RAE treba da ima u vidu da je EPCG pozitivno poslovala, da je značajan dio struje izvezen te da su za četiri odsto smanjili gubitke na mreži", kazao je Numanović.

On je rekao da pošto cijena naftnih derivata predstavlja važan input pri formiranju cijena ostalih proizvoda i usluga, dalja povećanja „će se neminovno odraziti na direktno povećanje troškova poslovanja, posebno malih i srednjih preduzeća, i na standard i kupovnu moć građana”.

Predstavnik Jugopetrola kazao je da oni ne utiču presudno na cijenu goriva koja zavisi od četiri faktora.

"Zavisi od cijene nafte u svijetu, odnosa eura i američkog dolara i to su „uvozni” elementi, od akciza i poreza i može se uticati samo na 10-11 centi koliko iznose trgovačke marže na nivou Crne Gore", saopštili su predstavnici Jugopetrola.

Potpredsjednik Unije poslodavaca Budimir Raičković je rekao da cijenu struje ne treba mijenjati jer nema razloga za to.

- Svako povećanje cijena energenata u ovom trenutku bi direktno ugrozilo poslovanje malih i srednjih preduzeća i izazvalo lanac poskupljenja svih proizvoda i usluga. Povećanje cijena struje za domaćinstva bi izazvalo nužno povećanje zarada što u ovom trenutku nije moguće, osim preko smanjenja broja zaposlenih - kazao je on.

RAE: Priču pretočite u smanjenje troškova

Odbor Regulatorne agencije za energetiku poručio je predstavnicima Elektroprivrede da ne zbunuje javnost komentarima o radu RAE, već da usmjere pažnju na svoj posao.

Regulator preporučuje da se EPCG izbori da stavovi predsjednika Odbora direktora Srđana Kovačevića u vezi sa smanjenjem gubitaka, povećanja stepena naplate fakturisane energije i niže stope povrata na sredstva budu prihvaćeni u kompaniji.

"Time će učiniti da se zahtjev EPCG za odobravanje prihoda za ovu godinu, sa 342 miliona eura, samo po tom osnovu, vrlo lako smanji za preko 70 miliona eura", precizirali su uz RAE.

Bonus video: