Slijede lančana poskupljenja

U CEZAP-u procjenjuju da će cijene hrane biti povećane od pet do 10 odsto, ne bi smjele preko 0,8%
91 pregleda 21 komentar(a)
Potrošačka korpa,Hrana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Potrošačka korpa,Hrana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.07.2013. 06:42h

Povećanje poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto, koje se od juče obračunava, izazvalo je i poskupljenje goriva od dva i tri centa, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) su ukazali da će rast PDV-a, imajući u vidu slična iskustva u Crnoj Gori, povući lančana poskupljenja, ali oni upozoravaju da cijene hrane ne smiju značajnije biti povećane.

Većina telefonskih usluga će kroz julske račune biti skuplja,osim što će oni biti uvećani za rast PDV-a. isti je slučaj sa julskim računima za struju, koja će od 1. avgusta i da poskupi. Iz Centralne banke su izračunali da cijene mogu biti promijenjenje od 0,5 do najviše 0,8 odsto zbog promjene opšte stope PDV-a.

Direktorica CEZAP-a Olga Nikčević je “Vijestima” kazala da dva odsto neće ništa poskupjeti, da će cijene rasti najmanje pet do 10 odsto jer je svako ranije poskupljenje rezultiralo sličnim promjenama, ali da će trgovci najvjerovatnije održati riječ i makar 100 osnovnih namirnica neće poskupiti.

“Njima više odgovara veći promet nego veće cijene. Povećanje PDV-a će biti udar na životni standard jer je poskupilo gorivo, telekomunikacione usluge, uskoro će i struja i još mnogo toga. To što će makar osnovne namirnice ostati na istom nivou slaba je utjeha”, rekla je Nikčević, dodajući da su trgovci svjesni da je veliki broj građana ispod granice siromaštva i da skupe proizvode nama ko da kupuje.

CEZAP je, kazala je Nikčević, uradio analizu cijena osnovnih namirnica i rezultate će saopštiti za najkasnije sedam dana.

Premijer Milo Đukanović juče je ponovio da je povećanje PDV-a potez za koji su se “nerado odlučili”.

On je rekao da je teško objasniti partnerima iz EBRD, Svjetske banke i naročito MMF-a da postoji budžetski deficit, a da je u Crnoj Gori najniža stopa PDV-a u Evropi.

Svjetska banka i MMF Crnu Goru su, takođe, više puta upozorili i da je neophodno da smanji javnu potrošnju i glomaznu administraciju, što još nije urađeno.

Iz kompanije Grafo Crna Gora saopšteno je da neće povećavati cijene zbog povećanja PDV-a. Iz Plantaža je objavljeno da neće mijenjati veleprodajne cijene proizvoda na tržištu Crne Gore. Iz kompanije je saopšteno da će, umjesto povećanja cijena, one biti korigovane za iznos uvećanja stope PDV-a.

Bokan: Poskupjeće hrvatski proizvodi

Generalni direktor kompanije Voli Dragan Bokan, nakon sastanka sa predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem, rekao je da zbog povećanja PDV-a na 19 odsto drastičnog rasta cijena neće biti, ali i da će zbog ulaska Hrvatke u EU doći do skoka cijena hrvatskih proizvoda.

"Određenom broju proizvoda biće korigovane cijene za tih dva odsto, a sigurno je da roba koja je već ocarinjena, lagerovana i za koju je plaćen PDV neće biti prodavana po većoj cijeni", kazao je Bokan.

On je ocijenio da će ulaskom Hrvatske u EU carinska stopa biće veća za 10 odsto, “što znači da će doći i do porasta cijene hrvatskih proizvoda u maloprodaji”, ali se neće povećavati one koje su već u crnogorskim objektima Volija.

Čakrabarti bio je zadovoljan onim što je čuo na sastanku sa čelnikom Volija i najavio nastavak saradnje sa tom kompanijom. Bokan je zadovoljan što ih je predsjednik EBRD-a posjetio, navodeći da uspješno sarađuju pet godina, posebno na plasmanu crnogorskih proizvoda na evropsko tržište. St.R.

Bonus video: